Aşa răcoreşti maşina dacă nu ai aer condiţionat!
Vara, maşina nu poate fi mereu parcată la umbră şi, lăsată în soare, devine un adevărat cuptor pe roţi.
De câte ori nu ţi s-a întâmplat să te urci la volan, iar drumul, din cauza căldurii insuportabile, să fie un coşmar? Iată cum să previi încălzirea excesivă şi să-ţi răcoreşti maşina dacă nu ai aer condiţionat!
Unde parchezi?Evident, cu toţii ne dorim să ne parcăm maşinile la umbră, însă nu avem norocul ăsta de fiecare dată. Ce putem face? Este recomandat să parchezi autoturismul în aşa fel încât razele soarelui să bată spre partea din spate a maşinii. În acest fel, bordul, volanul şi scaunele din faţă nu se vor supraîncălzi. La fel şi motorul, dacă este pe faţă.Cumpără parasolar!Dacă nu ai nici o şansă de a ţine maşina la umbră, este obligatoriu să protejezi interiorul de razele soarelui cumpărând parasolar pentru parbriz, lunetă şi geamurile laterale. În caz contrar, pe lângă faptul că autoturismul se va transforma într-un adevărat cuptor, căldura excesivă deteriorează accesoriile din plastic. Materialul se decolorează şi chiar poate crăpa.Lasă geamurile întredeschisePentru ca aerul să se ventileze în habitaclu, atunci când parchezi maşina într-o parcare sigură, lasă întredeschise două dintre geamurile laterale. De preferat ar fi cel din dreapta faţă şi cel din spatele şoferului. Atenţie, însă! Nu pune în practică acest sfat decât pe timp de zi, deoarece, noaptea, o maşină cu geamurile întredeschise poate fi o tentaţie pentru hoţi sau spărgători. De asemenea, dacă nu cunoşti persoanele care frecventează parcarea respectivă, închide geamurile. Un rău-voitor ar putea să-ţi arunce în interior o ţigară aprinsă.Acoperă banchetele din piele cu huseEste un coşmar să te urci într-o maşină cu banchete din piele în timp ce afară este caniculă. Ce poţi face? Pentru că materialul care acoperă scaunele se încinge şi, evident, degajă căldură în interiorul maşinii, ar trebui să fie acoperit cu huse din pânză, de preferat bumbac. În acest fel, protejezi şi pielea care, la temperaturi ridicate şi din cauza razelor ultraviolete poate crăpa.Gheaţă la grilele de aerisireÎn faţa grilelor de aerisire din zona bordului poţi pune o cârpă uscată în care ai învelit câteva cuburi de gheaţă. Porneşte apoi ventilatorul. Dacă nu ai gheaţă, foloseşte-te doar de o cârpă umedă. Aerul filtrat prin materialul textil va deveni mult mai rece şi va răcori interiorul maşinii tale.Ce este varianta chinezească de răcire?Tehnica a fost inventată de un chinez, de unde şi denumirea de „răcire chinezească”. Ce trebuie să faci? Deschide geamul de pe partea şoferului. Apoi, uşa pasagerului din dreapta trebuie închisă şi deschisă rapid, de cel puţin 5 ori. În acest fel, aerul fierbinte din habitaclu este antrenat cu putere şi evacuat pe geam. Se pare că acestă metodă inedită îţi răcoreşte maşina în mai puţin de un minut cu aproape 10 grade. Merită să încerci!
Truc pentru a folosi inteligent sistemul de răcire
Aerul cald e mai uşor decât cel rece şi se va ridica spre plafonul maşinii. Acesta e motivul pentru care senzaţia de căldură se amplifică. Porneşte sistemul de aer condiţionat fără recirculare, setează-l la maximum, deschide geamurile, iar apoi redirecţionează fluxul de aer către picioare. În acest fel, aerul rece va împinge aerul cald, care va ieşi pe geamuri. După ce maşina s-a mai răcorit, închide-le.