Beneficiile sexului pe care nici medicii nu ți le spun. Ce se întâmplă atunci când faci sex rar

Sexul poate avea beneficii fizice și emoționale, inclusiv un risc redus de boli de inimă și o sănătate mintală îmbunătățită.

Sexul poate avea beneficii fizice și emoționale. Foto: Click.
Sexul poate avea beneficii fizice și emoționale. Foto: Click.

Sexul și sexualitatea fac parte din viață. În afară de reproducere, sexul poate fi despre intimitate și plăcere. Activitatea sexuală, actul sexual peniano-vaginal (PVI) sau masturbarea pot oferi multe beneficii surprinzătoare tuturor fațetelor vieții tale:

- fizic,
- intelectual,
- emoţional,
- psihologic,
- social.

Sănătatea sexuală înseamnă mai mult decât evitarea bolilor și a sarcinilor neplanificate. Este, de asemenea, despre recunoașterea faptului că sexul poate fi o parte importantă a vieții tale, potrivit Asociației Americane de Sănătate Sexuală.

Cum poate sexul să aducă beneficii organismului?

Acest studiu sugerează că sexul poate fi un exercițiu cardiovascular bun la bărbați și femei mai tineri. Deși sexul nu este suficient, poate fi considerat un exercițiu ușor. Unele dintre beneficiile pe care le puteți obține din sex includ:

- scăderea tensiunii arteriale,
- arderea caloriilor,
- creșterea sănătății inimii,
- întărirea mușchilor,
- reducerea riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială
- creșterea libidoului.

Persoanele cu o viață sexuală activă tind să facă mai des exerciții fizice și să aibă obiceiuri alimentare mai bune decât cei care sunt mai puțin activi sexual. Condiția fizică poate îmbunătăți, de asemenea, performanța sexuală în general.

Sistem imunitar mai puternic

Într-un studiu asupra imunității la persoanele aflate în relații romantice, persoanele care au întreținut relații sexuale frecvente (de una până la două ori pe săptămână) au avut mai multă imunoglobulină A (IgA) în salivă. Persoanele care au avut sex rar (mai puțin de o dată pe săptămână) au avut semnificativ mai puține IgA.

IgA este anticorpul care joacă un rol în prevenirea bolilor și este prima linie de apărare împotriva papilomavirusului uman sau HPV.

Dormi mai bine

Corpul tău eliberează oxitocină, numită și hormonul „iubirii” sau „intimității”, și endorfine în timpul orgasmului. Combinația acestor hormoni poate acționa ca sedare. Un somn mai bun poate contribui la:

- un sistem imunitar mai puternic,
- o durată de viață mai lungă,
- simțindu-te mai bine odihnit,
- având mai multă energie în timpul zilei.

Ameliorarea durerilor de cap

Un alt studiu arată că activitatea sexuală poate oferi o ameliorare totală sau parțială a migrenelor și a durerilor de cap în grup. Dintre persoanele care au fost active sexual în timpul durerilor de cap:

- 60% au raportat o îmbunătățire în timpul unei migrene,
- 70% au raportat o ușurare moderată până la completă în timpul unei migrene,
- 37% au raportat îmbunătățirea simptomelor durerilor de cap în grup,
- 91% au raportat o ușurare moderată până la completă a durerilor de cap în grup.

La bărbați

O analiză recentă a constatat că bărbații care au avut relații sexuale penis-vaginale (PVI) mai frecvente au avut mai puțin risc de a dezvolta cancer de prostată.

Un studiu a constatat că bărbații care aveau în medie 4,6 până la 7 ejaculări pe săptămână au avut cu 36% mai puține șanse de a primi un diagnostic de cancer de prostată înainte de vârsta de 70 de ani. Acest lucru este în comparație cu bărbații care au raportat că ejaculează de 2,3 sau mai puține ori pe săptămână, în medie.

Pentru bărbați, sexul vă poate afecta chiar și mortalitatea. Un studiu care a avut o urmărire de 10 ani a raportat că bărbații care au avut orgasme frecvente (definite ca două sau mai multe pe săptămână) au avut un risc de mortalitate cu 50% mai mic decât cei care au făcut sex mai rar.

La femei

A avea un orgasm crește fluxul de sânge și eliberează substanțe chimice naturale care ameliorează durerea. Activitatea sexuală la femei poate:

- îmbunătăți controlul vezicii urinare,
- reduce incontinența,
- ameliorează crampele menstruale și premenstruale,
- îmbunătăți fertilitatea,
- construiește mușchii pelvieni mai puternici,
- ajută la producerea mai multă lubrifiere vaginală,
- vă poate proteja împotriva endometriozei sau a creșterii țesuturilor în afara uterului.

Actul sexual poate ajuta la întărirea podelei pelvine. O podea pelviană întărită poate oferi, de asemenea, beneficii, cum ar fi mai puțină durere în timpul sexului și șansele reduse de prolaps vaginal. Un studiu arată că PVI poate duce la contracții vaginale reflexe cauzate de împingerea penisului.

Femeile care continuă să fie active sexual după menopauză sunt mai puțin susceptibile de a avea atrofie vaginală semnificativă sau subțierea pereților vaginali. Atrofia vaginală poate provoca durere în timpul sexului și simptome urinare.

Cum poate sexul să-ți beneficieze sănătatea mintală?

Activitatea sexuală, cu un partener sau prin masturbare, poate oferi importante beneficii psihologice și emoționale. La fel ca exercițiile fizice, sexul poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății și la creșterea fericirii.

