Găteşte şi tu cu reţete de la cititoarele Click!
Eşti în pană de idei pentru o masă „ca la carte"? Iată ce gătesc cititoarele Click! Îţi prezentăm astăzi cinci reţete delicioase, trimise de maestre în bucătărie. O idee de aperitiv, două feluri principale delicioase şi două propuneri pentru un desert gustos. Toate, uşor de preparat şi foarte gustoase. Poftă bună!
Chec aperitiv
Ingrediente: 8 ouă, 4 linguri făină, 1 cutie cu ciuperci, 1 morcov mare, 100 g mazăre, 150 g şuncă, mărar şi pătrunjel frunze verzi, sare şi piper.
Preparare: morcovul se curăţă şi se taie cubuleţe, se pune la fiert împreună cu mazărea. După ce s-au fiert se lasă la răcit.
Albuşurile se bat spumă tare se amestecă apoi cu gălbenuşurile. Ciupercile, după ce s-au scurs de zeamă, se taie cubuleţe la fel şi şunca.
Se pun în albuşul bătut câte un pic din fiecare (morcov, mazăre, şuncă, ciuperci), se pune mărarul şi pătrunjelul frunze tăiate mărunt (eu am avut congelat e foarte ok) şi se condimentează cu sare şi piper.
Două tăvi de chec se ung cu ulei şi se tapetează cu pesmet sau făină şi se împarte compoziţia în cele două tăvi.
Se lasă la cuptor la foc potrivit 45-50 minute până prinde o crustă maro. Acest chec e super, pentru sărbători, zile onomastice, foarte bun şi rapid de făcut.
Adriana Mariana Rada
Ruladă de porc
Ingrediente: circa 1 kg de pulpă de porc, 3 cârnaţi de casă, 3 morcovi fierţi, usturoi granulat, chimen, piper, boia dulce, verdeţuri italiene, puţină sare.
Preparare: tăiem carnea şi o întindem cu ciocanul de şniţele în folie. O batem astfel ca să nu se zdrelească. O condimentăm după plac, chimenul îl pisăm puţin în mojar pentru că dă un gust grozav cărnii.
Punem felii de morcov tăiat pe lung, o bucată de cârnat atât cât e carnea şi apoi o rulăm. O legăm cu aţă şi o mai condimentăm puţin, am format 2 rulade.
Le-am pun într-o pungă pentru friptură şi le dăm la cuptor pentru circa 30 minute. Carnea se face foarte bine, fragedă şi delicioasă.
Mirela Miclescu
Gogoşi de post
Ingrediente: 1 kg făină, 50 g drojdie, 200 g zahăr tos, 500 ml apă călduţă, 5 linguri ulei, arome (vanilie, coajă de lămâie, portocală), un praf de sare (un vârf de linguriţă).
Preparare: făina se cerne într-un lighenaş şi se face o adâncitură în mijloc. Apa se amestecă cu zahărul şi sarea până se topeşte tot zahărul, cu aromele, uleiul, apoi cu drojdia fărâmiţată şi 2-3 linguri de făină.
Amestecul se toarnă în făina cernută şi se frământă până se obţine un aluat puţin mai tare ca la cozonac. Se lasă la dospit, la cald, 45 minute.
Se unge masa cu ulei sau se pudrează cu puţină făină, se rup bucăţi din aluat şi se modelează gogoşile în forma dorită.
Se pot umple cu gem. Se acoperă cu un şervet şi se lasă să mai crească 15 minute. Se prăjesc în ulei încins şi se servesc pudrate cu zahăr.
Silvia Carpatina
Clătite cu spanac
Ingrediente: Clătite: 1 cană de făină, un ou, sare, 200 ml lapte, apă.
Umplutura: 500 g spanac proaspăt, sare, 200 ml lapte, 2 linguri de făină, usturoi, ulei, 50 g caşcaval ras.
Preparare: pregătim aluatul pentru clătite: într-un vas aşezăm făina şi o amestecăm cu oul, sarea şi laptele apoi diluăm cu apă până obţinem consistenţa dorită.
Aluatul de clătite se lasă la frigider 15 minute şi apoi se coc clătitele. Eu am obţinut 12 bucăţi. Pregătim spanacul: îl spălăm, îl opărim şi îl mixăm.
Într-o cratiţă încingem uleiul, călim usturoiul pisat şi făina, adăugăm spanacul apoi laptele. Fierbem spanacul 10 minute.
Aşezăm umplutura pe mijlocul clătitelor, şi rulăm. Punem clătitele pe trei straturi în vasul jena uns cu margarină.
Deasupra se presară caşcaval ras. Se coc 20 de minute, până se rumenesc. Se servesc cu verdeaţă presărată deasupra.
Stela Predescu
Bombonele din brânză
Ingrediente: 60 g caise uscate (10 bucăţi), 25 g nuci (5 bucăţi), 200 g brânză proaspătă, 2-3 linguriţe zahăr pudră, 5 g gelatină, 50 g ciocolată albă, 100 g ciocolată neagră.
Preparare: caisele se lasă în apă fiartă 3-5 minute. Se dizolvă gelatina în apa călduţă. Caisele şi nucile se dau prin maşina de tocat. Se amestecă şi se adaugă o linguriţă de zahăr pudră.
Brânza se scurge de zeamă. Ciocolata albă se topeşte pe baie de aburi. Se amestecă brânza, zahărul, gelatina şi ciocolata albă.
Din amestecul de nuci şi caise se formează biluţe, care se îmbracă în amestecul alb. Ciocolata neagră se topeşte pe baie de aburi.
Biluţele se îmbracă într-un înveliş de ciocolată neagră şi se aşază pe un platou tapetat cu hârtie de copt. Se lasă la frigider 2 ore.
Ioana Văcariu