Despre Moșii de Iarnă. Ce tradiții și superstiții se împlinesc în Sâmbăta Morților
Sâmbătă, 2 martie 2019, Biserica Ortodoxă face pomenirea rudelor și prietenilor noștri trecuți la cele veșnice. Această sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea de"Moșii de iarnă". În această zi, în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie, care este urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.
În ziua când se săvârșește Sfânta Liturghie, preotul scoate părticele (mirinde) din prescură și pentru cei vii și pentru morți. Aceste părticele sunt așezate pe Sfântul Disc, alături de Agnet – acea parte din prescură care-l reprezintă pe Hristos. Astfel, dragostea Lui se va revărsa și asupra lor. Credincioșii trebuie să știe că, în cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului. De aceea, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniți), participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul lui Hristos de pe Sfântul Disc.
Despre tradițiile împlinite în ziua Moșilor de Iarnă
Potrivit, tradițiilor, în unele zone ale țării, în ziua Moșilor de Iarnă bătrânii povestesc că sufletele morților vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătită . Tradiția spune că sufletele trecute în neființă vin de Sâmbăta Morților să se hrănească cu mireasma și aburii bucatelor pe care credincioșii în gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul. De Sâmbăta Morților, credincioșii trebuie se dea de pomană anumite alimente: sarmale, plăcintă, vin, colivă, colăci, fructe, dar și lumânări aprinse.
Totodată, la mormintele rudelor, oamenii trebuie să aprindă cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morților.
Moșii de iarnă sau Moșii de Piftii
Această sărbătoare mai este denumită popular și ”Moșii de Piftii” sau Sâmbăta Piftiilor. La această sărbătoare unică în an se dau de pomană răcituri sau piftii. În Sâmbăta Morților le este interzis femeilor să lucreze. Cele care nu țin cont de tradiție sunt pedepsite ”să tremure ca pfitia” și să ”li se întoarcă pomana dată!”. Mai mult, respectarea tradițiilor și superstițiilor specifice zilei, ”te ferește de nebunie!”