1-4 septembrie: Întâlnirea Tineretului Ortodox din Lumea Întreagă
În intervalul 1-4 septembrie 2016, Bucureștiul este gazda ”Întâlnirii Internaționale a Tineretului Ortodox”. Acest eveniment, la care participă tineri ortodocși din toată lumea, este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de Arhiepiscopia Bucureştilor, împreună cu Patriarhia Română
Organizatorii au dorit ca această întâlnire internațională a tinerilor ortodocși, care se desfășoară în Capitala țării noastre, având ca temă ”Iisus Hristos-bucuria vieții!” să fie un eveniment de anvergură care să adune peste 2000 de tineri din lumea ortodoxă.
Tradiții de formare a tinerilor ortodocși lansate de România
Scopul evenimentului ortodox este formarea tinerilor prin participarea lor la programe educative, duhovnicești, culturale și educative din Capitală, pentru ca aceștia, să devină, la rândul lor, formatori în comunitățile din care fac parte. De fapt, evenimentul la care participă tineretul din lumea ortodoxă în aceste zile la București este un apogeu al acestei tradiții de formare a tinerilor, lansate în țara noastră prin întâlniri similare cu doi ani în urmă. În anul 2014, la Baia Mare a fost organizată Reuniunea Tinerilor Ortodocşi, iar în anul următor, în 2015, Tinerii Ortodocși din Europa s-au întâlnit la Cluj-Napoca. Aceste întâlniri sunt importante deoarece valorile și principiile de morală creștină, transmise tinerei generații, precum și atitudinile comportamentale pe care aceasta le vede și le preia de la familie și societate, de la cei cu experiență, mai în vârstă, devin exemple constructive pentru societatea de mâine.
Un program complex la Întâlnirea Tineretului Ortodox din Toată Lumea
Întâlnirea Internațională a Tineretului Ortodox de la București are un program complex, cu repere spirituale sociale și culturale valoroase: o conferință duhovnicească, manifestări artistice, vizite la principalele obiective turistice din Capitală și o Sfânta Liturghie oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Catedrala Mântuirii Neamului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.
Prin participarea la programele educative, duhovnicești, artistice și culturale, incluse pe agenda evenimentului ortodox ce se desfășoară la București în zilele de 1-4 septembrie, participanții la Întâlnirea Internațională a Tineretului Ortodox vor constata că Bucureștiul este un reper valoros al vieții religioase, artistice, culturale, politice și economice, dar și cel mai important centru universitar din România și în aulele sale studiază, an de an, mii de studenți, viitori specialiști în cele mai importante domenii de activitate pentru dezvoltarea României.
Problemele tinerilor, dezbătute în două sesiuni de lucru
Participanții la evenimentul religios, cei 2.000 de tineri, sunt împărțiți în 100 de grupe și împreună vor căuta răspunsuri la problemele specifice vârstei lor. În această privință sunt semnificative temele celor două sesiuni de lucru care să dea răspuns la două întrebări: 1. Care sunt așteptările tinerilor de la Biserică? 2. Care sunt așteptările Bisericii de la tineri? Prima sesiune de lucru se va desfășura în dimineața zilei de vineri, 2 septembrie a.c. și este intitulată: ”Locul, rolul și importanța tinerilor în Biserică”.
Cea de‑a doua sesiune de lucru, va avea loc în dimineața zilei de sâmbătă, 3 septembrie a.c. și este intitulată.” Nevoile tinerilor și răspunsurile Bisericii - comunicare adecvată/ neadecvată; suficientă/insuficientă”.
Referitor la evenimentul internațional al tineretului ortodox din București, părintele Valentin Fotescu, doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din București, frecventată de numeroși tineri, ne-a precizat:”Și biserica noastră are voluntari care s-au alăturat tinerilor ortodocși întruniți la București în aceste zile , pentru a exprima unitatea și solidaritatea în credința noastră ortodoxă creștină. Tinerii ortodocși înțeleg mesajul lui Hristos ca ei să fie Calea, Adevărul și Viața, în conformitate cu învățătura Sa, să triumfe Binele pentru a sluji aproapelui nostru spre bucuria vieții”.
.