7 sfaturi ca să te epilezi corect acasă
Vara nu e loc pentru niciun fir de păr pe picioarele tale. Dacă în sezonul rece mai amânai momentul epilării, acum, când porţi fustiţe şi mergi la plajă nu îţi poţi permite aşa ceva.
Epilarea cu lama, cu cremă sau cu epilatorul electric sunt metode clasice de a scăpa de părul nedorit şi cele mai la-ndemână soluţii când te grăbeşti. Dar şi aici trebuie să respecţi câteva reguli.
1. Înainte de epilat, indiferent prin ce metodă, e importantă exfolierea pielii, ca să îndepărtezi celulele moarte. Astfel, vei expune mai bine firele de păr şi vei preveni creşterea lor sub piele. Stai 10 minute relaxată într-o baie caldă, apoi masează-te cu geluri exfoliante sau cu produse naturiste, pregătite în casă (zaţ de cafea, mălai), însă fără a freca prea tare pentru a nu leza şi zgâria pielea.
2. Aparatul de ras nu se foloseşte niciodată pe pielea uscată! Pe lângă faptul că rişti să te tai sau să te iriţi, vei simţi un disconfort greu de ignorant pentru câteva zile. Epilarea cu lama se face la duş, când pielea şi părul sunt înmuiate. De asemenea, este recomandat să foloseşti geluri de ras care are formule special create pentru a pregăti pielea şi a asigura o alunecare mai bună a aparatului de ras. Acestea au şi proprietăţi hidratante, lăsând pielea catifelată dupa epilat.
3. Sensul contează. Dacă pe picioare este foarte clar – foloseşti aparatul în răspăr, pentru că firele de păr cresc în jos şi iastfel reuşeşti să le tai cât mai aproape de piele dintr-o singură alunecare – pentru axilă lucrurile stau puţin diferit. Aici, părul creşte în ambele sensuri şi, de aceea, este important să treci cu lama atât în sus, cât şi în jos.4. Dacă ai aparat electric de epilat, care smulge firele de păr, e indicat să te apuci de “treabă” când ai pielea uscată, curată, fără să fii dată cu vreo cremă hidratantă. Metoda poate fi dureroasă pentru multe femei, pielea se menţine catifelată cel puţin două săptămâni.
5. Epilarea cu cremă se foloseşte mai ales în zonele delicate, unde smulgerea părului e prea dureroasă. Ca şi la epilarea cu aparatul de ras, avantajul este rapiditatea procedurii, lipsa durerii, iar dezavantajul este că părul creşte la loc în câteva zile. După ce ai aplicat crema şi ai lăsat-o să acţioneze conform indicaţiilor de pe ambalaj, e recomandat să clăteşti foarte bine pielea cu apă călduţă spre rece, ca să închizi porii.
6. Vrei o metodă naturală? Ce zici de epilarea cu zahăr?! Ai nevoie de trei ceşti cu zahăr, un sfert de ceaşcă de suc de lămâie şi tot atât de apă plată. Toate ingredientele se încălzesc într-o crăticioară până când amestecul prinde o nuanţă de bronz-caramel. Se lasă să se răcească până devine moale, dar maleabil. Se modelează cu mâna şi se aplică pe piele în fâşii, în sensul creşterii firelor de păr. E bine să ai mâinile umezite când faci acest lucru. Nu lăsa să se întărească prea mult pentru că zahărul se va sparge şi nu va mai putea fi tras. Această metodă nu irită pielea dacă se aplică de mai multe ori pe aceeaşi suprafaţă. 7. După epilare, indiferent de metodă, aplică geluri calmante cu aloe vera sau o cremă hidratantă ca să previi iritarea şi uscarea pielii. Foarte bune sunt cremele care încetinesc creşterea firului de păr. Ca să previi foliculita după epilare aplică loţiuni antiinflamatoare dermatocosmetice şi evită să porţi haine prea strâmte, din materiale sintetice, care nu lasă pielea să respire.