Sportul este incluziune socială, în sport nu există culoare, religie, există doar competitivitate. Atât!” - Campioana Gabriela Szabó, la podcastul TVR „11%”

Jurnalistul Boris Velimirovici stă de vorbă, la „11%”, cu Gabriela Szabo, atleta considerată cea mai bună din lume în anul 1999, un reper al sportului şi disciplinei, astăzi fan al sportului, care urmăreşte cu pasiune competiţiile, bucurându-se şi suferind alături de sportivi.

fd1f4529 8c00 4a90 b904 60ea1cb91832 jpeg

„Când am venit în București, la 15 ani şi am intrat pe Magheru într-un magazin, vânzătoarea m-a întrebat de unde sunt, căci a simţit accentul.

- Din Bistriţa, am răspuns.

- Şi cum se înţeleg ungurii cu românii în Ardeal? – a venit imediat întrebarea ei.

Pentru mine a fost un şoc. Atunci am aflat prima dată că ar exista această problemă”, mărturiseşte Gabriela Szabo, invitata episodului 1 din cel de-al doilea sezon al podcastului „11%”, primul podcast românesc despre minorităţi etnice, realizat de TVR.

Jurnalistul Boris Velimirovici stă de vorbă, la „11%”, cu Gabriela Szabo, atleta considerată cea mai bună din lume în anul 1999, un reper al sportului şi disciplinei, astăzi fan al sportului, care urmăreşte cu pasiune competiţiile, bucurându-se şi suferind alături de sportivi.

Gabriela Szabo s-a născut la Bistriţa, într-o familie mixtă. Tatăl era maghiar şi mama – româncă. Îi pare rău astăzi că nu a vorbit niciodată limba maghiară. Spune că i-a reproşat tatălui ei că nu a învăţat-o, căci ar fi ajutat-o în deplasările ei în Ungaria, dar aşa au fost vremurile. „Sunt căsătorită cu un ungur (n.red. - antrenorul Zsolt Gyöngyössy), dar nu vorbesc nici acum maghiară”, mărturiseşte sportiva.

Despre tatăl ei de origine maghiară îşi aminteşte că era o persoană destul de strictă, „extrem de verticală. Nu exista zona de mijloc. Şi de la el am moştenit autoritatea”, spune ea. De la mama crede că a moştenit părul blond şi bunătatea.

Gabi Szabo îşi aminteşte cu drag de oraşul copilăriei şi că acolo nu conta etnia, toţi erau prieteni şi se jucau împreună. „La Bistriţa se găseau strada ungurului, a sasului, a românului şi noi, toţi, ne întâlneam în parc indiferent de etnie”, adauga ea.

A devenit campioană europeană la doar 15 ani. Astfel că s-a maturizat foarte devreme, fiind departe de familie, mereu preocupată să se pregătească intens. Gabriela Szabo îi povesteşte lui Boris Velimirovici despre orele de educaţie fizică petrecute în natură, despre bucuria pe care i-o oferea mişcarea, mai ales că a fost un copil plin de energie. Îşi aminteşte, de asemenea, despre începutul carierei ei, care s-a dovedit a fi dintr-o întâmplare fericită. Marea sportivă este de părere că nu poţi face faţă provocărilor şi, mai ales nu atingi performanţa, fără multă seriozitate şi disciplină. Şi satisfacţia apoi este uriaşă!

Recunoscută pentru inteligenţa ei tactică ieşită din comun, cu o carieră strălucită, multimedaliată, Gabriela Szabo a scris istorie în sport. Ea a fost prima campioană olimpică la semifond din atletismul românesc (sportiva a obţinut medalia de aur la 5.000 m, la JO de la Sydney 2000 şi a stabilit un nou record olimpic) şi timp de opt ani a luat cel puţin o medalie la toate competiţiile importante. Sportiva Gabriela Szabo este invitata jurnalistului Boris Velimirovici la „11%, altfel, dar la fel”, primul podcast românesc despre minorităţi etnice.

Contează etnia în sport? Cine suntem când ne reprezentăm țara? Cum se manifestă xenofobia în sport sau cât din moştenirea maghiară a contat în viaţa ei - sunt câteva dintre temele noului episod al podcastului „11%”, un dialog relaxant cu Gabriela Szabo, cu amintiri din copilărie şi de la marile competiţii.

„Sportul este incluziune socială, în sport nu există culoare, religie, există doar competitivitate. Atât. Noi trebuie să vorbim despre frumusețea sportului”, afirmă Gabriela Szabo.

Copilărie, bucurie, disciplină, etnicitate, despre toate acestea - într-un nou episod din sezonul 2 al podcastului „11%, altfel, dar la fel”, singurul proiect Alte Minorități exclusiv online. Dialogul poate fi urmărit la „Podcasturile TVR”, disponibil pe Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts şi pe YouTube, pe canalul @TVR_online! Episodul cu Gabriela Szabo este online din 28 martie 2023.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
2 cuscus jpg jpeg
fericire jpg
batrani fericiti
cub horoscop 1 gif
Nu stii cum sa iti surprinzi cea mai buna prietena de ziua ei Iata cateva sfaturi de care sa tii cont jpg
Trei sfaturi pentru a ți transforma grădina într un sanctuar de relaxare jpg
zodii pixabay jpg
zodii meteoriti png
image
actualitate.net
image
actualitate.net