Află cum să depozitezi corect alimentele în frigider!
De multe ori, când golim sacoşa cu cumpărături, punem în frigider, la grămadă, toate produsele. Fie încercăm să ţinem uşa cât mai puţin timp deschisă, fie ne grăbim sau pur şi simplu nu acordăm o mare importanţă locului în care depozităm mâncarea. Iată cum se păstrează alimentele corect în frigider.
Carnea, produsele lactate, mezelurile, legumele şi fructele, borcanele, sticlele şi cutiile sunt, de multe ori, aşezate de-a valma în frigider, claie peste grămadă, grija noastră fiind ca acestea să încapă cât mai bine, nu să fie depozitate corect. Se merge pe ideea greşită că în frigider oricum sunt temperaturi scăzute aşa că de ce să ne mai chinuim degeaba?
Specialiştii în nutriţie trag un mare semnal de alarmă. Produsele alimentare sunt mai mult sau mai puţin perisabile şi, în funcţie de acest aspect, ele trebuie depozitate la temperaturi mai scăzute sau mai puţin scăzute. Fiecare aliment are o anumită dată la care expiră sau se strică. Atenţie! Temperatura optimă trebuie să fie de 4 grade Celsius în frigider şi de -18 grade Celsius în congelator.
Laptele şi iaurtul - De obicei, cutia cu lapte şi iaurturile sunt aşezate pe unul dintre rafturile care se află pe uşa frigiderului. Total greşit! Laptele, mai ales laptele proaspăt, trebuie depozitat în locul cel mai rece al aparatului frigorific, pe raftul din mijloc, cât mai în spate. Frigiderul este deschis foarte des, iar aerul cald care pătrunde poate duce la fermentarea produselor alimentare.
Produsele din carne - Caserolele cu carne proaspătă se aşază numai în congelator la o temperatură de -18 grade Celsius. În frigider le poţi depozita pentru foarte scurt timp şi numai dacă le vei prepara imediat. Locul cel mai indicat este pe raftul cel mai de jos pentru a împiedica contaminarea încrucişată. Dacă nu vei găti imediat carnea cumpărată, atunci pune-o direct în congelator. Înainte de asta, o poţi porţiona folosind apoi cât ai nevoie.
Legumele şi fructele, în lăzi speciale – Legumele şi fructele nu trebuie să stea la temperaturi foarte joase. În schimb, trebuie să fie ferite de umezeală! Pune-le în pungi de hârtie şi depozitează-le în lăzile special destinate lor.
Untul şi caşcavalul - De obicei, pachetul de unt, chiar şi rotiţa de caşcaval se pun pe unul dintre grătarele din interiorul frigiderului. Nu este greşit, însă trebuie să ştii că aceste produse alimentare pot fi depozitate şi pe uşa aparatului frigorific fără riscul de a se altera.
Suc de portocale – Dacă este pasteurizat, sucul se poate pune pe raftul de pe uşa frigiderului, alături de sticlele cu apă, alcool sau ulei. Dacă avem suc de fructe proaspăt, indicat este să-l păstrăm la temperaturi cât mai scăzute. Tot ce este natural îşi pierde repede proprietăţile. Evită situaţiile în care sucurile de fructe sau legume se oxidează sau fermentează!
Ouăle - Ouăle nu se păstrează în stativul special care se află pe uşa frigiderului. Acestea se ţin în ambalajul lor original şi se depozitează în cel mai friguros loc al aparatului tău frigorific. Ţine cartonul cu ouă cât mai departe de uşă pentru ca aerul cald care pătrunde atunci când deschizi frigiderul să nu le altereze. Înainte de a depozita ouăle, verifică-le cu atenţie şi vezi dacă sunt sparte sau crăpate. Dacă da, acestea nu trebuie consumate.
Alte sfaturi:
Nu se congelează fructele care au un conţinut ridicat de apă precum pepenele. La decongelare, acestea se vor înmuia.
Cartofii gătiţi îşi vor schimba textura dacă sunt îngheţaţi şi vor avea o consistenţă nisipoasă.
Congelate, pastele gătite vor avea un aspect moale, de terci.
Produsele lactate precum brânza sau laptele, smântâna şi iaurtul, se vor separa din cauza apei şi a grăsimilor pe care le conţin – dacă le ţii la congelator.
Mezelurile injectate cu apă nu se pot congela. La recongelare alimentul se deteriorează.
Ciupercile nu se congelează din cauza cantităţii de apă pe care îl conţin. La recongelare acestea se deteriorează.