La 19 iunie, creștinătatea sărbătorește Pogorârea Duhului Sfânt

Ultima actualizare:

    În ziua Pogorârii Duhului Sfânt, ucenicii au fost acoperiți de multe daruri dumnezeiești Sursa foro: Creștin-ortodox
În ziua Pogorârii Duhului Sfânt, ucenicii au fost acoperiți de multe daruri dumnezeiești Sursa foro: Creștin-ortodox

Duminică, 19 iunie, la 50 de zile după Sfintele Paști și la zece zile de la Înălțarea Domnului Hristos la cer, creştin-ortodocşii sărbătoresc Pogorârea Duhului Sfânt asupra Apostolilor Săi. În tradiţia populară, acest eveniment religios este cunoscut drept Duminica Mare, Cincizecimea sau Duminica Rusaliilor. A doua zi după Duminica Mare, creștinii preacinstesc Sfânta Treime, un Dumnezeu în trei ipostaze : Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

 În bisericile ortodoxe, creștinii retrăiesc în ziua praznicului momentul religios când la Ierusalim asupra Apostolilor lui Iisus s-a pogorât  Duhul Sfânt .

Mângâietorul lumii, Duhul Sfânt, s-a pogorât peste Apostoli

 Evangheliștii menționează în scrierile lor că, în ziua Pogorârii Duhului Sfânt, ucenicii lui Hristos au fost acoperiţi de o mulțime de daruri dumnezeiești: înţelepciune, lumină și râvnă, trezind uimire în rândul celor care-i ascultau, ştiut fiind faptul că ucenicii erau oameni simpli, fără studii.  Evenimentul a fost descris în toată splendoarea sa  în cartea ”Faptele Apostolilor” (capitolul 2 ) : „ Atunci din cer, fără veste, s-a făcut un vuiet mare, ca de suflare de vânt, ce vine repede şi a umplut toată casa unde şedeau ei. Nişte limbi ca de foc au fost văzute împărţindu-se printre ei, şi s-au aşezat câte una pe fiecare din ei”.

Apostolii au vorbit în limbi necunoscute de ei

Atunci toţi s-au umplut de Duh Sfânt, şi-au început să vorbească în alte limbi, necunoscute de ei până atunci, după cum îi îndemna  Duhul să vorbească. (Fapte 2:1-4). După acest eveniment, Apostolii au început să răspândească învăţătura Mântuitorului şi altor neamuri, în diferite limbi. În mod miraculos, Apostolii s-au făcut înţeleşi de toţi iudeii veniţi la Ierusalim din tot Orientul.

Ce spun contemporanii Apostolilor despre Duhul Sfânt

Contemporanii Apostolilor au considerat că Duhul Sfânt este o fiinţă cu puteri supranaturale, care i-a umplut de har pe Apostoli, dăruindu-le puterea să ducă mai departe învăţăturile lui Hristos. Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt (Cincizecimea sau Rusaliile) încheie ciclul sărbătorilor pascale.

În ziua praznicului, creștinii sărbătoresc și ziua de naștere a Bisericii

Odată cu Pogorârea Duhului Sfânt, comunitatea creştină sărbătoreşte şi ziua de naştere a Bisericii Creştine. Ineditul eveniment completează ciclul pascal început la Florii. Rusaliile reprezintă cea mai veche sărbătoare creştină și a fost celebrată încă de pe vremea apostolilor. Până la începutul secolului al V-lea, creştinii sărbătoreau în aceeaşi zi Înălţarea Domnului şi Pogorârea Sfântului Duh-Cincizecimea.

Atunci, Sfântul Apostol Petru a converitit la creștinism 3000 de suflete

În acea zi, Sfântul Apostol Petru s-a adresat mulţimii, iar după ce au ascultat predica lui însufleţită s-au convertit la creştinism 3000 de „suflete”. Cei convertiţi la credinţa lui Hristos au format prima comunitate creştină din Ierusalim (Fapte II, 41), considerată nucleul Bisericii creştine. După Pogorârea Duhului Sfânt, Apostolii Domnului s-au răspândit în toată lumea, au început să săvârşească minuni, convingându-i pe păgâni să  nu se mai închine idolilor şi să se apropie de credinţa creştină.

Apostolul Matia a fost ales prin tragere la sorți

La 50 de  zile după Înviere, ucenicii s-au adunat din nou pe Muntele Măslinilor . Atunci, ei au horărât să aleagă un apostol, care să-l înlocuiască pe Iuda Iscarioteanul, apostolul trădător. Sfântul Matia a fost ales de  Apostoli, prin tragere la sorţi. Despre alegerea noului apostol care trebuia să întregească grupul celor 12 apostoli, Sfântul Evanghelist Luca ne relatează acest eveniment în Faptele Apostolilor: "Şi au pus înainte pe Iosif, numit Barsaba, zis şi Iustus, şi pe Matia. Şi, rugându-se, au zis: "Tu, Doamne, Care cunoşti inimile tuturor, arată pe care dintre aceştia doi l-ai ales să ia locul acestei slujiri şi al apostoliei din care a căzut Iuda, ca să meargă în locul lui. Şi au tras la sorţi; şi sorţul a căzut pe Matia; şi el s-a rânduit împreună cu cei unsprezece apostoli“ (Fapte 1:23-26).

