Cât de sigur este să înoți cu ochii deschiși la piscină?

Odată cu deschiderea oficială a sezonului de vară pe 1 mai, balacelile la piscină încep să fie din ce în ce mai tentante. Odată ajunși la piscină, va faceți griji pentru razele solare și cât de dăunătoare sunt acestea pentru piele, folosiți creme cu protecție SPF, căutați umbra și vă hidratați, însă neglijați ochii.

Sursă foto: Unsplash.com
Sursă foto: Unsplash.com

Ceea ce poate nu știți este că ochii sunt printre cele mai delicate organe ale corpului uman, vulnerabile la bacterii. Din păcate, apa care se regăsește în piscină poate avea efecte grave asupra ochilor, iar o infecție a ochilor este una dintre cele mai incomode, dureroase și riscante afecțiuni. 

Scopul utilizării clorului este de a menține piscinele și parcurile acvatice cât mai curate și sigure posibil, aceasta fiind o metodă bună de curățare a apei, însă clorul nu elimină în totalitate bacteriile. Fiind o substanță chimică, poate provoca o reacție la suprafața ochiului. Rețineți că atunci când vă expuneți ochii la clorul din piscină, înțepăturile sau arsurile pe care le simțiți nu sunt cauzate de clor, ci de formarea cloraminei, un produs secundar al clorului care reacționează chimic la urină, murdărie, uleiuri corporale sau grăsimi. Bacteriile se răspândesc rapid atunci când sunt expuse la umiditate, iar dacă deschideți ochii sub orice tip de apă - apă din piscină, apa lacului, apă de mare/ocean – aveți toate șansele să vă treziți cu o infecție.

Cum depistați semnele de infecție

Semnele tipice ale unei infecții oculare includ:

  • Roșeață
  • Durere
  • Secreții gălbui sau asemănătoare mucusului
  • Probleme de vedere
  • Sensibilitate la lumină
  • Umflătură

Dacă suspectați că ați căpătat o infecție oculară, este important să mergeți la un cabinet oftalmologic profesionist, precum Infosan, pentru o evaluare. 

Tratamentul infecțiilor oculare variază în funcție de cauza, însă cele mai frecvente remedii pot fi:

  • Comprese calde pentru a calma durerea
  • Picături de ochi
  • Creme
  • Antibiotice

Sfaturi pentru protejarea ochilor 

Dacă ați suferit o intervenție chirurgicală la ochi, stați departe de piscine - sau evitați să vă băgați cu capul sub apă, cel puțin timp de două săptămâni după operație.

Dacă doriți să evitați o consultație de urgență, purtați întotdeauna ochelari de protecție cu etanșare care să nu permită intrarea apei din bazin.

Nu purtați niciodată lentile de contact în timp ce înotați, acestea pot favoriza infecțiile. 

Dacă nu aveți acces la ochelari de protecție, țineți ochii bine închiși sub apă și apoi clătiți cu apă curată din abundență imediat după expunere. 

Indiferent dacă este o piscină publică sau o piscină privată, niciuna nu este ferită de bacterii 

Este important să rețineți că aceste infecții oculare pot apărea chiar și dacă nu înotați cu ochii deschiși într-o piscină.  Bacteriile pot pătrunde în ochi din cauza picăturilor de apă care se pot scurge pe față, printre sprâncene, gene, pleoape, și restul zonelor din jurul ochilor. Așadar, asigurați-vă că vă clătiți fața cu apă curată și că urmați toate sfaturile pentru a evita o infecție nedorită.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Governors jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop 17 aprilie 2022 jpg
18 11 Click ro jpg
cover Reduceri de Sărbători la Garmin Romania peste 80 produse cu discounturi de până la 46% adevarul ro png
chiftele de fasole de post JPG
horoscop 4 august jpg
horoscop png
sexy  foto   Shutterstock jpg
BeFunky collage (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net