Pâinea Sacră de Crăciun, pentru care grecii se pregătesc sufletește cu 2-3 zile înainte să o prepare
Crăciunul în Grecia nu este complet fără Christopsomo, (Pâinea lui Hristos), un simbol al norocului și al prosperității. Această pâine sacralizează masa de Crăciun și reprezintă o ofrandă adusă lui Iisus, născut în această zi sfântă. Prepararea Christopsomo este mai mult decât o simplă activitate culinară. Este un ritual spiritual care implică binecuvântări, rugăciuni și emoție familială. Cofetarii și gospodinele își pregătesc o stare de bine cu două-trei zile înainte de a se apuca de prepararea Pâinii Sacre.
Decorul reflectă viața de zi cu zi
O cruce din aluat domină suprafața pâinii, simbolizând conexiunea spirituală cu Hristos.
Pe lângă aceasta, fiecare familie adaugă elemente decorative care reflectă ocupația principală sau evenimente din viața de zi cu zi: agricultorii modelează spice de grâu și pluguri, pescarii creează forme de pești sau năvoade, iar cei care lucrează în livezi adaugă frunze de măslin sau fructe.
De asemenea, sunt create și evenimentele fericite care au avut loc în timpul anului sau urmează să aibă loc cum ar fi o nuntă.
Această atenție la detalii transformă Christopsomo într-un adevărat tablou comestibil al vieții cotidiene, un prilej de mândrie pentru gospodinele care, generație după generație, și-au perfecționat talentul artistic și gastronomic. Cofetarii greci, la rândul lor, adaugă o notă de rafinament prin forme complexe și execuții impecabile, scrie Greece Insider.
Christopsomo unește familia
Momentul culminant al acestei tradiții este cina de Ajun, când capul familiei taie Christopsomo și o împarte membrilor familiei și invitaților, pe care fiecare familie îi are.
Acest gest simbolizează unitatea, binecuvântarea și recunoștința pentru darurile primite.
Servirea Christopsomo este un moment de bucurie și o celebrare a conexiunii între membrii familiei. Reprezintă totodată speranța pentru un an nou prosper.
Ce îți trebuie pentru a prepara Christopsomo
Ingrediente pentru aluat:
- 8 cești cu făină
- 1 vârf de linguriță de sare
- 1 1/2 lingurițe cu drojdie uscată
- 1 ceașcă apă călduță
- 1 ceașcă vin roșu (călduț)
- 1/2 ceașcă ulei de măsline (sau 6 linguri de unt topit)
- 1/4 ceașcă suc de portocale
- 1/4 ceașcă de coniac
- 2 coaja rasă de la portocale
- 1 ceașcă zahăr
- 1 1/2 cești cu stafide
- 1 1/2 cești cu nuci (tocate grosier)
- 1/3 muguri de pin
- 1 linguriță de ansason măcinat sau 1 linguriță de mastic măcinat
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- 1 linguriță de cuișoare măcinate
- ¼ linguriță de nucșoară măcinată
Ingredinete pentru decorat:
- 1 – 2 lingurițe de lapte
- un amestec obținut din 120 g miere și 1 lingură de coniac
- 1 nucă întreagă (în coajă)
Prepararea Pâinii Sacre, pas cu pas
Amestecați bine drojdia cu ½ ceașcă apă caldă și 2 linguri de făină până se dizolvă și lăsați deoparte pentru 10 minute, până face bule, semn că drojdia începe să fermenteze.
Într-un bol mare, amestecați sarea cu 2/3 din făina rămasă, faceți o gropiță în mijloc unde turnați amestecul de drojdie, apa caldă rămasă și vinul. Amestecați până se obține un aluat moale, acoperiți vasul cu hârtie cerată și un prosop curat și lăsați la crescut timp de 1,5 – 2 ore, până când aluatul își dublează volumul.
După acest interval, scoateți aluatul din vas și frământați-l pe blatul acoperit cu făină până când iese tot aerul din el. Așezați aluatul din nou în bol, presărați restul de făină, adăugați uleiul, sucul de portocale, coniacul și coaja rasă de portocale.
Separat, amestecați bine zahărul cu stafidele, nucile, mugurii de pin, masticul, anasonul, scorțișoara, cuișoarele și nucșoara și adăugați-le peste aluat.
Frământați bine până când aluatul nu se mai lipește de mâini, acoperiți-l și mai lăsați-l la crescut jumătate de oră.
Într-un vas uns cu ulei sau cu unt, așezați ¾ din aluat, urmând ca din sfertul rămas să formați, mai întâi, două funii așezate în formă de X pe suprafața pâinii, și apoi frunze, flori, arcade, animale, fluturi, tot ceea ce știți că vă poate înfrumuseța pâinica. Așezați nuca la intersecția celor două funii, în mijlocul literei X, ungeți aluatul cu puțin lapte și dați la cuptorul preîncălzit.
În primele 15 minute, lăsați un vas cu apă pe fundul cuptorului și temperatura mai ridicată, de aproximativ 230C, urmând ca după acest interval să scoateți vasul cu apă și să scădeți temperatura la aproximativ 200C. Coaceți Christopsomo la această temperatură până când trece testul scobitorii, adică în jur de 50 – 60 de minute. Cu puțin înainte de a scoate pâinica din cuptor, ungeți-o cu amestecul de miere și coniac, pentru a da luciu, și mai lăsați-o puțin la copt, aproximativ 5 minute.