Metode de limitare a emisiei gazelor cu efect de seră de către o companie

Gazele cu efect de seră sunt substanțe chimice diverse, dintre care se evidențiază dioxidul de carbon, ce au ca efect, odată cu emisia lor în atmosferă, încălzirea medie a temperaturii globale din cauza retenției căldurii la nivelul solului. După sute de ani de ardere a combustibililor fosili, precum cărbunele, petrolul și gazele naturale, cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă a ajuns la procente semnificativ mai mari decât cele istorice. Efectele sunt nedorite, înregistrându-se creșteri mari de temperaturi și înmulțirea unor fenomene meteo extreme (inundații, secetă, furtuni puternice, căderi de grindină).

Sursa foto: unplash.com
Sursa foto: unplash.com

În ultimii ani oamenii de știință au atras atenția asupra pericolului încălzirii globale, militând pentru reducerea amprentei de carbon, atât prin eforturi ale persoanelor obișnuite, cât și prin cele ale companiilor de stat și private. Un demers util pentru îndeplinirea acestei măsuri este calcularea amprentei de carbon generată de activitățile economice ale unei companii. El poate fi realizat cu ușurință prin apelarea la serviciile de consultanță de mediu puse la dispoziție de firme specializate, precum Stratos.ro, ce oferă acces la consultanți profesioniști și specializați în această privință. 

Iată cum poate fi limitată amprenta de carbon a unei companii!

Sursa foto: unsplash.com
Sursa foto: unsplash.com

Amprenta de carbon a unei companii este reprezentată de totalitatea emisiilor de gaze cu efect de seră generate în urma activității obișnuite. În cantitatea totală de gaze de acest tip sunt cuprinse atât emisiile directe, cât și cele indirecte, ce apar în urma utilizării unor obiecte la construirea cărora au fost emise gaze cu efect de seră. 

  • Cel mai mare generator de gaze cu efect de seră în cadrul unei companii este arderea combustibililor fosili, precum petrolul și produsele petroliere, cărbunele și gazele naturale pentru producerea de energie sau pentru punerea în funcțiune a unor dispozitive și mașini. În vederea limitării acestor emisii este recomandată tranziția către sursele de energii regenerabile, prin intermediul cărora poate fi obținut curent electric cu emisii zero sau apropiate de această limită. Astfel, se pot utiliza panouri fotovoltaice și instalații eoliene care produc curent electric ce poate fi folosit în diverse soluții tehnologice, inclusiv pentru aprovizionarea mașinilor electrice ce le pot înlocui pe cele ce funcționează cu motoare cu ardere internă.
  • O metodă ideală de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră este reprezentată de creșterea eficienței energetice în cadrul proceselor tehnologice utilizate. În acest sens pot fi amintite înlocuirea mașinilor cu consum crescut cu altele moderne și mai economice, renunțarea la becurile cu incandescență și înlocuirea lor cu becurile LED, izolarea termică a clădirilor cu materiale moderne și educarea personalului în vederea realizării unor economii de energie.
  • Optimizarea lanțului de aprovizionare cu materii prime este o soluție optimă și ușor de îndeplinit ce duce la limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Cu cât mai scurt este lanțul de aprovizionare, cu atât mai mic va fi consumul de combustibil necesar pentru transportarea materiilor prime de la sursă și până la producător. 

Reducerea amprentei de carbon reprezintă, așadar, o modalitate ideală de contribuție la protejarea mediului înconjurător și de limitare a efectelor negative asupra acestuia,  în vederea evitării încălzirii climatice. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop financiar 1 webp
Jumari FOTO Cristina Stancu3 jpg
zodii norocoase webp
prajitura1 jpeg
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
chef catalin scarlatescu foto antena 1
KV CSR landscape jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net