Patru obligații ale persoanelor juridice după obținerea autorizației de mediu

Ultima actualizare:

Autorizația de mediu este un document cu rol reglementator, pe care persoanele juridice ce desfășoară anumite activități economice, care ar putea dauna mediului înconjurător, sunt obligate să le obțină de la autoritățile competente ale statului roman.

image

Acest document stabilește ce condiții trebuie să fie îndeplinite de către persoana juridica în vederea limitării efectelor nefaste asupra mediului înconjurător, precum și modalitățile prin care se pot verifica respectarea obligațiilor impuse de acest document.

Documentația necesara pentru obținerea documentației de mediu este destul de complexa, iar realizarea dosarului într-un mod incorect sau complet poate duce la refuzarea acestuia și la întârzieri economice cu urmări grave asupra șanselor de profit.

Din aceasta cauza, ideal este că procedura să fie îndeplinită prin apelarea la o firma specializata în consultanta de mediu. Dintre firmele de acest gen care activează în Romania se remarcă Stratos.ro ce oferă persoanelor interesate o gama completa de servicii în domeniul consultantei de mediu, precum realizarea de avize și autorizații pentru mediu, studii de mediu și consultanta cu privire la legislația specifica domeniului.

Iată care sunt cele patru obligații ale persoanelor juridice după obținerea Autorizației de mediu!

Unele persoane juridice considera că, după obținerea autorizației de mediu, nu mai au nicio obligație și ajung, uneori, în situația nedorita de a descoperi că au pierdut din vedere anumite obligații și că aceasta a dus la apariția unor probleme și la obținerea unor amenzi costisitoare.

Pentru a se evita aceste situații dificile, persoanele juridice care dețin un astfel de document trebuie să aibă în vedere următoarele elemente:

  • Cercetarea în detaliu a autorizației obținute pentru a se identifica ce termene trebuie să fie respectate în vederea raportărilor ce urmează a fi făcute în decursul perioadei de valabilitate (sunt impuse raportări lunare, trimestriale și anuale). Nerespectarea acestor termene atrage penalități și amenzi de la 30 la 60 de mii de lei.
  • În cazul în care se schimba condițiile în care se desfășoară activitatea, iar acestea nu mai corespund cu cele prevăzute în autorizația obținută inițial, persoana juridica are obligația de a anunță autoritățile competente pentru a primi o alta autorizație de mediu în concordanță cu noile realități. Trebuie precizat că, până la obținerea noului document, nu este permisa desfășurarea activității economice în noile condiții care nu mai corespund aprobării inițiale.
  • În cazul în care autoritățile de reglementare decid că schimbările impun un nou document de autorizare, persoana juridica este obligata să realizeze un nou demers pentru actualizarea la noile condiții existente. Este posibil că schimbările să nu fie considerate importante, iar vechea autorizație de mediu să rămână valabila.
  • Daca din diverse motive, precum vânzarea pachetului majoritar de acțiuni, fuziunea, divizarea sau concesionarea, se schimba titularul activității, este obligatorie anunțarea autorităților competente la cel mult 60 de zile după aceasta schimbare. Aceeași obligație este valabila și în cazul lichidării și falimentului firmei sau chiar a încetării activității.
  • În concluzie, persoanele juridice care intra în posesia unei autorizații de mediu pentru activitatea pe care o desfășoară trebuie să urmărească ce obligații au după obținerea documentului, pentru a evita primirea unor amenzi substanțiale, intre 30.000 și 100.000 lei, sau chiar închisoare de la 3 luni, la 3 ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro