Cum ne ajută cătina, preferata Irinei Loghin, să ne călim organismul pentru anotimpul rece. Sfatul nutriționiștilor: „Un plus de energie și de vitamine”. Cât costă „ginsengul românesc”

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Este foarte important să ne pregătim organismul pentru anotimpul rece, perioada în care apar periculoasele viroze. Pe lângă o alimentație adecvată, cătina sau „ginsengul românesc”, cum se mai numește, datorită proprietăților incredibile, vă poate fi de folos. Nutriționista Codruța Pantelimon ne-a vorbit, exclusiv pentru Click!, despre beneficiile acestei plante, pe care o laudă și Irina Loghin, fiind un real cocktail natural de vitamine și de minerale. Iată și cât a ajuns să coste un kilogram, în 2024. 

Cât costă kilogramul de cătină?

În această perioadă, tarabele din piețe sunt pline cu miraculoasa cătină, având un preț de vânzare cuprins între 28 și 30 de lei kilogramul. Pare un preț cam piperat, însă, în raport cu beneficiile aduse, nu este chiar atât de mare. Nutriționista Codruța Pantelimon ne-a vorbit, exclusiv pentru Click!, despre proprietățile cătinei, cu ce ajută, de fapt, organismul, mai ales  în sezonul rece:

„După sezonul minunat al verii, iată-ne în fața celei mai imbatabile surse de antioxidanți, energie și vitamina C, și anume, cătina. În acest sfârșit de săptămână însorit, de toamnă, mi-am propus să fac o drumeție la pădure, surse deja cunoscute din alți ani, pentru a reface stocul de cătină, păducel, măceșe și ce-oi mai găsi pe acolo. Dar, să mă opresc azi asupra beneficiilor de netăgăduit ale cătinei.

Pe lângă faptul că abundă în antioxidanți,  fortificând sistemul imunitar, bobițele portocalii de cătină au și proprietăți antibacteriene, antiseptice, antiinflamatoare și regeneratoare, făcându-le un adevărat supliment alimentar”.

Este utilizat pe scară largă, inclusiv în industria cosmetică

Cătina este utilizată pe scară largă, atât ca ceaiuri și siropuri, cât și în industria cosmetică:

„Conține și o mare cantitate de betacaroteni, din familia vitaminei A, antioxidanți puternici, acizi grași omega, vitamina E, C și peste 20 de minerale, râvnite de noi toți, printre care calciu, zinc, fier și seleniu. Ce să mai, un adevărat panaceu universal, dăruit de natură exact în momentul propice nevoilor noastre de suplimentare naturală.

Este utilizat pe scara largă, de la ceaiuri, atât fructe, cât și frunze, preparate extract ulei și cu precădere în industria cosmetică, sub formă de șampon, unguent, cremă, până la folosirea ei în industria alimentară și farmaceutică, sub formă de jeleuri, siropuri, gemuri, capsule vegetale, lichide orale”.

„Cătina, în combinație cu mierea, un supliment nutritiv de nădejde”

Specialista în nutriție Codruța Pantelimon a mai completat, pentru Click!

„Este minunat să avem posibilitatea să o culegem direct din natură, însă nu uitați că piețele și plafarele abundă în această perioadă de cătină. Se storc, combinându-le apoi cu miere, pentru un mai mare boost de energie.

Ce rămâne le usuc și le combin cu diverse fructe uscate, făcând un aromatic ceai în perioada rece. Mai mult, studiile au demonstrat că tratarea pielii cu ulei și cremă de cătină/semințe au avut un efect terapeutic maxim asupra regenerării dermului, fără efecte secundare”.

„Frunzele sunt bogate în proteine și în minerale”

Și frunzele se pot consuma, fiind bogate în proteine și în minerale: 

„Să nu uităm și de frunzele ei, căci sunt extrem de importante, bogate în proteine și în minerale, având efecte anticoagulare, facilitând circulația sângelui, scăzând ușor și tensiunea, „somatizand" excelent și cu afecțiunile neurologice, endocrine și hepatice. 

Culmea că, în unele regiuni de pe planetă, cu o climă uscată și rece, cătina este o hrană binefăcătoare pentru animalele de curte. În concluzie, cătina este un aliat de nădejde, este un supliment nutritiv fără dovezi de toxicitate (știință o spune). Atenție, însă, adresați-vă medicului specialist, pentru orice nelămurire sau în caz de consum împreună cu alte pilule”, mai susține Codruța Pantelimon, pentru Click!

Contraindicațiile consumului de cătină

Există însă și reversul medaliei. În unele cazuri, dacă suferiți de probleme de sănătate, cătina poate face mai mult rău decât bine organismului. Pe site-ul sfatulmedicului.ro sunt precizate unele contraindicații:

„Nu se recomandă femeilor însărcinate și mamelor care alăptează și nici persoanelor cu tensiune scăzută sau care urmează deja un tratament anti-hipertensiv, nu se recomandă înaintea operațiilor, căci poate favoriza apariția sângerărilor, poate să scadă glicemia. De asemenea, alergia la cătină reprezintă un motiv extrem de important pentru a nu consuma produse care conțin cătină”.

Irina Loghin, secretul sănătății la 85 de ani: „În fiecare dimineață beau un ceai de cătină”

Solista de muzică populară Irina Loghin (85 de ani) are cămara plină cu tot felul de plante medicinale, pe care singură le culege, de pe dealurile din zona casei părintești, din Prahova:

„Culeg tei, soc și păducel, le usuc la umbră, într-o magazie, nu la soare, ca să-și păstreze florile culoarea. Plantele medicinale le culeg numai în zilele cu soare, însorite. Am apoi toată iarna pentru ceaiuri”, ne-a declarat Irina Loghin, pentru Click!

Dar, artista a menționat că bea în fiecare dimineață și câte un ceai de cătină, care se dovedește a fi un excelent energizant. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tiramisu dubai jpg
Iata top 6 lucruri de care ai nevoie intr un birou! jpg
titlu Sfaturi utile pentru întreținerea unui păr sănătos și strălucitor folosind produse de îngrijire corecte jpg
Organizezi o cina cu prietenii la tine acasa  Iata ce sa nu ti lipseasca! jpg
horoscop 3 august webp
prazoki1 jpg
bob tunsoare jpg
1 piftie de curcan jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net