Trei reţete delicioase cu leurdă, ”usturoiul ursului”
Supranumită şi "usturoiul ursului", leurda creşte în păduri, iar frunzele sale, cu un uşor iz de usturoi, sunt o sursă bogată de sănătate mai ales când sunt consumate crude, în salate. Iată trei reţete delicioase cu leurdă!
Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, de la leurdă se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie şi aprilie.
Leurda, "usturoiul ursului"
Numele latinesc al leurdei este Allium ursinum, usturoiul ursului, în traducere. Este o plantă medicinală care creşte în zona alpină sau în câmpii cu sol fertil, iubitoare de umiditate, scrie adevarul.ro.
Cunoscută ca remediu din vechime, leurda este unul dintre leacurile din lunile de primăvară pe care natura le oferă pentru ca organismul să se cureţe de toxine şi să îşi întărească sistemul imunitar.
Frunzele sunt lungi şi lucioase, iar florile sunt grupate, de dimensiuni mici şi au culoare albă. Planta seamănă cu usturoiul la gust şi se foloseşte şi sub formă de condiment în gastronomie.
La ce este bună leurda
Nemţii numesc leurda "planta mileniului trei". Leurda, sau usturoiul ursului, fiindcă e consumată de urşi când ies din hibernare, conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.
Pentru o cură cu leurdă, consumi o salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă, timp de minimum 10 zile.
Printre beneficiile leurdei se află: tratează afecţiunile gastrointestinale. Având proprietăţi curative foarte puternice, leurda este eficientă în tratarea indigestiei, insuficienţei biliare, a colicilor abdominali, balonarii şi dizenteriei.
De asemenea ajută la distrugerea viermilor intestinali.
Frunzele de leurdă sunt într-adevăr miraculoase, având proprietăţi depurative şi capacitatea de a purifică sângele, ficatul, stomacul şi intestinele.
ratează afecţiunile sistemului nervos. Ajută la tratarea insomniei, stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, stările depresive şi stările de anxietate.
În scop culinar şi terapeutic se folosesc frunzele, culese primăvara, proaspete, deoarece prin uscare proprietăţile plantei se pierd foarte uşor.
Prima regulă atunci când cumpărăm frunze de leurdă este, bineînţeles, să le spălăm foarte bine. Putem prepara din ele fie un sos delicios, fie o salată sau putem să le combinăm cu ciuperci.
Sos de leurdă
Aveţi nevoie de două legături de leurdă pe care le spălaţi foarte bine şi le puneţi într-un blender. Adăugaţi şi o legătură de usturoi verde, puţin ulei de măsline, 3-4 linguri de smântână, sare şi mixaţi foarte bine.
Veţi obţine un sos omogen pe care-l puteţi consuma lângă orice friptură.
Salată cu leurdă
Aveţi nevoie de două legături de leurdă, câteva frunze de salată verde şi de macriş. Tăiaţi frunzele după mărimea dorită şi pregătiţi un dressing din ulei de măsline, pastă de roşii, muştar şi puţină apă. Puţeţi adăuda şi două ouă tari, tăiate cubuleţe.
Garnitură de leurdă şi ciuperci
Tocaţi 2 legături de ceapă verde, 2 legături de leurdă şi una de usturoi verde. Acestea se călesc în ulei de măsline şi puţină apă. Adăugaţi apoi 500-600 de grame de ciuperci, tăiate felii. Stingeţi cu un pahar de vin alb şi lăsaţi totul să fiarbă acoperit adăugând din când în când apă. Când ciupercile sunt bine făcute, puneţi sare după gust, piper ş pătrunjel tocat mărunt. Garnitura este gata.
Citește și:
Sarmale de post, reţeta "ca la mama acasă" pe care trebuie să o încerci
De unde au apărut sarmalele. Există și alte țări care pretind că sunt ale lor