Superstiţii de Sfântul Ilie: fetele nemăritate se scaldă în noaptea acestei sărbători
Pe lângă tradiţiile acestei sărbători, în anumite zone se mai crede în superstiţii de Sfântul Ilie. Creştinii îl cinstesc pe Prorocul din Vechiul Testament, făcător de minuni şi aducător de ploi, luni (20 iulie) şi urmează datinile lăsate din moşi-strămoşi.
Pentru oamenii care cred în superstiţii, de Sfântul Ilie se respectă anumite interdicţii şi obiceiuri. Dacă tună în ziua sărbătorii, se aprinde tămâie, pentru a alunga spiritele rele.
Printre cele mai populare superstiţii de Sfântul Ilie este scăldatul fetelor nemăritate, în noaptea acestei sărbători. Ele trebuie să facă baie goale, iar apoi să se culce în lanurile de cânepă. Se spune că dacă vor visa cânepă verde, se vor mărita cu făclăi, iar dacă visează cânepă uscată, se vor îndrăgosti de un văduv.
Superstiţii de Sfântul Ilie: nu ai voie să mănânci mere
Creştinii nu au voie să mănânce mere până pe 20 iulie, când îl cinstesc pe proroc. Aceste superstiţii de Sfântul Ilie sunt încă ţinute în multe zone ale ţării. În această zi, gospodinele duc merele la Biserică pentru a le sfinţi. Se mai spune că în această zi nu este bine să stai sub un carpen, deoarece acolo se ascund dracii şi poţi fi trăznit de Sfântul Ilie, care îl ţinteşte pe drac.
Superstiţii de Sfântul Ilie: fă-ţi cruce des
Este bine să îţi faci cruce cât de des poţi, atunci când fulgeră, tună sau trăzneşte. Aceste superstiţii de Sfântul Ilie pornesc din credinţa populară a creştinilor. Dumnezeu i-a zis lui Ilie: “În toate să dai, dar în cruce să nu dai”.
Superstiţii de Sfântul Ilie: se culeg plante pentru vrăji şi leacuri
Potrivit tradiţiei populare, aceste superstiţii de Sfântul Ilie spun că în dimineaţa sărbătorii, femeile culeg plantele pentru leacuri şi vrăji, iar după slujbă le dau foc. Cenuşa o păstrează şi o folosesc drept leac împotriva aftelor. Tot acum, gospodinele culeg şi sfinţesc busuiocul la biserică.
Superstiţii de Sfântul Ilie: ce anunţă fenomenele meteorologice
Se spune că dacă tună sau fulgeră în această zi, alunele şi fructele vor face viermi. Aceste superstiţii de Sfântul Ilie sunt încă urmate, în mai multe zone ale ţării. În ziua praznicului nu ar trebui să plouă, deoarece Dumnezeu îi spune prorocului când este ziua lui, ca să nu trimită pe pământ trăznete şi fulgere pentru a-I pedepsi pe păcătoşi. Totodată, aceste superstiţii de Sfântul Ilie spun că, dacă plouă şi tună, nu este bine să deschideţi ferestrele casei. În acest fel, draci fugăriţi de furia prorocului nu vor intra în casa voastră.
Superstiţii de Sfântul Ilie: amânaţi drumeţiile
Printre cele mai populare superstiţii de Sfântul Ilie este aceea care spune că nu este bine să porniţi la drum lung, în ziua acestei sărbători mari.Tradiţia spune că dracii fugăriţi de Proroc se ascund la răscruce de drumuri, sub pomi, ies în calea trecătorilor şi le poartă ghinion.