Secretele sendvişurilor reușite
Sunt practice şi simplu de preparat, sunt bune la drum, când eşti pe fugă sau când pur şi simplu nu ai chef să găteşti. Mulţi spun că n-ar fi indicate celor care ţin la siluetă, însă un sendviş artist ne demonstrează că, dacă ştii să combini ingredientele, poţi obţine o masă echilibrată, sănătoasă, săţioasă şi fără prea multe calorii.
Sendvişul e un preparat extrem de „polivalent”. Poţi să-l faci în zeci de feluri, combinând o multitudine de tipuri de pâine şi de ingrediente, astfel încât să rezulte de fiecare dată alt gust. Şi nu doar gustul contează, ci şi numărul caloriilor conţinute, cât e de sănătos, de prietenos cu digestia, contează cât timp îl porţi în geantă şi unde îl mănânci.
Violeta Puiu, sendviş artist şi manager într-un restaurant Subway din Bucureşti, spune că sendvişul e o masă echilibrată deoarece conţine proteine (date de carne şi brânzeturi), legume (proaspete sau coapte) şi carbohidraţi (daţi de pâine). „Ideal este să nu combini două tipuri de proteine –carne şi brânzeturi – deoarece se îngreunează digestia. Însă majoritatea oamenilor nu au astfel de probleme. De asemenea, trebuie să ştii că sendvişul nu înseamnă numai mezeluri, unt şi caşcaval. Poţi folosi friptură de vită, piept de pui la grătar, legume coapte, avocado, ton, porumb, măsline, brânzeturi. Poţi face nenumărate combinaţii”, spune Violeta Puiu.
Astfel, tonul merge foarte bine cu avocado, porumb, ceapă roşie şi măsline. Şunca merge cu salată verde şi caşcaval, salamul cu castraveciori muraţi, fripura de vită cu cremă de brânză, salată verde şi ardei gras, iar pieptul de pui la grătar cu legume proaspete sau tot la grătar, plus o cremă de brânză sau puţin caşcaval.
Numărul de calorii al unui sendviş variază în funcţie de tipul de pâine şi de ingredientele folosite. Poţi obţine o masă gustoasă, săţioasă, de doar 280 de calorii, dacă foloseşti o pâine integrală (ex. o baghetă de 15 cm, din care scoţi miezul), 3 felii de şuncă de curcan (20 de grame), cremă de brânză şi legume proaspete (salată verde, castraveţi, roşii). La polul opus, un sendviş cu pâine albă, burger de vită, parmezan, bacon, sosuri şi maioneză poate ajunge lejer la 450 de calorii.
Potrivit pentru copii, la şcoală. Pentru pacheţelul celor mici, Violeta Puiu recomandă un sendviş cu baghetă, tăiată doar pe jumătate (pe lungime), în care ingredientele stau mai uşor şi nu curg atunci când copilul muşcă din el. Îl poţi prepara cu şuncă de curcan, care are o carne mai slabă şi mai uşor de digerat, cu cremă de brânză şi legume. Evită roşiile, care sunt zemoase şi se alterează uşor, folosind în loc castraveţi, ardei gras. În locul mezelului mai poţi folosi piept de pui la grătar cu legume sau friptură de vită tăiată feliuţe.