Tartă cu cremă de lamâie și bezea
Ingrediente:
Pentru aluat:
120 g făină
1 linguriță zahăr
60 g unt
2-3 linguri apă rece
Pentru crema de lămâie:
2 lămâi
2 ouă
200 g afine
50 g zahăr
55 g unt
Pentru bezea:
160 g zahăr
2 albușuri.
Preparare:
Pentru aluat, amesteci făina cu zahărul și cu untul rece, apoi torni apa. Înfășori aluatul în folie alimentară și-l dai la frigider 30 de minute. Pentru crema de lămâie, razi coaja lămâilor și o amesteci cu zahărul, într-o cratiță. Adaugi ouăle. Storci și zeama de la lămâi și o torni peste amestecul de mai sus. Pui cratița la foc mediu, amestecând continuu compoziția până devine o cremă. Iei cratița de pe foc, adaugi untul și amesteci bine până se topește. Torni crema într-un bol pe care-l acoperi cu folie alimentară și-l dai la frigider. Întinzi aluatul pe o tavă. Îl înțepi din loc în loc cu furculița, îl acoperi cu hârtie de copt, boabe de fasole și-l dai la cuptorul preîncălzit la 200 ºC, 15 minute. Scoți hârtia de copt și boabele de fasole și mai coci aluatul încă 7 minute. Pentru bezea, amesteci albușurile cu zahărul și le pui pe baie de aburi. Când zahărul s-a topit, bați compoziția cu mixerul. Când crema începe să se întărească, o iei de pe baia de aburi și continui să o bați până devine densă și lucioasă. Peste blatul de tartă răcit torni crema de lămâie și adaugi afinele. Deasupra decorezi tarta cu crema de bezea. Dai tarta la cuptor la 180 ºC 3 minute și, după ce se răcorește, o dai la frigider 2-3 ore.