Cum îți păstrezi sănătatea articulațiilor

Ultima actualizare:

Se spune, pe bună dreptate, că lipsa de mobilitate îmbătrânește, iar una dintre principalele cauze care ne fac să fim mai puțin mobili, indiferent de vârstă, sunt durerile articulare. Sedentarismul este un alt factor important in acest proces. Cel mai important lucru de știut este că mișcarea întreține articulațiile. În aceste condiții putem fi prinși într-un cerc vicios: nu ne mișcăm suficient pentru că ne dor articulațiile, iar lipsa de mișcare le agravează. 

Sursa foto: Shutterstock.com
Sursa foto: Shutterstock.com

Cele mai frecvente probleme articulare 

Există ideea că suferințele articulare sunt asociate cu înaintea în vârstă, ca urmare a proceselor degenerative fiziologice. Realitatea este undeva la mijloc. Vârsta este un factor care poate agrava problemele articulare, dar nu este cauza acestora, pentru că durerile și disfuncțiile apar indiferent de vârstă. 

Principalele probleme articulare sunt: 

  1. Osteoartrita este cel mai frecvent tip de artrită și este observată în special în rândul persoanelor în vârstă. În osteoartrită, cartilajul de suprafață din articulații se descompune și se uzează, ceea ce face ca oaselor să se frece între ele. Acest lucru provoacă durere, umflare și pierderea mobilității. Cele mai afectate sunt articulațiile genunchiului și nu sunt rare situațiile în care singura soluție care ajută la redarea mobilității este operatia de gonartroza, care reconstituie articulația.
  2. Artrita reumatoidă este o boală autoimună. În fapt propriul sistem imunitar atacă țesuturile articulațiilor ca și cum ar fi un corp străin. Acest lucru duce la durere, umflarea articulațiilor, rigiditate și pierderea funcției. Cel mai des este vorba despre poliartrită reumatoidă care poate provoca leziuni permanente ale articulațiilor și uneori afectează inima, plămânii sau alte organe.
  3. Guta este o formă de artrită cauzată de unele dereglări metabolice care fac ca la nivelul articulațiilor să se acumuleze cristale de acid uric. Cea mai frecventă manifestare este la degetul mare de la picior. Guta poate să fie extrem de dureroasă, duce la reducerea mobilității și uneori poate să fie invalidantă. 
  4. Artrita juvenilă este un termen folosit adesea pentru a descrie durerile articulare la copii. În ciuda vârstei copiii pot dezvolta aproape toate tipurile de artrită care afectează adulții, dar cel mai frecvent tip care afectează copiii este artrita idiopatică juvenilă. Tratată corect aceasta se poate vindeca. 

Alte forme de artrită pot fi asociate cu boli precum lupusul, fibromialgia, psoriazisul sau anumite infecții. În plus, pe lângă suferințele articulare există numeroase patologii care pot afecta oasele sau mușchii din jurul unei articulații, cauzând probleme în articulația respectivă. Toate aceste suferințe osteo-articulare se pot ameliora cu tratamente, kinetoterapie sau alte terapii adecvate fiecărei situații în parte. 

Sfaturi prin articulații sănătoase

Articulațiile sănătoase sunt garanția mobilității. Deși este posibil ca afecțiunile articulare degenerative să nu fie complet prevenite, există soluții care contribuie la protejarea articulațiilor și pot menține suferințele articulare deja instalate sub control. Acestea sunt cele mai simple și mai bune soluții pentru a avea articulații nedureroase, mobile și sănătoase. 

  1. Mențineți greutatea normală - articulațiile sunt calibrate să suporte o anumită greutate corporală. Excesul pune o presiune suplimentară pe acestea și accelerează procesele degenerative. Cele mai afectate articulații de excesul ponderal sunt cele ale genunchilor, gleznelor, șoldului și spatelui. Fiecare kilogram peste limita normală reprezintă o presiune articulară suplimentară echivalentă cu patru kilograme. Este evident de ce greutatea normală, păstrată constant este un beneficiu uriaș pentru sănătatea articulațiilor.
  2. Fii activ -  este calea cea mai simplă care previne rigiditatea articulară. Asta înseamnă să te miști în fiecare zi, în mai multe reprize și să eviți a sta într-o singură poziție mai mult de 60 de minte neîntrerupt. Mobilitatea se menține prin exerciții cu impact redus - cum ar fi mersul pe jos, înotul, ciclismul, antrenamentul de forță și întinderea - fiecare în parte pot ajuta articulațiile să rămână mobile. Este foarte important ca articulațiile să fie mereu protejate atunci când faci mișcare prin exerciții de încălzire și purtând echipament de protecție adecvat, dar și o încălțăminte adecvată care să atenueze șocurile articulațiilor piciorului. 
  3. Tonifică musculatura articulară - fiecare articulație este susținută de un sistem de ligamente, tendoane și mușchi. Exercițiile care tonifică musculatura vor oferi o mult mai bună susținere articulațiilor care vor fi în acest fel supuse unui efort mai redus și vor rămâne mai mobile. 
  4. Evită accidentele - leziunile articulare, musculare sau ale ligamentelor provocate de accidente sau căzături sunt extrem de periculoase. Nu doar că te vor imobiliza până la refacere, dar sunt elementul care poate duce la instalarea unor procese degenerative accelerate la nivelul articulațiilor afectate. 
  5. Controlează-ți postura - poziția corectă poate preveni stresul suplimentar asupra articulațiilor și poate reduce riscul de rănire a mușchilor din jur. Postura corectă este importantă atunci când stai pe scaun, dar și atunci când mergi, alergi sau faci diferite activități. Este foarte important să respecți poziția corectă - mai ales a spatelui - atunci când cari sau ridici greutăți.
  6. Alimentația sănătoasă - poate îmbunătăți sănătatea articulațiilor și poate contribui la pierderea kilogramelor în exces. Consumul de proteine susține dezvoltarea musculaturii, alimentele bogate în calciu susțin oasele, peștele aduce acizii grași omega-3 care sunt esențiali pentru a reduce inflamațiile sistemice și pe cele articulare, la fel cum fac și roșiile, uleiul de măsline, legumele cu frunze verzi, fructele de pădure și nucile.

În loc de final, un sfat: cel mai simplu mod în care îți poți întreține sănătatea articulară este mersul pe jos și urcatul treptelor. Este suficient să meri în ritmul tău atâta vreme cât faci asta în fiecare zi, cel puțin o oră. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop financiar 1 webp
Jumari FOTO Cristina Stancu3 jpg
zodii norocoase webp
prajitura1 jpeg
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
chef catalin scarlatescu foto antena 1
KV CSR landscape jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net