«Colăceii» de pe burtă, cel mai greu de dat jos
Grăsimea abdominală este ultima de care scapi, în cadrul unei cure de slăbire. Ea se depune în timp şi tot în timp se dă jos. Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, îţi spune ce o favorizează şi cum poţi lupta cu ea.
Tot mai stresaţi, mai ocupaţi cu serviciu, mai înconjuraţi de mâncare procesată, uităm să facem sport şi să ne alimentăm sănătos. Şi uite aşa anii trec, burta creşte şi problemele încep să apară. Lăsând la o parte dezavantajul de ordin estetic, grăsimea abdominală poate duce la apariţia bolilor cardiovasculare, spune medicul Alin Popescu: „Atât bărbaţii, cât şi femeile care au grăsime pe abdomen au şanse mari de a se confrunta cu boli precum infarctul miocardic sau hipertensiunea arterială şi complicaţiile acesteia. Există persoane care au o tendinţă ceva mai mare de a depune grăsime pe abdomen, faţă de alte zone. Lor le este, din păcate, şi cel mai greu să o dea jos, în ciuda eforturilor depuse. Totuşi, nu trebuie să se dea bătuţi", îi sfătuieşte specialistul.
Slăbitul abdominal trebuie integrat în slăbitul general. Cu alte cuvinte, nu poţi slăbi doar la abdomen. Dieta trebuie să constea în legume, fructe, cereale, produse lactate degresată şi carne slabă. Sunt de evitat prăjelile, rântaşurile şi mâncarea cu mult sos. O altă recomandare a medicului este să mănânci mai puţin şi mai des, decât rar şi mult la o masă. „Decât trei mese principale consistente, mai bine cinci mese mici. Alege alimente bogate în antioxidanţi, care ard grăsimile, şi bea cât mai multă apă".
Nu uita nici de sport! Cel mai bun este înotul deoarece are marele merit că, prin frecarea corpului cu apa, tonifiază. Mai sunt recomandate tenisul de câmp, care antrenează mai multe grupe de muşchi, dar şi abdomenele clasice, la salteluţă. Şedinţele de detoxifiere şi masajul pe abdomen, făcut de un profesionist, ajută şi ele la reducerea stratului adipos. Şi nu dispera! Trebuie să ştii că, în cazul în care colăceii s-au depus într-un an, se dau jos tot într-un an sau chiar mai mult.
Ce favorizează depunerea grăsimii
Sedentarismul şi alimentaţia nesănătoasă, bogată în lipide, predispoziţia spre constipaţie sunt primele care favorizează formarea colăceilor abdominali. Mai putem lua în calcul vârsta şi predispoziţia genetică, dar şi hainele din materiale sintetice.