Cele mai frecvente cauze ale exantemului viral în copilărie

Exantemul viral este denumirea medical─â pentru o erup╚Ťie cutanat─â determinat─â de o infec╚Ťie viral─â. El poate ap─ârea ├«n mai multe boli ╚Öi necesit─â evaluare medical─â pentru o diagnosticare rapid─â. ├Än acest articol po╚Ťi afla care sunt cele mai frecvente boli care ├«l pot determina. 

image
Cele mai frecvente cauze ale exantemului viral în copilărie

Rujeola

Rujeola este o boal─â viral─â, infec╚Ťioas─â ╚Öi contagioas─â, a c─ârei frecven╚Ť─â a sc─âzut semnificativ ├«n ultima perioad─â, ca urmare a vaccin─ârii. Dup─â o perioad─â de incuba╚Ťie de 8-12 zile, apar simptome ca tusea, ro╚Öea╚Ťa ╚Öi irita╚Ťia ochilor, febra ╚Öi erup╚Ťia cutanat─â caracteristic─â. 

Ini╚Ťial pe fa╚Ť─â, apoi pe restul corpului, apar bubi╚Ťe cu un aspect caracteristic, sub forma unor punctule╚Ťe ro╚Öii care se extind ╚Öi conflueaz─â, acoperind zone mari de piele. Dup─â 3-4 zile, erup╚Ťia dispare ╚Öi pielea r─âm├óne maronie ╚Öi, uneori, se exfoliaz─â.

Semnul caracteristic ├«n rujeol─â este apari╚Ťia, cu 1-2 zile ├«nainte de erup╚Ťia de pe piele, a unor puncte ro╚Öii cu centrul alb pe fa╚Ťa interioar─â a obrajilor. De multe ori, ele trec neobservate dac─â se manifest─â ├«nainte de apari╚Ťia celorlalte simptome. 

Roseola infantum

Roseola infantum este o viroz─â u╚Öoar─â a copil─âriei, determinat─â cel mai adesea de herpesvirusul uman 6. Ea afecteaz─â ├«n special copiii mai mici de trei ani ╚Öi e mai frecvent ├«nt├ólnit─â prim─âvara ╚Öi toamna. 

Simptomele apar la 5-15 zile dup─â contactul cu alt copil bolnav ╚Öi debuteaz─â cu febr─â mare, care poate dura 3-4 zile, nervozitate, umflarea pleoapelor ╚Öi o stare general─â proast─â. Dup─â 3-4 zile apare erup╚Ťia cutanat─â, cu leziuni rozalii, uneori ├«n relief. Ea debuteaz─â ├«n zona trunchiului ╚Öi apoi se extinde c─âtre fa╚Ť─â, bra╚Ťe ╚Öi picioare. 

Boala este una relativ u╚Öoar─â ╚Öi impune gestionarea febrei ╚Öi tratament simptomatic, hidratarea fiind extrem de important─â. Copilul trebuie, ├«ns─â, evaluat de c─âtre medic. 

A cincea boal─â a copil─âriei

A cincea boal─â a copil─âriei este o infec╚Ťie viral─â moderat contagioas─â care determin─â apari╚Ťia unei erup╚Ťii pe piele, dar f─âr─â a fi ├«nso╚Ťit─â de febr─â. Agentul etiologic este parvovirusul uman, cel  mai adesea diagnosticat la copiii ├«ntre 5 ╚Öi 14 ani.

Erup╚Ťia cutanat─â ├«ncepe pe obraji ╚Öi are culoare ro╚Öu aprins, fiind descris─â adesea prin sintagma de obraji p─âlmui╚Ťi. Ulterior, ea se extinde c─âtre trunchi, bra╚Ťe ╚Öi picioare, ╚Öi persist─â timp de 2-4 zile.

Se recomand─â s─â evi╚Ťi expunerea copilului la soare, la temperaturi crescute sau sc─âzute ├«n aceast─â perioad─â ╚Öi pe durata convalescen╚Ťei, altfel leziunile pot s─â reapar─â. De╚Öi boala este u╚Öoar─â, ea poate determina anemie grav─â la persoanele cu siclemie ╚Öi poate fi periculoas─â ├«n perioada sarcinii. 

Varicela

Varicela, cunoscut─â ╚Öi ca v─ârsat de v├ónt, este o boal─â eruptiv─â foarte bine cunoscut─â. Ea poate debuta cu simptome asem─ân─âtoare unei r─âceli u╚Öoare, cu rinoree ╚Öi febr─â joas─â, dup─â care apar bubi╚Ťele caracteristice. 

Leziunile ini╚Ťiale sunt de tip veziculos ╚Öi apar pe piele, pe scalp, prin p─âr, dar ╚Öi pe mucoase. Multe persoane dezvolt─â astfel de leziuni inclusiv ├«n zona genital─â ╚Öi ├«n cavitatea oral─â ╚Öi faringe, ceea ce face ca m├óncatul s─â fie foarte dureros. 

Veziculele determin─â prurit intens, prin urmare necesit─â tratament pentru combaterea m├ónc─ârimilor. Copiii trebuie supraveghea╚Ťi permanent pentru a nu se sc─ârpina, altfel leziunile se pot suprainfecta.

Evolu╚Ťia normal─â a bolii presupune c─â veziculele se sparg ╚Öi formeaz─â cruste. Dureaz─â p├ón─â la 14 zile pentru ca acestea s─â se desprind─â. Igiena corporal─â este foarte important─â ├«n aceast─â perioad─â, pentru a se preveni apari╚Ťia suprainfec╚Ťiei bacteriene. 

Infec╚Ťia cu virusul varicelic determin─â imunitate pentru tot restul vie╚Ťii. Din p─âcate, virusul r─âm├óne cantonat ├«n organism, iar ├«n perioadele de stres sau de sc─âdere a imunit─â╚Ťii se poate reactiva, determin├ónd apari╚Ťia Zonei Zoster.

Infec╚Ťiile eruptive nu sunt deloc rare ├«n copil─ârie. Ele impun evaluare medical─â rapid─â, pentru diagnosticare precis─â, izolare ╚Öi tratament.

Sursa foto: Shutterstock 

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

1 brigitte pastrama jpg jpeg
bote bal contesa JPG
carmen iohannis presidency.ro
andrei balan webp
2 tom cruise nicole kidman profimedia 0137494228 jpg jpeg
image png
Katie Washbourne jpg
roland stanescu jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
image png
image png
image png
image png
1 png
antibiotice naturale jpg