Secrete pentru cozonacul perfect de Paște. Ce fel de făină e mai potrivită, câtă drojdie trebuie, la ce temperatură se lasă aluatul la crescut și cât timp durează dospirea?
Deja nu ne mai desparte foarte mult timp de Paște, iar gospodinele din întreaga țară încep să își pregătească rețetele de cozonac. Iar dacă ne dorim să pregătim un preparat delicios, cu o textură plăcută și un gust tradițional, atunci trebuie să avem grijă să nu uităm de aceste sfaturi importante!

Există nenumărate moduri de a pregăti cozonaci, de la variantele tradiționale pe care le știm cu toții și până la diverse rețete originale, care conțin ingrediente speciale. Însă, indiferent de ce fel de cozonaci am pregăti, rămâne important să cunoaștem câteva detalii importante, pe care gospodinele cu experiență nu le uită niciodată.
Iar primul lucru la care trebuie să fim atenți este tipul de făină pe care trebuie să-l folosim pentru cozonaci! Mai precis, trebuie să verificăm procentul de proteine al făinii, pe care ar trebui să-l găsim pe pachetul acesteia. Pentru ca aluatul de cozonac să crească cât mai mult și să aibă o consistență perfectă, ar trebui ca făina folosită să aibă un procent de proteine de la 12 – 13% în sus.
Câtă drojdie trebuie să folosim pentru cozonac
De asemenea, după ce am pregătit o făină îndeajuns de bună, este important să știm și cât de multă drojdie trebuie să folosim. Unele rețete ne spun să folosim cuburi întregi de drojdie atunci când pregătim cozonacii, însă nu este nevoie de atât de multă!
În general, la un kilogram de făină nu este nevoie decât de câteva grame de drojdie. Cantitățile mici de drojdie, combinate cu un timp lung de dospire, la temperatură joasă, este combinația perfectă pentru cozonacii noștri.
Trucurile ingenioase pentru cozonaci delicioși
În plus, la fel de important este și gradul de hidratare al făinii. Atunci când pregătim pâine, va fi nevoie să folosim doar apă. Însă, în cazul cozonacilor, hidratarea se va face cu ajutorul laptelui.
Pentru ca aluatul să iasă cât mai bun, ar trebui să folosim o cantitate îndeajuns de mare de lapte, raportat la făină. Mai precis, undeva în jur de 60 – 70% lapte, raportat la făina folosită, ar trebui să fie procentul perfect pentru un cozonac de vis!