Pe 18 octombrie creștinătatea îl sărbătorește pe Sf. Apostol și Evanghelist Luca, pictorul Maicii Domnului
Așa cum menționează Doxologia.ro, Sfântul Apostol Luca este considerat patronul iconografiei creştine, cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, care-l purta în braţe pe fiul său Hristos .
Totodată, Sfântul Apostol și Evanghelist Luca a pictat și prima icoană a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. O bună parte dintre icoanele realizate de Sfântul Apostol au fost duse de cei 12 apostoli pe meleagurile unde aceștia și-au împlinit apostolatele. De-a lungul timpului, peste ani și ani, icoanele respective au fost găsite, în mod miraculos, în alte zone geografice. Un exemplu concludent în această privință o aduce în prim plan, în timpul unei rugăciuni, pe Sfânta Eufrosina, căreia i s-a arătat Maica Domnului. Aceasta i-a indicat unde poate să găsească una dintre icoanele ei, pictată de Evanghelistul și pictorul Luca.
Credincioșii pot admiră o veche icoană creștină
La Schitul Nămăieşti, din Târgovişte, credincioșii pot admira una dintre cele mai vechi icoane ale creştinătăţii, realizată de Sfântul Apostol Luca, iar sfântul odor o înfățișează pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus în braţe. Potrivit tradiției creștine, chiar Maica Domnului i-a cerut sfântului Evenghelist ca 12 dintre icoanele pe care le va picta s-o înfăţişeze alături de pruncul sfânt, iar acestea să fie dăruite celor 12 apostoli, pentru ca odoarele să fie răspândite în întreaga lume creștină. Dintre aceste odoare au mai rămas doar trei: una la Schitul Nămăieşti, alta în Grecia şi a treia la Vatican.
Sfântul Luca, zugrav și iconar
Sfânta Tradiție îl pomenește neîncetat pe Sfântul Apostol Luca drept zugrav și iconar al Maicii Domnului. Se crede că Sfântul a pictat mai mult de 70 de icoane cu Maica Domnului, iar la multe dintre ele, Sfântul Evanghelist a avut-o ca model pe Maica Domnului, pe când aceasta trăia în acea vreme.