Tartele și secretul aluatului perfect
Dulciurile. Cele mai apreciate alimente și preparate din lume. Evoluția timpurilor se observă și în ceea ce privește capitolul culinar. În gastronomie. Asta pentru că dulciurile din ziua de astăzi au o varietate deosebită de gusturi, texturi, arome, toate fiind create prin cele mai cuminți sau îndrăznețe combinații.
Un desert special și simplu de făcut este tarta. Pur și simplu este adorată de papilele gustative, devenind un răsfăț dulce, delicios. Dar secretul unei tarte reușite constă în aluatul ei. Tocmai de aceea este important să cunoști câțiva pași esențiali în pregătirea aluatului de tartă. Un aluat făcut ca la carte face diferența între o tartă reușită și una care nu este atât de apreciată.
6 secrete ale aluatului pentru tarte
Pentru a te putea bucura din plin și a savura fiecare bucățică de tartă, urmărește aceste recomandări.
· Untul pe care îl folosești trebuie să fie rece. Este unul dintre secretele aluatului fraged. Înainte de a începe să pregătești tarta, asigură-te că ai lăsat minimum 30-40 de minute untul în frigider. Recomandarea bucătarilor este ca acesta să fie tăiat cubulețe pentru a se putea răci mai rapid.
· Aluatul trebuie să fie foarte puțin frământat. Aluatul fraged și pufos este aluatul care a fost frământat puțin. Cu ajutorul unei linguri poți amesteca ingredientele până în punctul în care încep să se omogenizeze. Apoi este recomandat să te folosești de un robot de bucătărie - la Altex găsești foarte multe modele. Robotul de bucătărie omogenizează perfect ingredientele, le frământă și te ajută să economisești timp. După frământare, scoate aluatul pe masa din bucătărie sau pe blat și formează o bilă mare care urmează să fie întinsă în tavă.
· Trebuie să întinzi cu mare grijă aluatul. Pentru că nu este la fel de dens și foarte bine frământat ca în cazul aluatului de pâine, acesta se poate rupe ușor. Poți folosi un sucitor mic pentru a-l întinde. Nu trebuie să apeși prea tare și nici să întinzi foarte mult, deoarece vei risca să se rupă. Sau, o altă consecință, se poate încălzi prea mult și untul va ieși la suprafață făcându-l foarte uleios.
· Tava de copt pentru tarte trebuie sa fie una specială. Trebuie sa fie subțire și cu marginile ridicate (opțional cu valuri). Acest lucru permite ca aluatul sa se coacă uniform și să țină în interior umplutura, indiferent care va fi aceasta. Înainte de a băga aluatul în cuptor, îl poți acoperi cu o hârtie de copt peste care să pui năut. Lasă aluatul să se coacă în forma aceasta timp de 10-15 minute. Acest lucru nu va lăsa aluatul să se umfle.
· Pentru ca aluatul să rămână fraged și crocant, un alt secret constă în pesmet sau migdale măcinate. Acestea pot fi puse pe aluat înainte de a pune umplutura, fiindcă au rolul de a absorbi excesul de lichid, de umiditate, al umpluturii și astfel aluatul nu se va înmuia prea tare. Lucru care este de dorit atunci când vorbim de tarte.
· Temperatura trebuie să fie potrivită: 180 grade este temperatura ideală. Timp de 30-40 de minute, în funcție de timpul în care aluatul capătă culoarea aurie, tarta trebuie să stea în cuptor. Aici trebuie să acorzi atenție timpului de coacere deoarece dacă aluatul nu este copt suficient, acesta va avea o textură gumoasă. Dacă va fi copt prea mult, el va fi prea tare. După ce timpul de coacere a trecut și aluatul are culoarea dorită, îl poți scoate, lăsa la răcit și te poți ocupa de umplutură.
În concluzie, pregătirea aluatului perfect pentru tarte necesită puțină atenție și practică repetată, însă ținând cont de aceste recomandări simple cu siguranță va ieși o tartă cu un aluat fraged și delicios care va cere să fie repetată.