Tradiții pentru spor și sănătate la Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor

Ultima actualizare:

    În ajunul sărbătorii ,ramurile de salcie se sfințesc la bisericăSursa foto Româniatv.net
În ajunul sărbătorii ,ramurile de salcie se sfințesc la bisericăSursa foto Româniatv.net

În Duminica Floriilor prăznuim Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, ca împărat biruitor, cu înfăţişare smerită, venind călare pe mânzul asinei, împlinindu-se astfel o profeţie făcută cu 400 de ani înainte de venirea lui Mesia. Anul acesta, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, cunoscută în popor şi sub numele de Duminica Floriilor, este orâduită la data de 1 aprilie, cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti.

În ţara noastră, tradiţiile care cinstesc Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim sunt numeroase în toate zonele geografice.

De  la Florii, începe ultima săptămână a Postului Paştelui, numită şi Săptămâna Mare, a Pătimirilor lui Iisus Hristos. În aceste zile, credincioşii retrăiesc evenimentele petrecute de Iisus după Intrarea în Ierusalim, de la răstignirea pe cruce şi până la Învierea Sa.

Mugurii de salcie sfințiți  se pun pe foc

În vreme de furtună credincioșii pun pe foc muguri din salciile sfinţite la slujba de Florii, pentru a alunga furtuna şi grindina.

De Florii,  ți se poate împlini orice  dorință

Tradiţia spune că un credincios, care se împărtăşeşte de Florii, are şansa să i se împlinească orice dorinţă. Acesta trebuie să-şi pună în gând o dorinţă, când se apropie de preot, să primească sfânta împărtăşanie.

Preparatele din pește  au putere de vindecare

De Florii este dezlegare la peşte; de aceea, toate preparatele din peşte au putere de vindecare asupra celor care le prepară şi apoi le mănâncă.

Procesiune  de  binecuvântare  a orașului

În unele zone ale ţării, în seara din ajunul Floriilor, se mai păstrează obiceiul de a participa la un pelerinaj care porneşte de la o biserică şi se încheie la o altă biserică. Procesiunea aminteşte de mulţimea venită să-l întâmpine pe Iisus la Ierusalim şi împlineşte misiunea de binecuvântare a oraşului respectiv.

Fetele necăsătorite să scoată zestrea  la soare

Este bine ca fetele care nu sunt căsătorite să scoată zestrea afară, la soare şi s-o împodobească cu flori. Este un obicei prin care, în ziua de Florii, păstrând rânduiala Postului, tinerele se roagă Mântuitorului Iisus să le dea sănătate şi să le aducă ursitul mai repede.

Mamele împart plăcinte  cu mere copiilor

În memoria lui Lăzărel, un copil care a murit de dorul plăcintelor, în multe gospodării din toată ţara, mamele fac plăcinte cu mere pe care le împart copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani. În acest mod, ele nu vor să pătimească ca mama lui Lăzărel, un copil care a  dorit să mănânce plăcinte, iar mama lui nu i-a împlinit dorinţa. Atunci, de supărare, Lăzărel a plecat cu oile la păscut; s-a urcat într-un copac să adune mai multe frunze pentru oiţele lui, dar creanga pe care s-a aşezat s-a rupt, iar Lăzărel a căzut din pom şi a murit.

În Muntenia,  în ziua de Florii, oamenii nu se spală pe cap

În Muntenia, în ziua de Florii oamenii nu se spală pe cap, pentru că este duminica în care înfloresc pomii, şi din acest motiv, cei care nu respectă tradiţia vor încărunţi.

În ziua de Florii  mormintele se împodobesc cu ramuri de salcie

În toate zonele țării, în ziua de Florii se curăţă mormintele rudelor noastre și se împodobesc cu ramuri de salcie. La fiecare mormânt  se  aprind  multe lumânări pentru  ca cei plecați la viața veșnică să  se bucure de odihnă.   

Pentru sănătatea vitelor

În ziua acestui praznic, în mâncarea vitelor se pun  mâţişori de salcie, pentru ca acestea să fie sănătoase tot anul şi pentru a face viţei sănătoşi.

O tradiție împlinită pentru sănătatea familiei

Pentru sănătatea familiei, se termină curățenia casei, se aerisesc hainele tuturor membrilor familiei şi se stropeşte toată gospodăria cu agheasmă.

Ramurile de salcie atrag sănătatea și belșugul

Pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viţei de vie, pe stupi şi la ferestre se agaţă ramuri de salcie, pentru ca toţi membrii familiei să se bucure de prosperitate şi de sănătate. De asemenea, pe ogoare şi în grădini, se îngroapă mugurii salciei sub prima brazdă, tot pentru efectul lor miraculos, care atrage belşugul.

În ajunul Floriilor este sărbătorită  Învierea lui Lazăr

Cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Duminica Floriilor), în Biserica Ortodoxă este sărbătorită Învierea lui Lazăr. Aceste două zile de prăznuire reprezintă puntea de legătură între Postul Paştilor şi Săptămâna Patimilor.

În mediul rural, sătenii se încing cu ramurile de salcie peste mijloc

Un alt obicei practicat în mediul rural spune ca sătenii să se încingă cu ramurile de salcie peste mijloc. De-a lunul timpului, s-a constatat că  persoanele care respectă această tradiţie este apărat de boli şi de pagubă.

În Muntenia, de Florii, credincioșii nu se spală pe cap

În Muntenia, în ziua de Florii oamenii nu se spală pe cap, pentru că este duminica în care înfloresc pomii, şi din acest motiv, cei care nu respectă tradiţia vor încărunţi.

Sunt sărbătorite toate persoanele care poartă nume de flori

În toate zonele țării, în ziua de Florii sunt sărbătorite toate persoanele care poartă nume de flori .

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
horoscop financiar jpg
horoscop financiar 1 webp
Jumari FOTO Cristina Stancu3 jpg
zodii norocoase webp
prajitura1 jpeg
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net