La 27 septembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești

Ultima actualizare:

    La 27 septembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării RomâneștiFoto: basilica.ro
La 27 septembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării RomâneștiFoto: basilica.ro

în şedinţa sa de lucru din data de 28-29 octombrie 2014, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2016 drept Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română.

Antim s-a născut într-o familie de credincioși

Sfântul martir Antim Ivireanul s-a născut în Iviria (Georgia de astăzi) în anii 1650 și a primit numele de botez  Andrei.  Dreptcredincioşii săi părinții, Ioan şi Maria,  l-au crescut  în spiritul tradiției ortodoxe,  În documentele vremii, contemporanii au apreciat  harul său pentru pictură și pentru sculptura bisericească.  Odată cu năvălirea  turcilor pe meleagurile sale natale,  Andrei a fost  luat rob şi a suferit  umilinţele vieţii printre cei  străini de credinţa creştină. Spre norocul său, după un timp, a fost răscumpărat de Patriarhul Ierusalimului, Dositei Notara, care l-a  tuns în monahism și  i-a  dat numele de Antim. Tânărul monah a fost preocupat  să-și desăvârşească  talentul artistic  şi cunoaşterea limbilor greacă, turcă şi arabă.  Patriarhia l-a trimis  pe Antim în Moldova, la Iași, ca stareț al Mănăstirii Cetățuia, și pentru a organiza o tipografie grecească. Atunci el a cunoscut lucrarea Sfântului Mitropolit Dosoftei și a fost inițiat în meșteșugul tiparului de episcopul Mitrofan al Hușilor.

În Țara Românească a primit alte misiuni importante

În  anul 1690, Antim  a venit în Ţara Românească, unde a fost îndrumat de voievodul Constantin Brâncoveanu să tipărească cărţile bisericeşti. De asemenea, Antim a fost stareț la Mănăstirea Snagov, lângă Bucureşti, iar în vara anului 1691, fostul episcop al Huşilor, Mitrofan, i-a lăsat în grijă  tipografia Mitropoliei Ţării Româneşti. Trei ani mai târziu, în vara anului 1694, Antim prețuia valoarea educaţiei prin carte a oamenilor. În acest sens, el a  creat la Snagov o renumită şcoală tipografică unde s-au tipărit  cărți deosebit de valoroase pentru cultura bisericească și dintre acestea amintim câteva:  Antologhionul, Evangheliarul, Floarea darurilor, Carte sau lumină, Octoihul, Capete de poruncă, Învăţătură bisericească, Mărturisirea ortodoxă, primul Liturghier greco-arab, Ceaslovul greco-slavo-român.

La 16 martie 1705, Antim  a fost ales episcop de Râmnicu Vâlcea

În această  calitate, el  s-a  remarcat  prin talentul de  bun iconom şi om de carte; acum el a tipărit  9 cărţi, iar cea mai importantă a fost  Tomul bucuriei,  care a reunit aproape 800 de pagini  și a cuprins  cinci lucrări polemice ce se  îndreptau  împotriva apusenilor, care încercau să dezbine Ortodoxia şi  în Ţările Române, mai ales în Ardeal.  Antim s-a ocupat  şi de repararea, zugrăvirea şi sfinţirea multor biserici şi a mănăstirilor Strehaia, Surpatele, Cozia şi Govora. În această perioadă, se remarcă preocuparea sa  pentru  tipăriturile  care să ducă la biruinţa limbii româneşti în Biserica noastră.

La 16 martie 1705 a fost numit episcop de Râmnic (până la 28 ianuarie 1708). Rusofil convins, el a încercat să-l  convingă pe Brâncoveanu să se alieze cu ruşii; de aceea,  domnul l-a destituit din scaunul de mitropolit, dar apoi l-a iertat.

 La 22 februarie 1708, în Duminica Ortodoxiei, Antim a fost înscăunat mitropolit al Ţării Româneşti în urma  recomandării testamentare a mitropolitului Teodosie, cel care îi  păstorise pe credincioşii din Ţara Românească timp de 40 ani. Imediat după înscăunare, Antim a mutat tipografia de la Râmnic la Târgovişte, unde a imprimat  încă 18 cărţi, dintre care 11 în româneşte. În anul 1713 a tipărit în limba română Liturghierul, consfinţind astfel biruinţa limbii române în cultul Bisericii.

Pentru atitudinea  sa rusofilă însă,  Nicolae Mavrocordat nu i-a arătat aceeaşi bunăvoinţă  precum Brâncoveanu  și  l-a  bănuit că are legături cu austriecii. De aceea l-a trimis în exil pe muntele Sinai. Dar,  pe drumul  către exil, a fost omorât de turcii care îl însoţeau.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
horoscop shutterstock jpg
"Este important să ne păstrăm aspectul proaspăt și luminos, chiar dacă suntem într-un mediu relaxat și confortabil", spune specialistul
image png
Gelozie compressed jpg
horoscop webp
2 cuscus jpg jpeg
fericire jpg
batrani fericiti
image
actualitate.net
image
actualitate.net