Care este diferenta dintre o stație și un fier de călcat
După ce au fost spălate și uscate, cămășile, tricourile, pantaloni sau așternuturile își recapătă forma pe care au avut-o atunci când le-ai cumpărat doar cu ajutorul unui fier de călcat. Și nu e vorba doar de aspect. Dacă pe eticheta hainelor scrie că suportă o temperatură mai ridicată, sunt mulți care folosesc fierul de călcat și ca pe o ustensilă de sterilizare. La temperaturi înalte cei mai mulți viruși și alergeni sunt anihilați.
Datorită noilor generații de aparate, călcatul rufelor nu mai este greoi și durează mai puțin. Mai mult, dacă alegi fierul de călcat potrivit hainele tale vor fi călcate impecabil. Cum alegi un fier de călcat? Primul aspect la care trebuie să fii atent este puterea aparatului. Cele de putere medie au cam 2400 W. Dacă vreți ceva mai puternic și aveți de călcat materiale care suportă temperaturi mai ridicate puteți alege modele care trece și de 3000 W.
Apoi trebuie să vă îndreptați atenția către talpa fierului de călcat care poate fi de mai multe tipuri. Printre cele mai căutate sunt cele cu talpă din ceramică. Rezistă la temperaturi mari și pot fi destul de ușor de curățat în cazul în care, spre exemplu, se întâmplă un mic accident și setați greșit fierul la o temperatură mai mare decât era scrisă pe eticheta îmbrăcămintei.
Căutate mai sunt și cele cu talpă din teflon. La acestea trebuie să aveți grijă pentru că se pot zgâria destul de ușor. Însă, un foarte mare avantaj este că nu se lipește de ele niciun tip de material sau scame. În funcție de nevoile voastre, mai puteți opta și pentru un fier de călcat cu talpă din inox, aluminiu sau titan. Unele dintre aceste modele sunt de ultimă generație și promit că vă vor proteja hainele foarte bine în timpul călcatului.
Fiți atenți la puterea aburului și la funcții speciale
Un alt aspect important la care trebuie să vă uitați atunci când alegeți un fier de călcat este puterea aburului. Acesta vă va ajuta să călcați mai repede hainele. Ca să vă faceți o idee, pentru a fi scoase mai repede cutele mai dificile ar fi nevoie de un jet de aburi de peste 150 grame/minut. Însă, pentru cutele normale, e nevoie ca un fier de călcat să aibă un debit al jetului de aburi de peste 80 grame/minut.
În procesul de alegere a unui fier de călcat trebuie să acorzi importanță și funcțiilor speciale. Cea mai importantă este funcția anti-calcar. Asta înseamnă că aparatul este capabil să elimine singur calcarul care se formează în timpul procesului de transformare a apei în abur.
O altă funcție interesantă, mai ales pentru cei care nu mai țin minte dacă au scos fierul de călcat din priză este cea de oprire automată. Mai exact, sunt modele care dacă stau în poziție verticală aproximativ 10 minute, fără să fie deloc mișcate, se închid automat. Aceeași funcție este valabilă și pentru poziția orizontală și se activează închiderea automată după 30 de secunde.
Pentru cei care vor o putere mai mare pot opta pentru o stație de călcare. Sunt mulți cei care se întreabă care este diferența dintre o stație și un fier de călcat?
Cel mai mare avantaj pe care o are o stație de călcat în fața unui fier e că are un recipient separat al apei pentru abur, ceea ce înseamnă că oferă o autonomie și de câteva ore pentru călcarea rufelor. De asemenea, cele mai multe stații de călcat oferă și o putere mai mare, de peste 2600 W. Asta înseamnă că și aburul poate fi setat să fie mult mai fierbinte și se elimină mult mai ușor cutele dificile.
Dacă sunteți în căutarea unui fier de călcat sau a unei stații de călcat puteți studia mai multe oferte - LA ACEST LINK.