Tradiţii de Sfântul Ilie: ce datini trebuie să respecte creştinii

Ultima actualizare:

    Aceste tradiţii de Sfântul Ilie sunt cinstite de toţi creştine, pentru a le aduce spor şi sănătate în acest anFoto: Arhiva Click!
Aceste tradiţii de Sfântul Ilie sunt cinstite de toţi creştine, pentru a le aduce spor şi sănătate în acest anFoto: Arhiva Click!

Tradiţii de Sfântul Ilie: aducătorul de ploi este sărbătorit luni (20 iulie) de toţi creştinii. Este cinstit ca divinitate a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase datini.

Românii urmează strict anumite tradiţii de Sfântul Ilie. Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care trăia în cetatea Tesve din Galaad, în Israel. De la această cetate provine numele de Tesviteanul al proorocului. Ilie se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, ziua prăznuirii lui fiind marcată în calendar cu roşu, însemnare care nu apare în acest fel la nici un alt prooroc.

Tradiţii de Sfântul Ilie: merele sunt sfinţite la Biserică

Printre cele mai populare tradiţii de Sfântul Ilie se numără sfinţirea merelor la Biserică. Creştinii nu au voie să consume acest fruct în ziua sărbătorii. Merele, considerate a fi fructele Sfântului Ilie, se sfinţesc la Biserică. Se crede că în acest fel, ele vor fi mere de aur pe lumea cealaltă. Tot pentru aceste tradiţii de Sfântul Ilie, creştini cinstesc sufletele morţilor, mai ales pe cele ale copiilor. Femeile cheamă copiii sub un măr şi îl scutură, ca să dea de pomană merele căzute pe jos.

Tradiţii de Sfântul Ilie: recoltarea mierii

În multe zone din ţară, recoltarea mierii este una din cele mai respectate tradiţii de Sfântul Ilie. Potrivit datinei, această activitate se face numai de către bărbaţii curaţi sufleteşte şi trupeşte, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, ajutaţi doar de un copil. Femeile nu au voie să intre în stupină.  După îndeplinirea acestor tradiţii de Sfântul Ilie, creştinii îşi invită vecinii să guste din mierea nouă şi se cinstesc cu ţuică îndulcită cu aceasta.

Tradiţii de Sfântul Ilie: se dau în dar furci pentru tors

Printre acest tradiţii de Sfântul Ilie, se obişunieşte ca ciobanii tineri să le dea în dar iubitelor sau soţiilor furci din lemn pentru tors. În vechime, se obişnuia ca de aceste tradiţii de Sfântul Ilie să se organizeze târguri şi bâlciuri. Unele sunt păstrate până în zilele noastre.

Tradiţii de Sfântul Ilie: se mănâncă grâu fiert

Pentru respectarea cu sfinţenie a acestor tradiţii de Sfântul Ilie, creştinii mănâncă grâun fiert îndulcit cu miere, pentru a avea spor în munca gospodărească. Femeile se duc la câmp să secere câţiva snopi, apoi îi scutură, adună boabele, le pisează, fierb grâuiş şi îl îndulcesc cu miere.

Tradiţii de Sfântul Ilie: interdicţii în această zi

Pentru cinstirea Prorocului, pe lângă respectarea acestor tradiţii de Sfântul Ilie, sunt şi anumite interdicţii pentru această zi. În multe zone din ţară, nu se aprinde focul în vatră şi nu se face curat în gospodărie. Potrivit obiceiului, se crede că cine nu respectă aceste tradiţii de Sfântul Ilie, va fi pedepsit de către Proroc, care va trimite grindină şi tunete peste ogoarele păcătosului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bob tunsoare jpg
1 piftie de curcan jpg jpeg
Tottenham Hotspur v AZ   UEFA Europa League 202425 League Phase MD3 (1) (1) jpg
horoscop decembrie logo jpg
image png
sarmale freepik jpg
horoscop saptamanal shutterstock 1677373537 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net