Zacuscă și murături ca la mama acasă. Cele mai bune rețete și trucuri de preparare

Ultima actualizare:
Zacusca e mai sănătoasă dacă nu folosești mult ulei
Zacusca e mai sănătoasă dacă nu folosești mult ulei

La raionul de conserve din supermarketuri găsești tot ce vrei, de la zacuscă și murături până la compoturi și dulcețuri. Dar parcă nimic nu se compară cu cele făcute în casă, după rețetele mamei sau bunicii. Se pot condimenta după propriul gust, ești sigură de ce pui în ele, sunt mai sănătoase și clar au alt gust! Iată câteva rețete și trucuri de preparare!

Compoturile

Se pot conserva la borcan aproape toate fructele. Se aleg cele frumoase, tari, nevătămate, se spală şi se curăţă de sâmburi. Apoi se pregăteşte o cantitate potrivită de apă cu zahăr după gust, care se dă în clocot. Aici se opăresc fructele, fără a le lăsa să se înmoaie, le treci printr-un jet de apă rece şi le pui apoi în borcane. Apa cu zahăr se fierbe circa 5 minute, apoi se toarnă peste fructele din borcane, care trebuie să fie acoperite în totalitate. Ca să nu se spargă borcanele din cauza temperaturii, pune sub ele o cârpă. Poţi condimenta compoturile cu zeamă şi felii de lămâie, cu mentă sau cu batoane de vanilie.

Murăturile

Nutriţionistul Mihaela Bilic
Nutriţionistul Mihaela Bilic

Şi în cazul legumelor, regulile sunt, până la un punct, aceleaşi. Ele trebuie spălate, curăţate şi mărunţite, iar borcanele sterilizate. Există două metode de conservare: cu saramură caldă sau rece. În ambele cazuri, legumele din borcan se acoperă cu un amestec de apă, sare şi oţet. Atât sarea, cât şi oţetul, asigură conservarea. La murături, nu sunt recomandate capacele metalice, aflăm din cartea „Redescoperiţi secretele bunicii” de la Reader’s Digest. Spre exemplu, pentru a prepara castraveţi muraţi, se spală şi se pun castraveţii într-un borcan, se acoperă cu un amestec de apă, sare şi oţet, se adaugă hrean, boabe de muştar, foi de dafin, câteva fire de mărar sau fenicul, apoi se presează cu o farfurioară, astfel încât castraveţii să fie complet acoperiţi. Se lasă să fermenteze 2-3 săptămâni, perioadă în care se ia zilnic spuma. Apoi se ţin în loc răcoros.

Dulceţurile

Ai nevoie de fructe, zahăr şi arome (scorţişoară, cuişoare, vanilie, lămâie). Spre exemplu, pentru o dulceaţă de afine, ai nevoie de 1 kg de afine şi 400 g de zahăr. Fructele spălate se acoperă cu zahărul, se lasă câteva ore la macerat, apoi se pun la fiert pentru circa 20 de minute. Se amestecă să nu se prindă cu o lingură de lemn. Apoi se pune fierbinte, în borcane sterilizate şi încălzite, închide bine cu capacul şi pune 10 minute borcanul cu gura în jos, să se facă vid. După aceea, se acoperă borcanele cu pături şi se lasă până dimineaţa.

Cât de sănătoasă e zacusca? Recomandările medicului Mihaela Bilic

Poți să pui la murat tot felul de legume, de la gogonele și castraveciori până la păstăi de fasole, morcovi și sfeclă roșie
Poți să pui la murat tot felul de legume, de la gogonele și castraveciori până la păstăi de fasole, morcovi și sfeclă roșie

Dacă am putea alege un produs care să devină brand de țară, zacusca ar fi aceea, e de părere medicul nutriționist Mihaela Bilic. „Pe cât de banală ar părea această mâncare de legume coapte și tocate, nu cred că există două rețete la fel, nici ca ingrediente, nici ca gust. Nu știu dacă am avut vreo contribuție, însă zacusca de la mama nu dă nici arsuri și nici ulei în exces nu are. Nu uitați că zacusca nu e un aliment de bază, ci un aperitiv pentru plăcerea gustului”, spune Bilic, într-o postare pe Instagram. Aici explică pe larg plusurile și minusurile acestui aliment.

Plusuri

  • o mâncare de legume ce poate fi consumată toată iarna, cu beneficiile fitonutrienților vegetali
  • legumele sunt coapte în prealabil și apoi fierte. Până și ceapa poate fi înăbușită.
  • sucul de roșii crește absorbția fierului din legume.
  • borcanele sunt sterilizate prin fierbere și pot fi păstrate mult timp în cămară.

Minusuri

  • poate deveni o bombă calorică dacă este „fiartă” în ulei
  • greu de digerat dacă ceapa este prăjită / bine rumenită, în loc să fie fiartă înăbușit.

Porția corectă de zacuscă

Potrivit medicului, o porție conține 4-5 lingurițe, cât să acopere suprafața unei felii de pâine. Se mai poate folosi ca „sos” pentru bastonașe de legume (țelină, morcov etc). „În cazul în care țineți dietă fără carbohidrați, mâncați zacuscă pe felii de ardei gras sau de castravete!”.

Rețeta de zacuscă


    Zacusca e mai sănătoasă dacă nu folosești mult uleiFOTO: adevarul.ro
Zacusca e mai sănătoasă dacă nu folosești mult uleiFOTO: adevarul.ro

Ai nevoie de vinete, ardei gras, gogoșari și kapia, ceapă, bulion, ulei, sare și frunze de dafin. Mai întâi se coc vinetele, ardeii grași și gogoșarii și ardeii kapia. Aceștia se curăță de coajă și se toacă în bucățele. Se pune ceapa la călit. Ca idee, la o vânătă se folosește o ceapă medie, un ardei gras și un gogoșar sau kapia. După ce s-a călit ceapa, adaugă ardeiul copt, apoi vinetele coapte, lăsând puțin să fiarbă de fiecare dată. La final, se pune bulionul și câteva frunze de dafin, care ulterior se scot. Se condimentează cu sare după gust. Zacusca fiebe astfel câteva ore și e gata când se îngroașă și uleiul se ridică la suprafață. Se pune în borcane sterilizate la cuptor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
zodii norocoase webp
culori norocoase februarie zodii 1170x780 jpeg
image png
image png
unghii rosii cu auriu jpg
maioneza jpeg
zodii meteoriti png
image
actualitate.net
image
actualitate.net