Primul sfat al nutriționiștilor în legătură cu schimbarea orei: Schimbați acest obicei

Odată cu trecerea la ora de iarnă, oamenii își schimbă rutina zilnică, inclusiv în ce privește obiceiurile alimentare. Schimbarea orei poate afecta metabolismul, senzația de foame și modul în care organismul nostru gestionează mesele, mai ales pe timp de seară. Nutriționiștii atrag atenția că e nevoie să ne pregătim organismul pentru trecerea la ora de iarnă schimbând un anumit obicei.

 O cină mai devreme, cheia unui somn liniștit

Trecerea la ora de iarna ti ar putea afecta dantura  Sursa foto Pixabay jpg

Primul sfat al nutriționiștilor în această perioadă este legat de ora cinei. Specialiștii recomandă să ne ajustăm orarul meselor pentru a evita problemele digestive și somnul agitat.

În timpul sezonului mai rece, se produce un dezechilibru în producția de melatonină și cortizol (hormonii care reglează somnul și starea de alertă), deoarece zilele sunt mai scurte, iar oamenii petrec mai puțin timp la soare. Alba García Aragón, medic specialist la Institutul de Somn din Madrid (ISM), explică pentru ABC, că în prezent există o diferență de o oră în timpul iernii și de două ore în timpul verii, ceea ce afectează în special persoanele în vârstă și adolescenții.

„Din păcate, oamenii dorm din ce în ce mai puțin și mai prost. Nu trăim în conformitate cu orele de lumină, iar acest lucru influențează și ceea ce mâncăm”, explică ea.

Desincronizarea între ora la care mâncăm și ceasul biologic al corpului provoacă un somn inadecvat, ceea ce duce la dereglări hormonale și la creșterea senzației de foame. Pe termen lung, acest lucru crește riscul de a dezvolta tulburări metabolice și boli precum obezitatea și cancerul.

Efectele schimbării de oră asupra apetitului

Trecerea la ora de iarnă poate avea un impact direct asupra ritmului circadian, influențând senzația de foame și nivelul de energie.

„Organismul nostru este reglat de lumină și întuneric. Când zilele devin mai scurte, corpul nostru începe să elibereze melatonină, hormonul care induce somnul, mai devreme, ceea ce poate duce la o scădere a apetitului pe timp de seară,” a explicat specialistul.

Cu toate acestea, oboseala acumulată pe parcursul zilei poate crește dorința de a consuma alimente bogate în carbohidrați și grăsimi, ceea ce poate duce la supraalimentare seara.

Sfaturi pentru o alimentație echilibrată

Pe lângă ajustarea orei cinei, nutriționiștii recomandă și alte măsuri pentru a menține un echilibru în alimentație odată cu schimbarea orei.

Este indicat să se opteze pentru alimente ușoare, bogate în proteine și fibre, precum peștele, legumele sau salatele.

De asemenea, evitarea alimentelor procesate și a băuturilor cofeinizate seara poate ajuta la un somn odihnitor.

„Planificarea meselor din timp și menținerea unui program regulat de alimentație poate ajuta organismul să se adapteze mai ușor la noul ritm impus de schimbarea orei,” subliniază medicul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Angelina Jolie, Akala  foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
chec jpg
papanasi mamaliga jpg
zodii jpg
chiftelute marinate jpeg
barbie-dubla_shutterstock 2210638145 jpg
zodii meteoriti png
Cum sa ai parte de muzica oricand si oriunde jpeg
Regina Letizia a Spaniei Foto Profimedia (8) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net