Ce soluţii au cuplurile care vor copii
Vă doriţi de multă vreme un copil, dar sarcina întârzie să apară? Există mai multe cauze şi pentru fiecare medicii au soluţii. În realitate, şansele ca o femeie să rămână însărcinată în prima lună sunt destul de mici, iar despre infertilitate vorbim abia după un an de încercări.
Din ce cauze nu apare sarcina
Potrivit medicului turc Deniz Usal, există mai multe categorii de pacienţi. În prima (10-15%) intră femeile care au probleme de ovulaţie. Apoi există femei cu probleme tubare, ale trompelor uterine (17-29% din cazuri).
Nu uitaţi că problema poate fi şi la bărbat, unul din patru pacienţi având diverse tulburări care afectează calitatea spermei. Pe lângă toate aceste situaţii, vedem şi cupluri care nu pot avea copii pe cale naturală, deşi investigaţiile nu arată vreo problemă.
“Acestea sunt cazurile de infertilitate de cauză necunoscută. Avem şi situaţii mai deosebite, când pacienta suferă de endometrioză. De asemenea, între 5% şi 10% dintre femeile care nu pot avea copii au probleme la nivelul uterului”, descrie situaţia medicul turc.
După cât timp poţi rămâne însărcinată
Într-un cuplu fără probleme de sănătate, şansele ca femeia să rămână însărcinată sunt de 15% în prima lună, de 50% în şase luni şi ajung la 80% într-un an. Diagnosticul de infertilitate se pune după un an de încercări.
Atunci când un cuplu se prezintă la medic căutând soluţii, se urmăresc trei aspecte: dacă femeia are rezervă de ovocite, dacă sperma e normală şi dacă trompele sunt deschise sau nu.
„Fiecare problemă se rezolvă cu tratament. Însă dacă nu depistăm nici o problemă, atunci punem diagnosticul de infertilitate de cauză necunoscută. În acest caz, când femeia are mai puţin de 37 de ani şi o rezervă normală de ovocite, recomandăm să mai aştepte o sarcină între 6 luni şi un an. Dacă la celelalte categorii de paciente am descoperit motivul pentru care suferă de infertilitate, fie recomandăm inseminare, fie fertilizare in vitro”, explică Deniz Usal, expert în tratarea infertilităţii.
Ştiai că poţi să-ţi criogenezi ovulele?
Cea mai cunoscută soluţie pentru femeile care vor, chiar şi după 40 de ani, să rămână însărcinate, este fertilizarea in vitro.
Performanţele procedurii se îmbunătăţesc de la an la an şi, până azi, circa 5 milioane de copii au venit pe lume datorită medicinei reproductive. Mai există o veste bună pentru femeile care, dintr-un motiv sau altul, doresc să amâne sarcina.
“Dacă o pacientă de 37 de ani are o rezervă normală de ovocite şi s-a hotărât ca în următorii 5 ani să nu rămână însărcinată, atunci recomandăm criogenarea ovulelor. De asemenea, dacă o femeie trebuie să facă chimioterapie, atunci recomandăm procedura înainte de tratament. Prelevarea ovulelor durează 10 minute, se face cu anestezie uşoară, iar pacientele sunt externate la două, trei ore după procedură”, mai spune dr. Deniz Usal. Care sunt şansele de a obţine o sarcină din embrioni congelaţi? Potrivit specialistului, nu există nici o diferenţă între embrionii proaspăt obţinuţi şi cei congelaţi.
“Cel mai frecvent suntem întrebaţi dacă embrionul îşi pierde din calitate după ce este decongelat. Cu 10 ani în urmă, răspunsul ar fi fost da, însă astăzi, datorită tehnicilor pe care le folosim, embrionii îşi păstrează calităţile şi după criogenare”. La ora actuală, ovulele criogenate pot fi păstrate timp de 5 ani.