10 sfaturi pentru cumpărături inteligente
Nu toţi ne permitem să mâncăm zilnic la restaurant, însă nici greutăţile vieţii de zi cu zi şi lipsa de timp nu trebuie folosite ca scuze pentru mâncatul prost şi monoton. Să faci cumpărături inteligent şi să ştii cum să jonglezi cu ingredientele este soluţia.
Potrivit specialistului în nutriţie Mihaela Bilic, abilitatea de a face cumpărături nu înseamnă mult şi ieftin, ci găsirea unui ritm şi a unui echilibru în aprovizionarea cu produse de calitate care să fie transformate cu uşurinţă în mâncăruri apetisante şi hrănitoare. Implicată în proiectul „Sănătatea începe din farfurie”, alături de Selgros şi chef Cezar Munteanu, medicul ne dă 10 sfaturi pentru a ne face cumpărăturile inteligent.
1. Se întâmplă ca atunci când eşti sătul să nu ai prea multă inspiraţie în legătură cu ce să mai găteşti. Ideal e să faci lista de cumpărături atunci când îţi e foame. Vei avea mai multă imaginaţie. Însă atunci când mergi propriu-zis la cumpărături trebuie să mănânci înainte pentru a putea rezista ispitelor şi a te ţine de lista făcută acasă.
2. Evită produsele semipreparate şi mâncarea gata preparată şi ambalată: valoarea lor nutritivă este inferioară mâncării făcute acasă. Gătitul din produse proaspete rămâne un obicei nu numai sănătos, dar şi mai ieftin.
3. Nu ezita să alegi produse plasate inaccesibil, pe rafturile de sus sau la capătul raioanelor. Ai încredere şi în ambalajele mici, individuale, pentru că ne învaţă care e porţia corectă.
4. Şi legumele congelate sau în conservă pot reprezenta o variantă sănătoasă şi la îndemână, în cazul în care timpul nu permite să mergem frecvent la piaţă. E bine să avem rezerve în casă, pentru când avem urgent nevoie de un aliment.
5. Nu alege produsele în funcţie de cât de frumos e ambalajul, ci în funcţie de ingredientele conţinute. Ordinea în care sunt trecute ele pe etichetă reprezintă proporţia în care au fost folosite.
6. Dacă ai cumpărat prea mult şi îţi dai seama că nu reuşeşti să termini, bagă o parte la congelator. Frigul păstrează intacte calităţile nutritive ale unui produs.
7. În alimentaţie e indicat să mai fii şi curios din când în când. Măcar o dată pe lună, cumpără un produs nou, cu care nu eşti obişnuit. Diversitatea e cheia sănătăţii şi trebuie să includem în dieta noastră produse şi obiceiuri culinare din întreaga lume.
8. Atenţie la emblema „light” sau „diet” de pe produse! De multe ori se referă la conţinut redus de grăsime sau de zahăr, însă nu înseamnă „zero calorii”. Citeşte eticheta şi vezi care este valoarea calorică a produsului înainte de a-l consuma „fără limită”.
9. Alege produse cu termenul de valabilitate restrâns, cu siguranţă conţin mai puţini conservanţi şi stabilizatori de gust. În acelaşi timp, sunt mai bune şi mai sigure produsele în recipiente de sticlă decât în cele de plastic.
10. E important să consumi produse proaspete, aşa că e mai bine să faci aprovizionarea mai des (o dată sau de două ori pe săptămână), decât să le iei şi să le ţii în cămară. Acum putem găsi oricând produse proaspete tot timpul anului.