Ce trebuie să pui în conopida murată, ca să se păstreze crocantă până la vară. Secretul știut doar de bunicile noastre

Murăturile de casă reprezintă o tradiţie ce traversează generaţii — iar pentru ca o conopidă să rămână cu adevărat crocantă până la vară, nu e suficient doar să o laşi la borcan: detaliile fac diferenţa. Iată cum poţi să faci murătura perfectă, după reţete verificate.

Conopida murată este o delicatesă / foto: arhiva
Conopida murată este o delicatesă / foto: arhiva

Primul pas către o murătură ce îşi păstrează textura fermă este alegerea legumelor adecvate: conopida trebuie să fie proaspătă, fără pete, bine desfăcută în bucheţele, şi nu taiată prea mărunt — dacă o vei rupe în mici băţişoare, riscul e să devină moale după sterilizare.

 În acelaşi timp, adaugă şi alte legume ferme (ardei, morcov) şi condimente atât pentru aromă, cât şi pentru stabilizarea unui mediu benefic în borcan.

Marinada, aşezarea şi sterilizarea: paşii de bază

Conform reţetei, pentru fiecare litru de apă se folosesc aproximativ 30 g sare, 50 g zahăr și o linguriţă de boia dulce, plus 50 ml oţet 9 %, potrivit site-ului Sfaturile Bunicii. 

Când apa începe să fiarbă, se adaugă oţetul şi se toarnă marinada fierbinte peste legume. Legumele trebuie aşezate strâns în borcan, fără spaţii mari de aer, deoarece „golurile” favorizează înmuierea lor.

De asemenea, borcanele trebuie apoi sterilizate — pentru 0,5 L se recomandă aproximativ 8-10 minute, pentru 1 L până la 15 minute — însă atenţie: nu exagera cu fierberea, pentru că altfel conopida îşi pierde fermitatea.

Condimente „micuţe”, dar cu efect mare

Ceea ce adesea se transmite din generaţie în generaţie este adăugarea unui „element în plus” pentru a menţine crocanţa — de exemplu rădăcina de hrean sau frunzele de cimbru între legume, care creează un mediu mai stabil în borcan.

În reţetele tradiţionale apare recomandarea de a nu tăia inflorescenţele prea mici, de a apăsa uşor la aşezare şi de a lăsa borcanele deschise câteva ore după umplere (cu capacul întors pe dos) pentru a favoriza începutul fermentării. 

Depozitarea şi păstrarea până la vară

Odată închise ermetic, borcanele trebuie depozitate într-un loc răcoros, întunecat şi uscat — o cămară sau un beci ar fi ideal. Dacă observi că saramura devine tulbure sau apar semne de gazare excesivă, e bine să deschizi borcanul, să aeriseşti şi să închizi din nou — acest mic gest poate salva textura.

Dacă ai urmat toţi paşii de mai sus: legume alese corect, marinadă bine dominată, sterilizare atentă şi depozitare potrivită — conopida ta murată va rămâne nu doar gustoasă, ci şi crocantă până la vară.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
maioneza fara oua jpg
BeFunky collage   2025 12 10T231648 691 jpg
Magazin PPC Craciun 1 jpg
BeFunky collage   2025 12 10T224409 191 jpg
emoji fericire zambet unsplash jpg
1765367078 XzJU jpg
Carnati traditionali FOTO Shutterstock jpg
zodie zodii pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net