Orașul cu cea mai profundă liniște de pe pământ. Are cel mai avansat centru de cercetare din lume, dar niciun telefon

Ultima actualizare:

Este singurul oraș din lume unde telefoanele mobile sunt ilegale. Nu se folosesc cuptoare cu microunde, iar internet nu există. În era tehnologiei și a navigării pe internet pare imposibil de trăit într-un loc în care aparatul indispensabil zilelor noastre, telefonul, este interzis. Ei bine, acest lucru se întâmplă în orașul Green Bank, Virginia de Vest, care se află la câteva ore distanță de Washington D.C. Acest oraș deține un instrument unic în lume pentru a cărui activitate este nevoie de foarte multă liniște.

De ce telefoanele mobile sunt ilegale în acest oraș liniștit american?

Orașul american Green Bank este singurul din lume unde telefoanele sunt ilegale
Orașul american Green Bank este singurul din lume unde telefoanele sunt ilegale

Green Bank este un orășel din Virginia de Vest, cu o populație de doar 141 de locuitori. Este un loc mic înconjurat de pădurile liniștite din comitatul Pocahontas, la aproximativ patru ore de mers cu mașina de Washington, D.C. Orașul are două biserici, o școală primară, o bibliotecă și cel mai mare radiotelescop din lume, ceea ce îl face un loc cu totul aparte.

Este vorba despre Telescopul Robert C. Byrd Green Bank, cel mai mare telescop cu un singur disc din lume, care are un diametru de 100 de metri și care oferă informații neprețuite despre diverse fenomene astronomice, galaxii, stele, obiecte cerești.

Din anul 1958 există Zona Națională de Liniște Radio, care se caracterizează de o liniște profundă pe o suprafață de 33.700 de kilometri pătraţi. În această zonă zonă se află și Green Bank, singurul oraș din America lăsat în afara lumii moderne digitale.

Aici, locuitorii, în număr de 141 și vizitatorii trebuie să navigheze pe calea veche: citind indicatoarele rutiere.

Gren Bank, orașul cu o contradicție fascinantă 

Pentru a preveni interferența radio care ar putea afecta echipamentele sensibile ale observatorului, cetățenilor le-au fost impuse reguli stricte privind emisiile de radio în zonă. Pentru unii pare de neimaginat o viață fără telefon sau GPS, dar unii au dorit să se mute în acest mic oraș, cel mai liniștit din America și probabil din lume.

Telescopul Robert C. Byrd este incredibil de sensibil chiar și la cele mai mici impulsuri radio, capabil să le detecteze pe cele care transmit din spațiu. Aceasta înseamnă că transmisiile de la mult mai aproape de el îl pot perturba.

Telescopul Robert C. Byrd din orașul american Green Bank. Sursă foto: NASA
Telescopul Robert C. Byrd din orașul american Green Bank. Sursă foto: NASA

Cu cât te apropii de telescop, cu atât restricțiile sunt mai mari. Există o rază de 16 kilometri în jurul Observatorului Green Bank, unde obiectele controlate radio, chiar și jucăriile, nu pot fi folosite. Respectarea acestor condiții este strictă.

Descoperirile prin intermediul acestui radiotelescop unic în lume au fost cruciale în înțelegerea noastră a Căii Lactee.

Așadar, în Gren Bank este o contradicție fascinantă între unul dintre cele mai avansate centre de cercetare de pe planetă și orașul liniștit în care nici măcar telefonul mobil nu ai voie să îl folosești.

Telescopul Robert C. Byrd din Green Bank este unic în lume. Sursă foto: NASA
Telescopul Robert C. Byrd din Green Bank este unic în lume. Sursă foto: NASA

Numărul celor care aleg să trăiască în Gren Bank este în creștere. Sunt așa-numiții „refugiați fără fir” care s-au mutat în oraș în ultimii ani și care spun că suferă de hipersensibilitate electromagnetică și că pot găsi refugiu doar în deconectarea unică a orașului Green Bank.

De la un ofițer de poliție din Toronto, la un artist din California, la un arhitect hawaian, populația Green Bank s-a înmulțit cu cei care caută să scape de intensitatea tehnologiei moderne.

Localnicii respectă munca oamenilor de știință. Și sunt mai mult decât fericiți să trăiască fără Wi-Fi. Aici, lumea interacționează direct. Pentru informare, locuitorii citesc ziarul local. În acest oraș, toată lumea se cunoaște și comunicarea este față în față.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net