Rețete cu cireșe și căpșune. Sirop, dulceață și compot cu fructele de sezon
Căpşunile şi cireşele au invadat pieţele, iar vânzătorii nu duc lipsă de clienţi, pentru că acum e momentul când facem dulceaţă, gemuri, compot şi sirop. Click! îţi dă câteva reţete delicioase.
Ingrediente: 1 kg cireşe fără sâmburi, 1 kg zahăr, zeama de la o lămâie.
- Preparare: Cireşele se amestecă cu zahărul într-o oală care, apoi, se pune pe foc mic. În timpul fierberii, se va forma spumă, care trebuie îndepărtată. După ce observi că spuma nu se mai formează, adaugă zeama de lămâie. Dulceaţa este gata când pare legată. Se probează picurând câţiva stropi de sirop într-un phar cu apă rece: dacă stropii îşi păstrează forma şi nu se împrăştie, atunci dulceaţa poate fi luată de pe foc. Aceasta se pune în borcane curate şi uscate, iar apoi se înfiletează capacele.
Compot de cireşe
Ingrediente: 1 kg cireşe fără sâmburi, 500 kg zahăr, suc de la o jumătate de lămâie.
Preparare: Se fierb cireşele în 150 ml de apă. Când fructele încep să se înmoaie puţin, se adaugă zahărul şi se amestecă până se dizolvă complet. Apoi, se adaugă sucul de lămâie, se amestecă şi se lasă în continuare la fiert. Când cireşele sunt suficient de moi, iar lichidul devine siropos, compotul se răstoarnă în borcane sterilizate.
Dulceaţă de căpşune
Ingrediente: 1 kg căpşuni, 1 kg zahăr, 200 ml apă, sucul de la jumătate de lămâie.
Preparare: Căpşunile se curăţă de codiţe, se spală şi se scurg de apă. Toarnă într-o cratiţă 200 ml de apă şi, după ce începe să fiarbă, adaugă zahărul şi sucul de lămâie amestecând până când se formează un sirop. Apoi, se pun căpşunile şi se amestecă uşor. Lasă-le 5 minute să fiarbă, stinge focul şi lasă dulceaţa să se răcească. Strecoar-o şi lasă fructele deoparte. Fierbe în continuare siropul până când ajunge la consistenţa dorită. Adaugă fructele în sirop şi mai lasă la fiert la foc mic 5-10 minute. La sfârşit, toarnă dulceaţa în borcane curate, uscate şi sterilizate.
Sirop de căpşune
Ingrediente: 2 kg căpşuni, 1 kg zahăr.
Preparare: Se îndepărtează codiţele, iar căpşunile se spală cu apă rece. Apoi, se pun într-un vas şi se adaugă zahărul. Se lasă câteva ore, pentru ca sucul din fructe să se amestece cu zahărul, până obţinem un sirop. Se scurge siropul cu ajutorul unei site şi se pune la fiert. După ce începe să clocotească se va forma spumă, pe care trebuie s-o înlături de câteva ori. Se fierbe în continuare până când siropul devine mai consistent. Apoi, se închide focul, iar siropul se toarnă în sticle curate şi sterilizate. Se pun capacele şi se depozitează în cămară, la loc uscat şi răcoros.