Este una dintre cele mai vechi rețete de desert din România! Cum se prepară dulcele care făcea senzație în 1842
Bucătăria românească este plină de preparate gustoase, care au în spate o sute de ani de istorie pe aceste meleaguri. Iar dacă ne dorim să gătim un preparat cu adevărat tradițional, trebuie să căutăm cele mai vechi mențiuni scrise ale acestuia. Iar una dintre cele mai vechi rețete consemnate în țara noastră este budinca de morcovi, din 1842!

De-a lungul țării noastre există nenumărate rețete tradiționale, pe care gospodinele le pregătesc de decenii, chiar și secole. Însă, gusturile se schimbă de-a lungul timpului, iar noi ingrediente și modalități de preparare se pot strecura chiar și în cele mai emblematice rețete românești.
Dacă vrem să gătim o mâncare cu adevărat tradițională, care să aducă la viață gusturile unei epoci complet diferite, trebuie să găsim o sursă scrisă care să conțină rețeta. Din fericire, în 1842 a fost lansată la Iași o carte intitulată „Carte de bucate boierești”, o operă scrisă de cărturarii Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi. Iar în aceasta găsim unele rețete la care nici nu ne-am gândi: budinca de morcovi!
Cartea a fost publicată în anul 1842
Desigur, un detaliu fascinant este faptul că aceasta nu este prima carte de bucate scrisă pe aceste meleaguri! În secolul XVIII era publicată în Țara Românească o carte de bucate a cărui titlu era o adevărată frază! Aceasta se numea „Carte întru care să scriu mâncările de peşte şi raci, stridii, melci, legumi, erburi şi alte mâncări de sec şi de dulce după orânduiala lor”, o colecție de 293 de rețete de la Curtea Domnească.
Însă, revenind la budinca de morcovi, rețeta nu pare a fi una foarte complicată. Tot ce ne trebuie sunt câțiva morcovi, sare, unt, migdale, zahăr, cât și coajă de lămâie. Această budincă trebuie pusă la cuptor, înainte de a fi servită.
Cum pregătim budinca de morcovi în doar câțiva pași simpli
Cei doi autori explică precis cum trebuie făcută această rețetă, iar partea bună este faptul că nu pare a fi foarte complicată.
„Iei morcovii și-i spală; îi fierbi cu sare și lasă de se răcesc; apoi îi dai pe răzătoare, iei o bucățică de unt, îl freci puhav, apoi strâci tot câte două ouă și iei câte două linguri de morcovi de cei rași, puțin posmag, puține migdale pisate și zahăr puțin, și coajă de alămâie; apoi ungi calupul cu unt și torni înăuntru, și-i coci”, explică aceștia, potrivit historia.ro.