Click! îţi dă reţeta câştigătoare de la cititori - Savarina uriașă
Câştigătoarea noastră se numeşte Pavel Florina. Ea va primi un aparat de vidat alimente.
Ingrediente:
4 ouă
400 g făină
200 ml lapte
20 g drojdie proaspătă
100 g unt
20 g zahăr
1 lingură de esență de vanilie
sare
Pentru sirop și frișcă:
500 ml apă
500 ml smântână pentru frișcă
200 g zahăr
1 păstaie de vanilie
50 g zahăr pudră
2 linguri de esență de rom
Pentru sosul de fructe:
300 g de fructe de pădure congelate
30 g de amidon de porumb
50 g de zahăr
Preparare:
Se pune laptele călduţ într-un bol mai mare. Se adaugă zahărul şi drojdia și se amestecă foarte bine. Se lasă amestecul să stea 5 minute, apoi se adaugă ouăle, esenţa de vanilie, apoi făina şi sarea. Se amestecă cu o spatulă până devine un aluat, se pune untul moale puţin câte puţin şi se amestecă cu mixerul. Se acoperă bolul cu o folie de plastic şi se lasă să crească până când îşi dublează. Se pune într-o formă de copt din silicon la crescut încă 20 de minute. Se dă la cuptor pentru 40 de minute. Se lasă la răcit, apoi se însiropează. Fructele decongelate se pasează și se pune într-o cratiţă, peste el se adăugă zahărul, se amestecă şi se lasă să fiarbă 5 minute. Se diluează amidonul de porumb cu 100 ml apă rece şi se toarnă peste piure. Se fierbe totul 2-3 minute, cât să se îngroaşe. Se lasă la răcit. Într-o cratiță se pune apă, păstaia de vanilie şi zahărul tos şi se fierbe 5 minute. Se adaugă esenţa de rom şi se ia de pe foc. Jumătate din siropul fierbinte se toarnă în tava în care s-a copt aluatul, se pune aluatul din nou în tavă şi se presează uşor ca să înceapă să se însiropeze. Se taie capacul savarinei. Se toarnă și restul de sirop. E important ca aluatul să fie complet răcit, iar siropul fierbinte. Se pune savarina în frigider timp de 2 ore. Se pune deasupra sosul de fructe și se dă iar la frigider, timp de 30 minute. Se poate bate smântâna pentru frişcăcu zahărul pudră şi se decorează savarina, după preferințe.