Studiile sugerează că activitatea sexuală (definită ca PVI) se poate corela cu:

- satisfacție sporită față de sănătatea ta mintală,
- niveluri crescute de încredere, intimitate și iubire în relațiile tale,
- capacitatea îmbunătățită de a percepe, identifica și exprima emoțiile,
- utilizarea mai redusă a mecanismului de apărare psihologică imatur sau a proceselor mentale pentru a reduce suferința din cauza conflictelor emoționale.

La o vârstă mai înaintată, activitatea sexuală îți poate afecta bunăstarea și capacitatea de a gândi. Cercetările au descoperit că adulții activi sexual între 50 și 90 de ani au o memorie mai bună. Erau, de asemenea, mai puțin probabil să se simtă deprimați și singuri.

Stimulator de încredere

Activitatea sexuală frecventă, indiferent dacă este cu un partener sau singur, te poate face să arăți mai tânăr. Acest lucru se datorează parțial eliberării de estrogen în timpul actului sexual.

Un studiu a găsit o corelație între activitatea sexuală frecventă și aspectul semnificativ mai tânăr (între șapte și 12 ani mai tânăr). Majoritatea acestor indivizi s-au simțit confortabil să-și exprime sexualitatea și identitatea sexuală.

Beneficii sociale

Sexul te poate ajuta să te conectezi cu partenerul tău, datorită oxitocinei. Oxitocina poate juca un rol în dezvoltarea relațiilor. S-ar putea să descoperi că plăcerea sexuală consecventă și reciprocă ajută la legarea într-o relație.

Partenerii cuplati au adesea o satisfacție sporită în relație atunci când își îndeplinesc dorințele sexuale unul altuia. S-ar putea să găsești o creștere pozitivă în relația ta atunci când ești capabil să te exprimi și să-ți exprimi dorințele sexuale.

Ce se întâmplă când faci sex rar

Atunci când cei care ar dori să facă sex se confruntă cu o lipsă de intimitate sexuală, opusul poate apărea sub forma unor efecte dăunătoare asupra sănătății mentale, emoționale și fizice, care au ca rezultat o varietate de simptome; și sentimente de izolare, nesiguranță și scăderea stimei de sine”, a declarat pentru Insider dr. Dulcinea Pitagora, psihoterapeut și terapeut sexual din New York.

S-ar putea instala anxietatea sau stresul

Sexul eliberează substanțe chimice ale creierului, cum ar fi oxitocina și serotonina", spune Gail Saltz, MD, profesor asociat de psihiatrie la NY Presbyterian Hospital Weill-Cornell School of Medicine. În timpul unui orgasm, corpul tău eliberează oxitocină (alias „hormonul iubirii”) și îți oferă acel impuls euforic al dispoziției și un sentiment de legătură emoțională. Această substanță chimică este, de asemenea, legată de scăderea sentimentelor de stres sau anxietate.

Când nu ai făcut sex de ceva vreme, corpul tău poate înceta să producă cantitatea obișnuită de substanțe chimice pentru a te simți bine. Acest lucru ar putea afecta sănătatea ta mintală, făcându-te să te simți mai anxios sau stresat.

Dacă observi că starea ta de spirit este afectată de lipsa de sex, a avea orgasme prin masturbare te poate ajuta, de asemenea, să obții oxitocină și serotonină suplimentară", adaugă dr. Saltz.

Vaginul poate deveni uscat și subțire

Persoanele care trec prin menopauză pot experimenta mai multă uscăciune vaginală și un canal vaginal încordat dacă încetează să facă sex pentru perioade lungi de timp. În timpul menopauzei, organismul produce mai puțin estrogen. Acest lucru poate face ca țesutul vaginal să se simtă uscat și subțire, cunoscut și sub denumirea de atrofie vaginală. A nu face sex poate agrava atrofia vaginală. Acest lucru se datorează faptului că sexul ajută vaginul să creeze mai multă lubrifiere și să deplaseze sângele către organele sexuale pentru a ajuta la menținerea țesuturilor pline.

Dorința ta sexuală poate fi lovită

Potrivit dr. Greves, o perioadă de abstinență îți poate scădea libidoul. A nu face sex regulat poate opri acele sentimente spontane de excitare și substanțe chimice de bine care te fac să vrei să faci sex.

Sexul este o parte importantă a vieții și a bunăstării generale. În relații, orgasmele joacă un rol important în relație. Beneficiile fizice și emoționale, cum ar fi reducerea riscului de boli de inimă, îmbunătățirea stimei de sine și multe altele pot veni din a face sex.

Puteți avea în continuare beneficii similare fără sex. Angajarea în alte activități plăcute, cum ar fi exercițiile, interacțiunea cu un animal de companie și a avea o rețea puternică de prieteni ar putea oferi aceleași beneficii. Sexul este doar o modalitate de a-ți îmbunătăți calitatea vieții.

Dar dacă sexul face parte din viața ta, din cauza unei relații sau a dorinței, este important să poți comunica și să experimentezi satisfacție sexuală. S-ar putea să găsești ușurare și o creștere a fericirii atunci când îți faci timp pentru a face sex, scriu cei de la Healthline.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
horoscop shutterstock jpg
"Este important să ne păstrăm aspectul proaspăt și luminos, chiar dacă suntem într-un mediu relaxat și confortabil", spune specialistul
image png
Gelozie compressed jpg
horoscop webp
2 cuscus jpg jpeg
fericire jpg
batrani fericiti
image
actualitate.net
image
actualitate.net