Tipuri de băuturi alcoolice potrivite în funcție de preparatele culinare existente la o masă
Băuturile alcoolice există de secole și sunt savurate de oameni din toate categoriile sociale. Vin într-o mare varietate de tipuri și arome, fiecare cu istoria și procesul de producție unic. Datorită varietății existente pe piață, fiecare tip de băutură alcoolică este specifică pentru un anumit preparat culinar.
Tipuri de băuturi alcoolice potrivite pentru feluri diferite de mâncare
Bere
Berea este una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice și este obținută prin fermentarea cerealelor precum orzul, grâul și secara. Procesul de preparare implică înmuierea boabelor în apă fierbinte pentru a le elibera zaharurile, apoi adăugarea de drojdie pentru a transforma zaharurile în alcool. Datorită gustului amar distinctiv, acest tip de băutură alcoolică este în general consumat alături de aperitive sau snacks-uri sărate.
Vin
Vinul reiese din fermentația strugurilor. Procesul de fermentație transformă zaharurile din fructe în alcool, iar vinul este apoi maturat pentru a-și dezvolta aroma. Există multe tipuri diferite de vin, inclusiv roșu, alb și rose, variind ca și gust, culoare și note aromate. Savoarea și calitatea vinului pot fi afectate de factori precum tipul de struguri, clima în care a fost cultivat și procesul de învechire.
Vinul este adesea servit în timpul cinei și este o completare excelentă pentru multe tipuri diferite de mâncare. De exemplu, vinul roșu se combină bine cu carnea roșie ori brânzeturile rafinate, în timp ce vinul alb se asociază bine cu peștele și fructele de mare. Vinul rose este grozav cu preparate mai ușoare, cum ar fi salatele, iar vinurile de desert, precum porto sau sherry se potrivesc bine cu preparate dulci.
Prosecco
Prosecco este un vin spumant cu originile în regiunea Veneto din Italia. Este făcut din struguri Glera și este de obicei ușor și răcoritor. Fiind adesea servit ca aperitiv, prosecco se potrivește bine cu gustări precum bruschetele sau în acompaniamentul unui platou cu brânzeturi. Astfel, pe site-ul celor de la altex.ro există o gamă diversă de vin spumant pentru crearea unei mese rafinate.
Băuturi spirtoase
Băuturile spirtoase, cum ar fi vodka, ginul și whisky-ul, sunt băuturi alcoolice distilate care sunt făcute din cereale sau fructe. Vodka este de obicei făcută din cartofi sau cereale și este adesea folosită în cocktailuri, cum ar fi clasicul martini. Ginul este făcut din fructe de ienupăr și alte plante botanice și este adesea folosit în cocktail-uri precum gin tonic sau negroni. Whisky-ul este făcut din cereale, cum ar fi orzul sau secară, și este învechit în butoaie pentru a-i conferi o aromă unică. Este adesea savurat singur sau în cocktail-uri precum clasicul de modă veche.
Când vine vorba de asocierea băuturilor spirtoase cu mâncarea, totul este despre găsirea echilibrului potrivit. Vodka și ginul se potrivesc bine cu arome ușoare și fresh, cum ar fi cele de citrice sau castraveți, și sunt adesea folosite în cocktailuri. Whisky-ul se împerechează bine cu arome mai bogate, mai consistente, cum ar fi friptura sau grătarul.
Cidru
Cidrul este o băutură alcoolică făcută în mare parte din mere și alte fructe fermentate. Este asemănător cu vinul, dar cu un conținut mai scăzut de alcool și are o aromă mai dulce. Cidrul poate fi servit în timpul verii, alături de un grătar sau o salată răcoritoare.
În concluzie, există multe tipuri diferite de băuturi alcoolice, fiecare cu istoria, procesul de producție și aroma sa unică. De la bere și vin la băuturi spirtoase, există ceva de care să se bucure fiecare persoană în timpul unei mese. Însă cu toate acestea, este important să se consume alcool responsabil și cu moderație pentru evitarea efectelor negative.
Sursă foto: unsplash.com