Arhiepiscopia Bucureştilor, preocupată de abandonul şcolar
La propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştiului a hotărât într-o şedinţă recentă ca eparhiile din Municipiul Bucureşti şi din judeţele Ilfov şi Prahova să ajute cu rechizite şcolare elevii care provin din familii sărace sau defavorizate.
Mai mult, până la data de 30 septembrie, preoţii parohi şi protopopii din aceste eparhii trebuie să raporteze Consiliului Eparhial din Bucureşti situaţia elevilor săraci şi modul în care aceştia au fost ajutaţi. În acest mod, Consiliul Eparhial urmăreşte să prevină abandonul şcolar, iar elevii săraci să nu îngroaşe rândul analfabeţilor.
O tradiţie la Biserica Sfânta Vineri Nouă
La începerea anului şcolar, preoţii din Biserica Sfânta Vineri Nouă din sectorul 1, au continuat tradiţia de a oferi elevilor săraci rechizite şi uniforme şcolare. „ Pentru a permanentiza aceste ajutoare, împreună cu preotul paroh Mihail Tiţa, toţi preoţii sfântului lăcaş Sfânta Vineri Nouă completează periodic statistica elevilor care provin din familii defavorizate. De fapt, familiile cu astfel de probleme din parohia noastră primesc ajutoare de câte ori apar necazuri neprevăzute în viaţa lor şi, în mod firesc, cu prilejul sărbătorilor”, precizează părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă.
Proiectul social :”Sună clopoţelul!”
La început de an şcolar, Protoieria Sectorului 5 din Capitală a iniţiat proiectul social”Sună clopoţelul!”, iar beneficiarii acestei iniţiative au fost 50 de elevi care provin din familii nevoiaşe. Cu toţii au primit ghiozdane şi rechizitele de care au nevoie la începutul anului şcolar şi pentru realizarea proiectului s-au investit 3.000 de lei. Beneficiarii proiectului :”Sună clopoţelul” sunt copii harnici; ei participă la diferite activităţi în cadrul Protoieriei, frecventând şi atelierul de creaţie al acestui for religios. Bucuria elevilor a fost împărtăşită şi de părinţii lor, îngrijoraţi că suna clopoţelul şi pentru ei, iar investiţia pentru acest eveniment era sufocantă pentru bugetul lor auster. La realizarea acestui proiect şi-a adus contribuţia şi Primăria Sectorului 5.
Obiectivul acestui proiect social, derulat la începerea anului şcolar, şi-a propus să prevină abandonul şcolar, iar aceşti copii care provin din familii cu probleme sociale să nu părăsească şcoala şi să rămână integraţi în acest sistem educaţional.
În paralel cu darurile oferite elevilor, Protoieria a oferit mai multe pachete cu alimente unor familii sărace din sectorul 5.