Cum alegi fondul de ten care ţi se potriveşte

Ultima actualizare:

Fondul de ten este cel mai important produs de machiaj. Poţi să foloseşti doar un gloss şi un rimel, dar dacă pielea este frumoasă, curată şi netedă, va fi suficient ca să atragi toate privirile. Trebuie doar să îl alegi pe cel potrivit, iar aici ne ajută cu sfaturi make-up artistul Doralina Buga.

De ce sunt atâtea modele, atâtea nuanţe, atâtea texturi de fond de ten pe piaţă? Simplu: pentru a se potrivi atâtor tipuri de ten. Pentru că dacă nu îl alegi pe cel potrivit, se va aşeza urât pe piele, te vei alege cu un aspect de mască şi, în timp, poţi avea chiar probleme de sănătate. Menirea fondului de ten este să-ţi acopere imperfecţiunile, să-ţi facă pielea mai frumoasă, mată, catifelată şi să dea senzaţia că aşa e ea de la natură. Cu cât reuşeşti să găseşti un fond de ten cât mai “invizibil”, cu atât mai bine. “Pentru asta, e bine să răspunzi la nişte întrebări: ce vârstă ai, ce tip de piele şi ce îţi doreşti de la fondul de ten”, spune Doralina Buga. Haideţi să le luăm pe toate pe rând!

De câte feluri sunt

În funcţie de textură. Există fonduri de ten mai fluide, pe bază de apă sau de ulei. Nu au o putere mare de acoperire, dar se întind bine şi par naturale. “Cel pe bază de ulei e potrivit persoanelor de peste 50 de ani, cu ten uscat ce are nevoie de hidratare. Cel pe bază de apă e recomandat doamnelor cu ten matur, dar care încă se confruntă cu  probleme dermatologice, gen seboree”, explică specialista. O altă categorie o reprezintă fondurile de ten “oil free”, cu un conţinut mai mare de pudră. Au o putere mare de acoperire, sunt folosite de persoanele cu cicatrici, coşuri şi imperfecţiuni, însă dezavantajul e că încarcă foarte mult (depinde de cantitatea de pudră conţinută).

Make-up artistul Doralina Buga ne spune  cum să ne facem tenul mai frumos
Make-up artistul Doralina Buga ne spune cum să ne facem tenul mai frumos

Mai există fonduri de ten cu silicon, care acoperă bine porii şi fac tenul mai neted, dar nu sunt recomandate pentru utilizarea de zi cu zi deoarece nu lasă pielea să respire şi pot duce la apariţia coşurilor. Mai putem menţiona aici produsele de tip BB Cream, care conţin pigment, hidratează şi au factor de protecţie solară, însă puterea lor de acoperire e mică, fiind potrivite celor care nu au probleme cu tenul şi vor ceva natural.

În funcţie de producător, există fonduri de ten ieftine, de masă (le poţi cumpăra din supermarket, mai sunt fonduri de ten profesionale (se găsesc în saloane) şi produse de lux (se găsesc în marile magazine de cosmetică). Preţul face diferenţa dintre ele, dar de multe ori nu este relevant. Depinde ce ţi se potriveşte. În paralel cu aceste produse cosmetice sunt fondurile de ten dermato-cosmetice, care se găsesc în farmacii şi sunt destinate celor care au un ten sensibil, cu probleme. 

Cum îl testezi în magazin

Atunci când îţi cumperi un fond de ten, testează-l la lumina naturală, pe mandibulă. Trebuie să fie exact în nuanţa pielii, nici mai închis, nici mai deschis, nici mai galben, nici mai roz. „Contează şi cum se aşază pe faţă. Ar fi bine să iei trei nuanţe, să le aplici pe toate şi să o alegi pe cea care pătrunde cel mai bine în piele. Nu lua decizia pe loc! Ar fi bine dacă iei o mostră din magazin ca să aplici dimineaţa şi să vezi cum se comportă o zi întreagă pe piele.

Cum îl aplici corect

Pentru ca fondul de ten să se aşeze bine pe faţă, pielea trebuie să fie hidratată, sănătoasă, curată. Cel puţin de două ori pe săptămână fă-ţi un peeling uşor cu zaţ de cafea, bicarbonat sau mălai, în diverse amestecuri (cu miere, suc de fructe, ulei de măsline), pentru a înlătura celulele moarte. În fiecare seară aplică o cremă hidratantă.

Şi dimineaţa trebuie folosită o cremă fluidă. Niciodată nu aplica fondul de ten direct pe piele, mai ales dacă e uscată, căci va intra în crăpături şi se va vedea urât. „Fondul de ten se aplică cel mai bine cu o pensulă, pentru un efect mai natural, sau cu un bureţel umed, care nu absoarbe atât de mult produs ca un bureţel uscat. Mulţi aplică direct cu degetele, dar nu se aşază aşa de bine. Fondul de ten se întinde pe toată faţa, inclusiv pe pleoape, buze, gât şi decolteu, astfel încât să fie perfect uniformizat şi să nu se vadă diferenţa. După aplicare, fondul de ten se fixează cu o pudră translucidă, care dă rezistenţă machiajului şi şterge luciul feţei”, aflăm de la Doralina Buga.

image
image
image
image
image
image
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
dormitor jpg
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
image
actualitate.net
image
actualitate.net