Cea mai bună opțiune de tratament pentru hernia abdominală
Hernia abdominală este o afecțiune des întâlnită, care apare prin exteriorizarea unui organ din. abdomen la nivelul unui defect al peretelui abdominal. Popular, hernia abdominală este recunoscută prin apariția unei umflături sub piele în zona afectată. Afecțiunea poate fi congenitală, foarte rar, sau poate apărea din diverse cauze precum ridicarea de greutăți, sarcina, vârsta înaintată sau tusea cronică.
În fază incipientă, hernia abdominală nu prezintă simptome, pacientul descoperind umflătura de sub piele accidental, în urma unor activități fizice solicitante, precum ridicarea de greutăți. Netratată la timp însă, hernia evoluează spre complicații grave, precum ocluzia intestinală. În acest caz, pacientul se poate confrunta cu durere, greață și vărsături.
Tratamentul recomandat în cazul herniei abdominale este întotdeauna chirurgical, deoarece afecțiunea nu poate regresa spontan, se poate doar agrava. Pentru repararea herniei, peretele abdominal este întărit cu ajutorul unei proteze, așa-numita plasă chirurgicală. Plasele rezistă la infecție și sunt foarte bine acceptate de organism și au avantajul de a prelua tensiunea de la nivelul peretelui, permițând vindecarea rapidă.
Dezvoltarea tehnicilor chirurgicale moderne a făcut ca operațiile mari, cu incizii abdominale largi, practicate cândva, să fi fost înlocuite cu intervenții chirurgicale minim invazive, asistate laparoscopic sau robotic. Chirurgia robotică a herniilor abdominale este un tratament inovator, foarte avansat tehnologic, cu multiple avantaje față de chirurgia clasică, deschisă și chiar față de chirurgia laparoscopică.
Chirurgia robotică reduce considerabil riscurile unei intervenții chirurgicale clasice, deschise și îi permite pacientului să își reia activitatea la scurt timp după intervenție, recuperarea fiind una ușoară și rapidă. Acest tip de chirurgie modernă presupune manevrarea instrumentelor chirurgicale de către brațele unui sistem robotic, controlat de medicul chirurg cu ajutorul unei console. Astfel, chirurgul poate interveni în zone greu accesibile, cu mișcări precise, tremorul fiziologic fiind atenuat.
Sistemul de chirurgie robotică de ultimă generație da Vinci Xi asigură o imagine 3D de rezoluție înaltă a câmpului operator, mărită de până la 10 ori față de dimensiunile reale, ceea ce îi permite chirurgului să vizualizeze clar toate elementele anatomice din zona afectată și să efectueze manevre intraoperatorii extrem de precise. Datorită preciziei cu care se efectuează actul chirurgical, pierderile sanguine intraoperatorii sunt mult reduse, iar eventualele leziuni survenite în timpul intervenției chirurgicale minore.
Pentru pacient, chirurgia robotică minim invazivă este indicată pentru tratarea herniei abdominale deoarece are complicațiile postoperatorii semnificativ reduse, cicatricile sunt de dimensiuni mici, iar timpul de spitalizare nu depășește câteva zile. În plus, și durerea resimțită în urma operației este redusă, ceea ce face ca recuperarea să fie mult mai rapidă, pacientul putând să își reia activitatea la scurt timp după intervenție.
Spital Clinic SANADOR asigură pacienților săi cele mai performante tratamente pentru herniile abdominale, realizate cu echipamente de ultimă generație, precum sistemul robotic ultraperformant da Vinci Xi sau sistemele de laparoscopie de ultimă generație 3D și 4K.