Povești spectaculoase din istoria Cupei Mondiale
Fiecare ediție a Cupei Mondiale generează și povești care rămân în istoria fotbalului și stârnesc emoție, nostalgie sau le aduc oamenilor aminte mereu cu drag de diverse episoade. Cu siguranță la fel se va întâmpla și la ediția din 2022 a turneului final, mai ales că țara gazda este Qatar, care s-a pregătit intens pentru organizarea unui eveniment de cinci stele.
Ediția din acest an va avea loc între 21 noiembrie și 18 decembrie și se bucură deja de un interes ridicat, fiind cel mai așteptat eveniment sportiv din acest an. Cei mai buni fotbaliști din lume vor merge în Qatar cu gândul să scrie istorie pentru țara lor. Neymar vrea să-și conducă echipa spre primul titlu mondial după două decenii de pauză și să-i scoată pe brazilieni în stradă, Karim Benzema vrea să fie erou și la naționala Franței, nu doar la Real Madrid, iar Germania vrea să confirme prin noua generație, în timp ce englezii trăiesc fotbalul foarte pasional și vor să aducă trofeul acasă.
Aceste echipe sunt doar patru dintre favoritele la câștigarea trofeului, potrivit cotelor la pariuri Cupa Mondiala. Brazilia e principala pretendentă la ridicarea trofeului conform bookmakerilor, care îi oferă cota 6.00. Franța, echipă care a reușit să se impună la ediția din 2018 din Rusia, ara cota 7.50, iar englezii au cota 8.00 pentru primul titlu mondial din 1966 încoace. Argentina lui Messi și Spania cea tehnică au cota 9.00, iar puternica Germania are cota 11.00, fiind urmate de Belgia și Olanda, toate cu cota 15.00.
Toate aceste țări pot genera povești prin care să rămână în istorie, dar până să le aflăm pe cele de la ediția din 2022, iată câteva pe care fanii fotbalului au avut deja ocazia să le vadă:
1. Golul cu mâna marcat de Maradona - Este unul dintre momentele memorabile din istoria fotbalului. Maradona a marcat cu mâna pentru Argentina în partida cu Anglia din sferturile de finală ale ediției din 1986. E un gol care a rămas în istorie, motiv pentru care tricoul purtat de Maradona în acel meci a fost vândut la licitație cu peste 9 milioane de dolari. În acel meci însă, Maradona a mai marcat un gol de poveste, după ce a luat mingea din propria jumătate și s-a distrat cu defensiva
britanică înainte să puncteze. După acea reușită, mijlocașul englez John Barnes a dezvăluit că nu i-a rămas altceva de făcut decât să-l aplaude pe Maradona pentru reușita sa spectaculoasă.
2. Revenirea magistrală a lui Paolo Rossi - La finalul anilor '70, italianul Paolo Rossi era unul dintre cei mai buni atacanți din lume, însă, din cauza unui scandal, el a fost suspendat timp de doi ani. Chiar și așa, el a prins lotul Italiei pentru Cupa Mondială din 1982, la câteva zile după ce interdicția sa a expirat. Decizia selecționerului Enzo Bearzot a fost privită cu mult scepticism și a primit și critici, acestea fiind și mai puternice după primele trei meciuri de la Cupa Mondială, în care Rossi nu a strălucit.
Deja multă lume se întreba ce caută acest jucător în lotul Italiei. Totuși, Rossi a ieșit la rampă în partida cu Brazilia, pe care a câștigat-o practic de unul singur. A marcat toate cele trei goluri ale Italiei, care s-a impus cu 3-2. În semifinale a reușit să mai marcheze de două ori și încă o dată în finală, astfel că a ieșit golgheterul turneului și campion mondial cu Italia.
3. Miracolul de la Berna - Așa este denumită finala ediției din 1954, care le-a pus față în față pe Germania de Vest și Ungaria. La acel moment, Germania era încă o țară care își lingea rănile și întâlnea Ungaria, considerată cea mai bună echipă din lume la cel moment. Avea 32 de victorii la rând, câștigase medalia de aur la Jocurile Olimpice și învinsese recent Germania de Vest cu 8-3.
Așadar, nemții erau outsideri clari, iar după 8 minute de joc scorul era deja 2-0 pentru Ungaria. Chiar și așa, Germania de Vest a egalat rapid scorul și jocul a devenit tot mai echilibrat. Cu doar șase minute înainte de final, Rahn a făcut 3-2 pentru Germania și o națiune întreagă, care asculta meciul la radio, a explodat în urale. A fost prima Cupa Mondială din istoria nemților, iar acest meci a rămas cunoscut ca fiind Miracolul de la Berna.
4. Cele 13 goluri ale lui Fontaine - Când oamenii se gândesc la ediția din 1958, cel mai probabil își aduc aminte de prestațiile magistrale ale lui Pele. Totuși, nu doar el a strălucit, ci și francezul Just Fontaine. Acesta a intrat în istorie după ce a devenit
golgheterul competiției cu nu mai puțin de 13 goluri, un record ce stă în picioare și în zilele noastre. El a marcat în toate cele 6 meciuri pentru Franța, doborând recordul maghiarului Sandor Kocsis, care punctase de 11 ori.
Cotele publicate în acest articol pot suferi modificări în orice moment.