O reţetă gustoasă pe zi: Cozonac Italian
Ingrediente:
850 g făină, 180 g zahăr, 180 g unt, 4 gălbenușuri, 50 g unt pentru uns, 150 g stafide, 25 g drojdie, 1 ou, 1 praf sare, 200 ml apă.
Preparare:
Torni 100 ml de apă caldă peste drojdie, apoi adaugi 100 g de făină. Amestecul obținut îl acoperi cu un prosop și-l lași deoparte, la loc cald, 3 ore, apoi mai adaugi 100 g făină și 100 ml de apă caldă. Lași din nou amestecul la loc cald, alte 2 ore. Într-un alt vas pui restul de făină. Aici adaugi untul topit, oul, gălbenușurile zahărul și sarea. Frămânți aluatul 15-20 de minute, până devine elastic, apoi îl amesteci cu maiaua și cu stafidele. Așezi aluatul într-o formă adâncă și tapetată, îl acoperi cu un prosop și-l lași la loc cald 4 ore, până își dublează volumul. După aceea, crestezi cozonacul pe mijloc și-l ungi cu 50 g de unt. Îl dai la cuptorul bine încins 45 de minute, până trece testul scobitorii și se rumenește. Îl ornezi după imaginație.