10 mituri despre expunerea la soare și despre cremele cu factor de protecție

Ultima actualizare:
Reaplicați crema la fiecare două ore și după înot!
Reaplicați crema la fiecare două ore și după înot!

Crezi că vizitele la solar sunt o modalitate excelentă de a te pregăti pentru o vacanță? Că protecția solară este obligatorie doar pentru cei cu pielea foarte deschisă la culoare, sau că sub umbrela de soare sau în mașină razele soarelui sunt inofensive? Te înșeli amarnic! Mai mulți medici dermatologi ai unei clinici din București demontează 10 mituri despre expunerea la soare și despre cremele cu factor de protecție. Ține seama de ele! În caz contrar, îți pui sănătatea în pericol.

  • După ce m-am bronzat puțin, pielea mea s-a obișnuit cu soarele și nu mai are nevoie de niciun fel de protecție

Ar fi minunat, dar, din păcate, nu este real! Pielea noastră are nevoie în fiecare zi a anului de fotoprotecție. Chiar și pe vreme închisă, răcoroasă, chiar și iarna, radiațiile solare lăsate „la liber” pot aduce grave prejudicii calității pielii. În rutina zilnică avem nevoie de creme/spray-uri cu factor de protecție 50+, pe care să le aplicăm în strat generos (2mg/cm2), de mai multe ori pe zi. Prima aplicare trebuie făcută cu circa 15-20 de minute înainte de expunerea la soare, recomandă dr. Alexandra Nuca, medic specialist Dermatologie în cadrul clinicii Skinmed.

  • În casă sau la volan nu e nevoie de cremă cu factor de protecție

Într-adevăr, pentru un drum scurt de 15 minute cu mașina nu ai nevoie de protecție solară. Dar la distanțe mai lungi da, deoarece geamurile filtrează doar radiațiile UVB. Cele UVA pătrund prin geam și sunt responsabile pentru deteriorarea celulelor și îmbătrânirea pielii, ne explică dr. Ana Leașu, medic specialist Dermatologie în cadrul aceleiași clinici.

  • Înainte de a pleca în vacanță, merg la solar pentru a-mi obișnui pielea

E o greșeală, susține dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie la Skinmed: „Tuburile din saloanele de bronzare emit aproape numai radiații UVA - acestea bronzează pielea, dar nu îi permite să creeze o protecție naturală împotriva luminii. UVA este, de asemenea, responsabilă de riduri și de alte leziuni la nivelul pielii. Așadar, mai degrabă aplică un autobronzant de calitate sau lasă pielea să se bronzeze natural, chiar dacă durează mai mult”.

  • Dacă aplic mai des cremă cu factor de protecție, pot sta liniștită la plajă

Din păcate, factorul de protecție solară nu se adaugă prin aplicarea multiplă (reaplicare). Cremele trebuie însă aplicate la fiecare două ore, deoarece filmul protector este distrus dacă transpiri sau când înoți/intri în apă. Dacă vei fi atentă, vei vedea că pielea fără cremă de protecție solară se înroșește după 15 minute. Trebuie să știi că beneficiezi de protecție proprie doar aproximativ în primele 10 minute de expunere la soare, ne lămurește dr. Amalia Anghel.


    Reaplicați crema la fiecare două ore și după înot!
Reaplicați crema la fiecare două ore și după înot!
  • Nu mi se poate întâmpla nimic dacă stau la umbră, sub umbrelă

Mulți cred acest lucru, dar există riscul de arsuri chiar și la umbră, sub parasolar. Asta deoarece 60% până la 80% dintre radiații ajung pe piele, spune dr. Ana Leașu. Lumina soarelui este reflectată de nisip și de apă, astfel încât persoanele sensibile se pot înroși chiar și la umbră.

  • Am tenul măsliniu, nu mă deranjează o mică arsură solară

„Arsurile solare aduc întotdeauna prejudicii, indiferent de culoarea pielii. Razele UVA afectează în principal fibrele elastice și de colagen din țesutul conjunctiv – astfel se dezvoltă ridurile. Razele UVB ajung doar în stratul superior al pielii, dar acolo pot deteriora ADN-ul celular. În cel mai rău caz, cancerul de piele se poate dezvolta (de obicei după mulți ani). Și încă un lucru este important: contează nu doar culoarea pielii, ci și cea a ochilor, părului și a petelor pigmentare. Riscul de arsuri solare este mai mic la pielea mai închisă la culoare decât la pielea mai deschisă, dar nu este exclus. Prin urmare, aplică o cremă cu factor de protecție dacă dorești să fii în siguranță! Iar dacă ești curioasă să știi exact ce tip de piele ai, mergi la dermatolog. Acesta poate efectua apoi screening-ul anual al cancerului de piele, în care examinează cu atenție toate semnele de pe piele, dobândite de la naștere pană în prezent”, mai spune dr. Ana Leașu.

  • Cele mai bune creme oferă protecție UVA și UVB

Ei bine, cele mai bune ar trebui, de fapt, să conțină, pe lângă UVA și UVB,  și filtre cu infraroșu. Radiațiile infraroșii constituie jumătate din spectrul solar. Este, de asemenea, un “distrugător” al frumuseții, accelerează îmbătrânirea și pierderea elasticității pielii. „Cel mai bine este să folosiți protecție completă cu filtre UVA, UVB și infraroșu”, recomandă dr. Amalia Anghel.

Amalia Anghel, medic dermatolog
Amalia Anghel, medic dermatolog
  • Arsuri solare? Aplic iaurt și trece

În niciun caz, spun medicii! Dacă pielea este arsă, cere farmacistului un produs (de exemplu, cu pantenol) care are efect antiinflamator și care calmează senzația de arsură.

  • Dacă am o cremă rezistentă la apă, nu trebuie să reaplic la ieșirea din mare

Nu te baza pe asta. Potrivit medicului Alexandra Nucă, crema cu protecție solară e considerată rezistentă la apă dacă mai asigură jumătate din protecție după două băi de 20 de minute. Deci nu este 100% rezistentă la apă. Așa că trebuie să reaplici crema imediat după ce ai ieșit din apă. Oricum, există acum produse care pot fi distribuite în mod optim chiar și pe pielea umedă.

  • Dacă folosesc machiaj cu factor de protecție e suficient

Există fonduri de ten, creme și pudre care conțin și factor de protecție (15, 20 sau 30). Ele nu sunt suficiente pentru a-ți proteja tenul, mai ales în timpul zilelor fierbinți de vară. Ai nevoie de creme speciale, cu SPF 50+. Există unele dermatocosmetice cu pigment, astfel încât pot ține loc de fond de ten. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zodii protejate in februarie logo webp
image png
Horoscop zilnic 25 martie 2022 jpg
Manichiura jpg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
image png
zodii pixabay jpg
Fasole jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net