Grădina simțurilor, cel mai nou trend în peisagistică, cu rol de relaxare și terapeutic

Sunt nenumărate perspective din care putem amenaja o grădină. În ultimii ani, un nou tip de grădină își face loc în peisagistică: grădina senzorială. Design-ul ei pune accent pe stimularea și antrenarea celor cinci simțuri: văz, miros, auz, tactil și gust.

Grădina senzorială stimulează toate cele cinci simțuri
Grădina senzorială stimulează toate cele cinci simțuri

Acest tip de grădină permite contectarea deplină la natură. Rolul ei poate fi unul de relaxare, da și unul terapeutic. Tot mai multe terapii adresate persoanelor cu autism includ exerciții desfășurate în astfel de grădini, unele fiind din start gândite pentru cei cu tulburări din spectru autist pentru a le stimula simțurile, a experimenta și a se conecta cu lumea într-un spațiu protectiv.

Câteva momente petrecute într-o grădină senzorială ajută pe oricine să dobândească o stare de liniște, să-și diminueze nivelul de stres și să-și calmeze tăvălugul gândurilor.

Din fericire o astfel de grădină se poate amenaja oriunde, fie că vorbim de o curte, o terasă sau un balcon.

În funcție de nevoi și spațiu se poate pune accent pe un singur simț, dar o grădină completă se adresează tuturor celor 5 simțuri. Mai trebuie spus că o astfel de grădină nu trebuie privită ca una din care avem materie primă pentru a gătii sau pentru a prezerva pentru iarnă. Deși cu siguranță nu vom arunca la gunoi ce se produce, accentul este pus pe latura terapeutică a acestui spațiu.

Apa nu trebuie să lipsească dintr-o grădină senzorială

Ca orice proiect de amenajare, primul pas este așezarea ideii pe hârtie. Este cel mai facil mod de a concretiza orice idee. 

Ce nu trebuie să lipsească dintr-o grădină senzorială este apa. O fântână, un mic iaz sau măcar o scălzătoare pentru păsări, adaugă reflexii, fluiditate și contrast. Plus că atrage păsările și fluturile, făcând conexiunea cu natura și mai profundă.

De asemenea, un alt element ce nu trebuie să lipsească este un colț amenajat pentru relaxare. O băncuță comodă care să permită vizitatorilor să admire liniștiți grădina. Sau puțin gazon unde să se facă exercițiile de yoga. Poate o roată de olărit. 

Grădina senzorială încurajează interacțiunea

O grădină senzorială nu include numai plante, ci și alte elemente care provoacă și încurajează vizitatorul să experimenteze cu toate simțurile mediul înconjurător. Ziduri speciale, arcade din diverse materiale, totul cu scopul de a încuraja interacțiunea.

O astfel de grădină aduce bucurie chiar dacă este privată, destinată terapiei în cazul unor persoane cu nevoi speciale sau gândită pentru un mediu corporate ca și facilitate de team-building.

Dar pentru mai multe tips&triks despre cum să vă amenajați o grădină senzorială, citiți articolul pe larg din Casa Magazin.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
 Ce cadou inedit a primit Anca Lungu în Franța, de la tatăl ei!
arsenie boca jpg
horoscop saptamana 5 11 august webp
carne vita1 jpeg
zodii pixabay jpg
fasole jpg
tratamente naturiste anti imbatranire jpeg
Bomboane cu biscuiti si fulgi de nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 107127485 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net