Pași simpli pentru întreținerea grădinii
V-ați întrebat vreodată cum reușeau bunicii noștri să mențină grădina atât de frumoasă? Dacă nu v-ați pus problema atunci când erați copii, probabil vă întrebați acum, când sunteți posesori ai unei grădini. Pentru a fi menținută într-o stare excelentă, aceasta trebuie îngrijită în orice anotimp. O grădină bine îngrijită va da valoare casei dumneavoastră și vă va pune la dispoziție un loc în care vă veți putea relaxa.
Este importantă îndepărtarea frunzelor căzute?
Frunzele, fie ele uscate sau umede, pot ajuta la răspândirea unor boli, cum ar fi infecții fungice sau pot contribui la apariția unor dăunători. Sunt, de asemenea, inestetice, pentru că dau senzația unui spațiu care nu este îngrijit. Resturile vegetale se pot aduna și se pot folosi la realizarea compostului care, ulterior, va fi utilizat cu succes ca îngrășământ.
Pentru a eficientiza acest proces, puteți apela la mașini sau utilaje care se manevrează ușor. Acestea vă vor ajuta să înlăturați și să aspirați frunzele din grădină. Astfel veți evita apariția mucegaiurilor, dar și a unui pat generos de frunze care va fi mai greu de strâns. Suflarea și aspirarea frunzelor pot fi operațiuni amuzante și rapide, dacă apelați la echipamentele potrivite.
Cum să realizați îngrijirea plantelor?
Primăvara, anotimp în care va trebui să vă pregătiți grădina pentru un nou ciclu, aplicați pe sol îngrășământ organic, pesticide și erbicide. Apoi presărați semințele florilor sau legumelor pe care le doriți. Apoi verificați constant starea plantelor pentru a putea îndepărta la timp anumiți dăunători. Dacă aveți plante înalte, acestea vor trebui susținute cu țăruși. Tot în acest anotimp puteți planta semințele pentru un gazon.
Vara va trebui să acordați atenție îndepărtării unor resturi, cum ar fi frunze moarte sau bolnave, dar și petale sau fructe căzute. E important să curățați pentru că aceste resturi pot atrage dăunători. Nu uitați să udați plantele pe care le aveți, dar nu faceți acest lucru atunci când arde soarele pe cer. Este de preferat să faceți această operațiune dimineața sau seara.
În timpul toamnei va trebui să duceți în interior plantele mai sensibile la frig. Acum e momentul pentru plantatul bulbilor florilor care răsar primăvara. Tot acum e momentul prielnic pentru plantarea unor arbuști, pentru că aceștia au nevoie de câteva săptămâni de dezvoltare pentru a rezista frigului.
Cât costă să apelați la servicii de grădinărit?
Bunicii noștri aveau informațiile necesare pentru a avea grijă de toate plantele pe care le aveau în grădină. De asemenea, cei mai mulți dintre înaintașii noștri aveau și mai mult timp la dispoziție decât noi, timp pe care îl puteau aloca îngrijirii grădinii.
Cu toate că ne dorim acest lucru, timpul de care dispunem nu ne oferă de multe ori ocazia să avem grijă de grădina noastră așa cum trebuie. Asta înseamnă că, dacă vrem o grădină frumoasă și îngrijită, va trebui să apelăm la o persoană care să presteze o muncă în acest sens.
Costurile legate de aceste servicii depind de tipul de muncă ce ar trebui prestată. Spre exemplu, dacă aveți nevoie de tăierea unor copaci neîntreținuți la o înălțime de 3m, atunci costurile sunt de 2625 de lei per pom. Dacă vreți să asigurați protecție chimică împotriva bolilor și buruienilor, atunci prețul este de 10,5 lei per m². Puteți consulta și dumneavoastră prețurile aferente serviciilor unui gradinar.
Grădina poate deveni un colț de paradis dacă investiți puțin în amenajarea și întreținerea ei. Indiferent dacă veți avea plante decorative sau legume, grădina vă va înapoia investiția făcută prin frumosul pe care vi-l va pune la dispoziție. Priviți grădina ca pe o oază de inspirație care vă va aștepta acasă în fiecare zi.