Castraveți în oțet. Cea mai bună rețetă bulgărească. Murături crocante gata pentru a fi mâncate în doar două-trei zile

În fiecare sezon, pasionații de gastronomie caută metode simple și eficiente de a conserva legumele proaspete, astfel încât să le poată savura pe tot parcursul anului. Murăturile reprezintă o tradiție veche, apreciată pentru gustul lor crocant și aromat, dar și pentru durata lungă de păstrare. Printre acestea, castraveții în oțet, pregătiți după rețeta bulgărească, se remarcă prin simplitatea procedurii și prin rezultatul garantat: legume crocante, cu un echilibru perfect între dulce și acrișor, care pot fi consumate după doar câteva zile.

Castraveti murati in otet 1024x683 jpg

Ingrediente pentru rețeta tradițională

Pentru a obține castraveți în oțet în stil bulgăresc, care se păstrează 2-3 ani și rămân crocanți, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 12 kg castraveți
  • 23 lingurițe cu vârf de sare de murături
  • 46 lingurițe de zahăr
  • Aproximativ 1,4 litri de oțet de 9°
  • 4-5 cepe
  • 2 morcovi (opțional)
  • Boabe de muștar
  • Boabe de piper
  • 23 de borcane de cca 800 ml

Pregătirea borcanelor și a legumelor

Primul pas constă în pregătirea borcanelor și a capacelor: acestea se spală cu apă și detergent, apoi se lasă la scurs. Castraveții se spală cu apă rece și se lasă să se scurgă. Ceapa și morcovii se curăță și se spală; ceapa se taie solzișori, iar morcovii se feliază în rondele. Castraveții se așază în borcane, intercalându-i cu ceapă și rondele de morcov.

Condimentarea și umplerea borcanelor

Fiecare borcan primește câte o linguriță de sare, două lingurițe de zahăr și aproximativ 60 ml de oțet (echivalentul a 4-5 linguri). Se adaugă, de asemenea, câte o linguriță cu boabe de muștar și 7-8 boabe de piper, după gust. Borcanele se completează cu apă rece, apoi se închid cu capacele pregătite anterior.

Fierberea la bain-marie

Pentru conservarea corectă, borcanele se așază în vase mai mari, pe fundul cărora se pun 3-4 straturi de hârtie sau un prosop de bucătărie, pentru a preveni spargerea. Apa din vase trebuie să ajungă aproape de capacele borcanelor. Castraveții se fierb aproximativ 15-20 de minute după ce apa începe să clocotească sau până când își schimbă culoarea.

Răcirea și depozitarea murăturilor

După fierbere, borcanele se acoperă cu un prosop gros sau o pătură și se lasă să se răcească în apa în care au fiert. Ulterior, se scot și se depozitează într-un beci sau într-o cămară răcoroasă. În doar 2-3 zile, castraveții sunt gata de consum, crocanți și cu gust dulce-acrișor, pregătiți să îmbogățească orice masă.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Horoscop, foto shutterstock jpg
Sarmale foto shutterstock 1238342146 jpg
horoscop, foto shutterstock jpg
Horoscop, foto Shutterstock jpg
horoscop, foto shutterstock jpg
image png
Supa crema, Bontea, foto Shutterstock, Instagram jpg
hanorac oversize jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net