Iisus le-a vorbit Apostolilor despre Botezul cu Duhul Sfânt

Înainte de Înălţarea Sa la cer, Domnul Iisus  le-a vorbit Apostolilor Săi despre botezul cu Duhul Sfânt: “Căci Ioan a botezat cu apă, dar voi, nu după multe zile, veţi fi botezaţi cu Duhul Sfânt.” (Fapte 1:4-5)  Apoi, Iisus le-a mărturisit cum se va manifesta prezenţa Duhului Sfânt în vieţile lor: “Ci voi veţi primi o putere, când Se va pogorâ Duhul Sfânt peste voi, şi-Mi veţi fi martori în Ierusalim, în toată Iudea, în Samaria, şi până la marginile pământului.” După  această mărturisire, pe când se uitau ei la El, Iisus s-a înălţat la cer, şi un nor L-a ascuns din ochii lor. (Fapte 1:8-9)

A doua zi de Rusalii sărbătorim Sfânta Treime

A doua zi după Duminica Rusaliilor, creştinii preacinstesc Sfânta Treime, un Dumnezeu în trei ipostaze: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Creștinii știu că orice rugăciune creştină începe şi se sfârşeşte cu invocarea Sfintei Treimi: „În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.”

Sfânta Treime, învăţătura fundamentală şi specifică  Bisericii creştine

În acestă zi, îl sărbătorim Dumnezeul creştinilor întru care suntem botezaţi şi pe care-l mărturisim în Crezul creștin. Dumnezeu este unul în fiinţa Sa dumnezeiască şi întreit în persoanele Sale.

Sfânta Treime,  un Dumnezeu în trei ipostaze,Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt

În ziua de Rusalii a fost cinstit în mod deosebit Duhul Sfânt, sfinţitorul vieţii noastre, care este a treia persoană a Sfintei Treimi. Dar Duhul Sfânt vine de la Tatăl şi este trimis prin Fiul Său . De  aceea există o legătură bine definită între cele Trei Persoane.

La Sinoadele ecumenice, Sfinții Părinți au vorbit despre Sfânta Treime

Definirea dogmei despre Sfânta Treime este meritul Sfinţilor Părinţi participanţi la Sinoadele ecumenice: Sinodul I (care a avut loc în anul 325 la Niccea) şi Sinodul al II-lea, care s-a desfăşurat în anul 381 la Constantinopol. Despre dogma Sfintei Treimi s-au scris numeroase tratate de-a lungul veacurilor şi s-au dat multe explicaţii, unele mai simple şi altele mai complexe. Pentru noi, creştinii, este important că există un singur Dumnezeu în trei ipostaze: adică Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Tatăl este Creatorul, Fiul este Mântuitorul, iar Duhul Sfânt este Sfinţitorul lumii.

La Niceea, Sfântul Spiridon a apărat Sfânta Treime

În timpul Sinodului Ecumenic de la Niceea din anul 325, convocat de Împăratul Constantin cel Mare, episcopul Spiridon s-a dovedit un fervent apărător al dreptei credinţe, împotriva ereticilor lui Arie, care luptau împotriva Sfintei Treimi. Atunci, el a făcut în faţa asistenţei o demonstraţie uluitoare: a luat în mână o cărămidă, a făcut deasupra ei semnul crucii, spunând: „În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin”. Strângând-o în mână, cărămida s-a descompus în cele trei elemente componente: în foc (a cărui flacără s-a înălţat în sus), în apă, care s-a scurs pe podea şi în pământ, care a rămas în palma sfântului. Spiridon a demonstrat că, aşa cum cele trei elemente componente din care este alcătuită cărămida pot exista într-unul, la fel şi Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt pot fi Trei şi Unul în acelaşi timp. Astfel, a demonstrat Sfântul Spiridon existenţa Sfintei Treimi.

În ziua sărbătorii Sfintei Treimi, credincioşii se roagă pentru sănătate şi spor în casă în lăcaşuri care poartă hramul acestui praznic:

În Bucureşti

Biserica Sfântul Ilie -Rahova, Strada George Georgescu  nr 17-19 Biserica  Flămânda, Săraca, Strada Olimpului nr. 17.

”Rusaliile reprezintă o sărbătoare foarte complexă, prăznuită pe parcursul a două zile. Denumirea provine de la cuvântul latinesc Rosalia. Mai întâi, praznicul de Rusalii a fost o sărbătoare cu reminiscenţe păgâne (Sărbătoarea Trandafirilor), din vremea ocupaţiei romane. Rusaliile erau zâne frumoase, dar rele, care aduceau necazuri oamenilor. În timp, sărbătoarea Rusaliilor s-a suprapus peste praznicul creştin postpascal al Cincizecimii, Pogorârea Duhului  Sfânt, iar Biserica  a acceptat această asociere pentru a sfinţi această zi şi pentru a îndepărta reminescenţele păgâne. În simbolul creştinismului, noi mărturisim despre Duhul Sfânt că El este „Domnul de viaţă făcătorul, care din Tatăl purcede, cela ce împreună cu Tatăl şi cu Fiul este închinat şi mărit care a grăit prin prooroci”. El este veşnic.  Deci este fără început şi fără sfârşit, deofiinţă cu Tatăl şi cu Fiul. El are toate atributele Dumnezeirii şi este prezent şi activ în toate lucrările îndreptate spre  lume ale Sfintei Treimi”, precizează părintele Valentin Fotescu, doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti (B-dul N. Titulescu) 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
carne vita1 jpeg
zodii pixabay jpg
fasole jpg
tratamente naturiste anti imbatranire jpeg
Bomboane cu biscuiti si fulgi de nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 107127485 jpg
1 par alb jpg jpeg
ciorba de fasole boabe cu afumatura si rantas jpg
zodii norocoase webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net