Cum se face maioşul în Banat. Ce mirodenii se folosesc

Ultima actualizare:

    ”Maioșul este un văr mai modest al caltaboşului, gustos dacă e mâncat alături de varză călită şi însoţit de o tescovină înainte şi un vin gros de butuc după”FOTO: adevarul.ro
”Maioșul este un văr mai modest al caltaboşului, gustos dacă e mâncat alături de varză călită şi însoţit de o tescovină înainte şi un vin gros de butuc după”FOTO: adevarul.ro

Suntem în Postul Crăciunului, dar ne gândim deja cu poftă la produsele tradiționale de iarnă. Caltaboș, cârnați, șorici, piftie, slănină de casă. În Banat, se prepară maioș, o rudă mai modestă a caltaboșului. Cum se face maioşul în Banat. Ce mirodenii se folosesc.

Bucătarul bănăţean cunoscut sub numele Uica Mihai povesteşte că pentru el Crăciunul nu este la fel dacă nu pregăteşte mezelurile din carne porc, tradiţionale în această zonă, scrie adevarul.ro.

Pe lângă cârnaţi şi caltaboş, Uica Mihai pregăteşte şi maioş. Iată, mai jos, cum se face. "Este un văr mai modest al caltaboşului, gustos dacă e mâncat alături de varză călită şi însoţit de o tescovină înainte şi un vin gros de butuc după.

Ingrediente

  • Ficat de porc 1,5 kg
  • Şorici 0,300 kg
  • Guşă de porc 0,250 kg
  • Ceapă 0, 250g
  • Orez 0,200 kg
  • Maţe creţe de porc după necesitate

Mirodenii

Sare, piper, măghiran, ienibahar pisat

Mod de preparare

  • Ficatul se fierbe pe jumătate. Guşa de porc şi şoriciul se fierb pănă se înmoaie. Ceapa tăiată fin se căleşte în untură proaspătă. Orezul se fierbe cu sare se lasă la unflat, se limpezeşte cu apă rece.
  • Toate cărnurile se dau prin maşina de tocat cu sită mare, se amestecă cu orezul şi mirodeniile se mai toarnă puţină supă (200ml.) de la fiertul cărnurilor se adaugă orezul, ceapa şi mirodeniile.
  • Pasta de maioş de lasă la odihnit trei ceasuri bune, apoi se umplu îndesat maţele creţe de porc. Se pun la fiert, împunse cu acul, în cazanul de prospături şi se fierb la foc moale o jumătate de ceas.
  • Important este ca pentru mânuirea prospăturilor nu folosiţi instrumente de bucătărie (polonice, furculiţe, cleşti) de metal ci doar de lemn: profesionist, prospăturile se scot din cazanul în clocot cu mâinile goale folosind următorul şiretlic.
  • Se cufundă mâinile până la cot într-o covată cu apă rece, la care se adaugă zăpadă sau gheaţă apoi se scot cu mâinile protejate de o peliculă de apă rece, prospăturile din cazanul clocotind. Este o procedură total nepericuloasă.
  • Maioşul se lasă la răcit presat fiind de o scândură cu greutăţi deasupra. Se poate afuma la fum rece (18-22 grade Celsius) timp de 24 de ore", spune bucătarul, citat de adevarul.ro.

Citește și:

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
carne vita1 jpeg
zodii pixabay jpg
fasole jpg
tratamente naturiste anti imbatranire jpeg
Bomboane cu biscuiti si fulgi de nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 107127485 jpg
1 par alb jpg jpeg
ciorba de fasole boabe cu afumatura si rantas jpg
zodii norocoase webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net