Testele VSH - ce sunt și cum se realizează

shutterstock 1299520765 jpg

Scopul analizelor de laborator este acela de a verifica buna funcționare a unor procese din organism, dar și de a depista eventuale boli ce pot determina modificări în celulele din sânge. Aceste analize pot include și testul VSH, care poate fi de mare ajutor în diagnosticarea anumitor afecțiuni sau în gestionarea unor tratamente. Află ce este VSH, cum se realizează și cum interpretezi rezultatele.

Ce este VSH?

VSH este o abreviere pentru viteza de sedimentare a hematiilor și reprezintă un test medical care măsoară rata la care globulele roșii (eritrocitele) se sedimentează într-un tub de sânge într-un anumit interval de timp. Aceste proteine din sânge se depun pe fundul tubului în care sângele este colectat și, cu cât acestea se acumulează într-un număr cât mai mare, cu atât putem vorbi despre un grad mai ridicat al inflamației.

Așadar, testul VSH nu este utilizat pentru a confirma sau infirma o afecțiune anume. Însă, reprezintă un indicator pentru inflamație, iar anumite boli pot fi asociate cu un nivel crescut de inflamație, caz în care analiza poate fi extrem de utilă. 

Testele VSH - de ce se realizează?

Principalul scop al testelor VSH este acela de a identifica potențiale inflamații sau infecții prezente în corp. Acestea marchează atât o manifestare acută a anumitor boli, dar pot fi și un semn clar al bolilor cronice. În cazul în care pacientul a primit deja un diagnostic, medicul poate recomanda realizarea periodică a unor analize VSH, pentru a monitoriza evoluția afecțiunii. Analiza poate fi de folos și pentru a testa eficacitatea unor tratamente.

În general, un medic specialist poate recomanda testarea VSH atunci când pacientul se confruntă cu o serie de simptome. Acestea pot include dureri resimțite în regiunile articulare, în zona capului, gâtului, a umerilor, dar și a pelvisului sau chiar în regiunea abdominală. Analiza se recomandă și dacă apar alte manifestări inflamatorii specifice, precum febra, sau dacă pacientul a pierdut mult în greutate fără vreun motiv specific sau are parte de simptome digestive deranjante (diaree).

Metode de realizare ale testului VSH

Pentru a se putea realiza această analiză, va fi necesară recoltarea unei probe de sânge de la pacient. Nu există anumite restricții specifice de care să se țină cont înainte de recoltare, însă este recomandat totuși să nu se consume alimente foarte grase înainte, pentru a nu influența rezultatele.

Testul se poate realiza prin mai multe metode, atât manuale, care presupun măsurarea nivelului hematiilor cu ajutorul unui recipient gradat, cât și automate, în care gradul de sedimentare se măsoară cu ajutorul unor raze infraroșii, așadar rezultatele vor fi mai precise.

Interpretarea rezultatelor

Înainte de a vedea rezultatele, este important de știut că nu există o valoare standard care să se aplice tuturor pacienților. Aceasta poate varia foarte mult în funcție de vârstă și sex, dar și alte fenomene. De exemplu, valoarea VSH va crește în timpul sarcinii și a menstruației.

Pentru o interpretare corectă a analizelor, este important să iei legătura cu un specialist și să îl informezi cu privire la istoricul tău medical. Valorile mari pot fi asociate cu diferite afecțiuni ce pot provoca un nivel ridicat de inflamație, precum diverse boli inflamatorii acute, boli cronice, anemii, cancer, infecții virale, dar și obezitatea. Dacă este vorba despre niște valori prea mici, pot fi implicate anumite boli hepatice grave, un nivel foarte mare al glicemiei sau anemia falciformă.

Este foarte important de menționat că această analiză nu este suficientă pentru a plasa un diagnostic. Pe baza rezultatelor și a altor simptome existente, medicul va recomanda alte investigații. De asemenea, valorile normale ale VSH-ului nu exclud automat anumite afecțiuni, în special dacă există manifestări îngrijorătoare.

Testele VSH reprezintă un instrument important în diagnosticarea și monitorizarea diferitelor afecțiuni inflamatorii și infecțioase. Prin înțelegerea a ceea ce este VSH, motivele realizării testelor și cum are loc interpretarea rezultatelor, putem colabora mai eficient cu medicii în gestionarea sănătății noastre. Mergi mereu la medic atunci când te simți rău și urmează doar sfaturile acestuia de tratament.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Al I Cuza jpg
cub horoscop 1 gif
tiramisu dubai jpg
Iata top 6 lucruri de care ai nevoie intr un birou! jpg
titlu Sfaturi utile pentru întreținerea unui păr sănătos și strălucitor folosind produse de îngrijire corecte jpg
Organizezi o cina cu prietenii la tine acasa  Iata ce sa nu ti lipseasca! jpg
horoscop 3 august webp
prazoki1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net