Persoanele vârstnice din România traversează pandemia singurătății: Cum le poți îmbunătăți viața celor dragi?

Ultima actualizare:

Deși au trecut mai bine de trei ani de la debutul pandemiei, o mare parte dintre persoanele vârstnice din România se confruntă și în prezent cu o singurătate acută. Pierderea partenerului de viață, înaintarea în vârstă și bolile asociate, alături de distanțarea de cei dragi, sunt doar unii factori care trasează o problema pregnantă în rândul izolării resimțite de persoanele vârstnice,  iar acest fenomen le poate afecta sever starea de sănătate. 

Cât de singure sunt persoanele vârstnice din România. Sursa foto: Unsplash
Cât de singure sunt persoanele vârstnice din România. Sursa foto: Unsplash

1 din 4 vârstnici din mediul urban se confruntă cu o singuratate acută

Doar în anul 2021, Telefonul Vârstnicului, linia telefonică gratuită destinată persoanelor vârstnice din România a înregistrat 13642 de apeluri.

Cele mai frecvente motive au fost nevoia de îndrumare, sprijinul material și nevoia de sprijin emoțional, iar cea mai pregnantă problemă înregistrată a fost singurătatea.

Cea mai mare nevoie de sprijin este regăsită în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 70 si 80 de ani și în cazul vârstnicilor care locuiesc singuri. 

Cum îi poți ajuta pe cei dragi să fie în cea mai bună formă? 

Stările de confuzie, depresie și anxietate sunt cele mai des întâlnite în cazul vârstnicilor, iar nevoia de a primi sprijinul și atenția celor dragi este esențială.

Din fericire, aceste probleme pot fi remediate prin îmbunătățirea comunicării, stabilirea vizitelor regulate și desfășurarea activităților recreative în aer liber, activități care îmbunătățesc atât starea de spirit cât și sănătatea vârstnicilor.

Oamenii în vârstă din România se confruntă cu singurătatea
Oamenii în vârstă din România se confruntă cu singurătatea
  • Sporirea interacțiunilor sociale 

Încurajarea vârstnicilor de a socializa și de a petrece un timp de calitate în compania familiei și cunoștințelor adoptă un rol fundamental în depășirea izolării și stărilor asociate. Telefoanele regulate și vizitele sunt cele mai eficiente moduri prin care le poți fi aproape, dar trebuie să te asiguri că pot socializa frecvent și în comunitate.

Fiecare vizită și activitate recreativă are o importanță majoră. Conform studiilor, o viață socială activă le îmbunătățește semnificativ starea mentală și fizică. Vizitele, plimbările în parc, ieșirile cu membrii din comunitate și orientarea spre activități recreative bazate pe un hobby adoptă un rol esențial în echilibrarea stării emoționale. 

  • Activitățile fizice desfășurate în aer liber 

Statul în casă și lipsa activităților fizice agravează problemele vârstnicilor. Activitățile fizice adaptate vârstei sunt fundamentale pentru îmbunătățirea stării de sănătate și conform studiilor, acestea le pot prelungi viața.

Plimbările în parc, exercițiile fizice ușoare, urcatul scărilor sau mersul pe tricicletă pot îmbunătăți atât starea fizică cât și pe cea mentală. Dacă vrei să-i faci un cadou practic persoanei dragi din viața ta, te poți orienta spre categoriile de triciclete electrice propuse de dbsolar.

Acestea vin în ajutorul persoanelor în vârstă cu au un design ergonomic, pot fi extrem de ușor de utilizat și sunt special concepute pentru o deplasare eficientă, departe de traficul haotic. 

  • Practicile care le cultivă pasiunile

În cazul vârstnicilor care se confruntă cu stări depresive și nu numai, este nevoie de cultivarea unor hobby-uri care le cultivă pasiunile și le readuc energia. Un hobby are o capacitate inconfundabilă de a reconecta un om cu lucrurile care îl aduc mai aproape de versiune preferată.

Fie ca vorbim despre un hobby vechi sau unul nou care le antrenează curiozitatea și pasiunile, un astfel de element îmbogățește experiența și readuce bucuria. Prin promovarea activităților bazate pe pasiunile sale, timpul va fi valorificat în cel mai prielnic mod, iar relaxarea și inspirația vor anima viața persoanei dragi.

  • Menținerea unui stil de viață sănătos

Acest pas este fundamental și poate părea banal, dar multe obiceiuri nesănătoase se pot strecura în rutina celor dragi.

Multe persoane în vârstă se confruntă cu tulburări de somn care le agravează stările, așadar, primul pas în remedierea problemei îl constituie rezolvarea tulburărilor de somn cu un specialist și setarea unui program care le conferă un somn calitativ.

În aceeași măsură, menținerea unei alimentații sănătoase, alături de activitățile fizice adecvate, prezintă o importanță majoră în menținerea echilibrului. 

În cele din urmă, cel mai important aspect îl constituie atenția direcționată către cei dragi. Este fundamentală arătarea recunoștinței și cultivarea grijii față de aceștia.

Bifarea factorilor fundamentali în menținerea echilibrului, alături de atenția manifestată prin comunicare, vizite, mici surprize și excursii sau vacanțe, ajută persoanele vârstnice să își redobândească bucuria și optimismul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Tottenham Hotspur v AZ   UEFA Europa League 202425 League Phase MD3 (1) (1) jpg
horoscop decembrie logo jpg
image png
sarmale freepik jpg
horoscop saptamanal shutterstock 1677373537 jpg
image png
zodii norocoase webp
culori norocoase februarie zodii 1170x780 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net