Cum se face maioşul în Banat. Ce mirodenii se folosesc


  ”Maioșul este un văr mai modest al caltaboşului, gustos dacă e mâncat alături de varză călită şi însoţit de o tescovină înainte şi un vin gros de butuc după”FOTO: adevarul.ro
”Maioșul este un văr mai modest al caltaboşului, gustos dacă e mâncat alături de varză călită şi însoţit de o tescovină înainte şi un vin gros de butuc după”FOTO: adevarul.ro

Suntem în Postul Crăciunului, dar ne gândim deja cu poftă la produsele tradiționale de iarnă. Caltaboș, cârnați, șorici, piftie, slănină de casă. În Banat, se prepară maioș, o rudă mai modestă a caltaboșului. Cum se face maioşul în Banat. Ce mirodenii se folosesc.

Bucătarul bănăţean cunoscut sub numele Uica Mihai povesteşte că pentru el Crăciunul nu este la fel dacă nu pregăteşte mezelurile din carne porc, tradiţionale în această zonă, scrie adevarul.ro.

Pe lângă cârnaţi şi caltaboş, Uica Mihai pregăteşte şi maioş. Iată, mai jos, cum se face. "Este un văr mai modest al caltaboşului, gustos dacă e mâncat alături de varză călită şi însoţit de o tescovină înainte şi un vin gros de butuc după.

Ingrediente

 • Ficat de porc 1,5 kg
 • Şorici 0,300 kg
 • Guşă de porc 0,250 kg
 • Ceapă 0, 250g
 • Orez 0,200 kg
 • Maţe creţe de porc după necesitate

Mirodenii

Sare, piper, măghiran, ienibahar pisat

Mod de preparare

 • Ficatul se fierbe pe jumătate. Guşa de porc şi şoriciul se fierb pănă se înmoaie. Ceapa tăiată fin se căleşte în untură proaspătă. Orezul se fierbe cu sare se lasă la unflat, se limpezeşte cu apă rece.
 • Toate cărnurile se dau prin maşina de tocat cu sită mare, se amestecă cu orezul şi mirodeniile se mai toarnă puţină supă (200ml.) de la fiertul cărnurilor se adaugă orezul, ceapa şi mirodeniile.
 • Pasta de maioş de lasă la odihnit trei ceasuri bune, apoi se umplu îndesat maţele creţe de porc. Se pun la fiert, împunse cu acul, în cazanul de prospături şi se fierb la foc moale o jumătate de ceas.
 • Important este ca pentru mânuirea prospăturilor nu folosiţi instrumente de bucătărie (polonice, furculiţe, cleşti) de metal ci doar de lemn: profesionist, prospăturile se scot din cazanul în clocot cu mâinile goale folosind următorul şiretlic.
 • Se cufundă mâinile până la cot într-o covată cu apă rece, la care se adaugă zăpadă sau gheaţă apoi se scot cu mâinile protejate de o peliculă de apă rece, prospăturile din cazanul clocotind. Este o procedură total nepericuloasă.
 • Maioşul se lasă la răcit presat fiind de o scândură cu greutăţi deasupra. Se poate afuma la fum rece (18-22 grade Celsius) timp de 24 de ore", spune bucătarul, citat de adevarul.ro.

Citește și:

bianca dragusanu niculae badalau gabi badalau jpeg
anisia gafton jpg
Florin Piersic Jr la 40 de intrebari cu Denise Rifai (1) Foto Kanal D JPG
culita sterp daniela iliescu jpg
cub anamaria prodan reghecampf png
cub brigitte pastramă png
george burcea in rolul lui lurch jpg
Potrivit declaraţiei de avere, Niculae Bădălău are aur şi diamante evaluate la 25 de mii de euro jpeg
niculae badalau foto marian iliescu
Gabriela Firea FOTO gov.ro
image
image
image
image
machiaj buze jpeg
sticle de vin
incontinenta urinara ginecologie SANADOR jpg
cub tania budi png
pantofi jpg
zodii care nu stiu sa se imbrace jpg